Restauracím se stále nepodařilo dosáhnout úrovně návštěvnosti z doby před covidem. Oproti únoru 2020 v nich nyní obědvá o 46 % méně lidí. Ve srovnání s tímto měsícem zároveň výrazně vzrostly ceny poledního menu, v některých regionech téměř o polovinu. Češi za něj nyní zaplatí necelých 178 korun. V meziročním srovnání vzrostla cena o 15,4 % a přibližně tak kopíruje inflaci. Nejvyšší částku za oběd dají lidé v Praze, nejvýrazněji ve srovnání s lednem stouply ceny v Jihlavě. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet společnosti Edenred.
Podle Edenred Restaurant Indexu v únoru ceny obědů po lednové stagnaci opět mírně stouply. Nejde však o tak výraznou změnu, jak bylo běžné v minulém roce. Z lednových 177,80 korun vzrostla průměrná cena obědového menu o 50 haléřů na 178,30 korun. V meziročním srovnání s únorem 2021 stoupla průměrná cena o 15,4 %, přibližně tak kopíruje inflaci. Oproti lednu rovněž klesl celkový počet transakcí, což je dáno kratším měsícem.
Návštěvnost restaurací je stále daleko za předcovidovými čísly
V březnu to budou tři roky od chvíle, kdy v České republice naplno vypukla pandemie koronaviru. Data společnosti Edenred však ukazují, že se restauracím ani po odeznění karanténních opatření stále nepodařilo vrátit na předcovidová čísla. Ve srovnání s obdobím před příchodem pandemie činil v únoru počet transakcí v restauracích jen 54 %. »Vliv koronavirové pandemie je na návštěvnosti restaurací stále znát. Vůči měsíčním průměrům před rokem 2020 je bezmála poloviční. Ačkoliv se rozdíl postupně zmenšuje, k úplnému návratu strávníků do restaurací je stále daleko. Situaci nepomohla ani inflace, kvůli které domácnosti pečlivěji zvažují své výdaje a často volí levnější alternativy stravování,« říká členka vedení společnosti Edenred Aneta Martišková.
Od počátku pandemie vyrostly ceny obědů téměř o polovinu
Ve srovnání s únorem 2020 si za oběd lidé výrazně připlatí. Nejvíce se zdražování dotklo strávníků v Plzni a Ostravě, kde cena obědů od začátku koronavirové pandemie vzrostla o více než 45 %. Zatímco v únoru 2020 za oběd Ostravané průměrně zaplatili 119,90 korun, v únoru letošního roku tato částka činila již 173,80 korun. Zdaleka nejmenší nárůst je v tomto období naopak možné pozorovat ve Zlíně a v Ústí nad Labem, kde ceny poledního menu vzrostly o méně než třetinu.
»Naše data ukazují výrazné rozdíly i mezi městy a kraji, které jsou si z geografického i sociodemografického hlediska velmi blízko. To mnohdy vyúsťuje v situace, kdy si musí lidé v některých regionech za obědy ve srovnání se sousedním městem měsíčně připlatit i několik stovek korun. To může podobně jako v případě pohonných hmot, oblečení nebo potravin vést k tzv. cenového turismu,« dodává Martišková.
Nejdražší je oběd v Praze, nejvíce zdražili restauratéři v Jihlavě
Polední menu bylo v únoru již tradičně nejdražší v Praze, která nadále zůstává jediným krajským městem, kde průměrná cena přesahuje hranici dvou set korun. Oběd v hlavním městě v únoru vyšel na 202 korun. Za Prahou následuje Brno, kde se lidé průměrně najedli o více než 10 korun levněji. Za oběd zaplatili 191,10 korun. Nejlevněji jídlo pořídili strávníci ve Zlíně – polední menu zde stálo 161,90 korun. O titul nejlevnějšího krajského města v republice tak po čtyřech měsících přišla Jihlava, která se v únoru s cenou 162,80 korun dělila o druhé místo s Ústím nad Labem. Právě v Jihlavě totiž rostly za poslední měsíc ceny oběda vůbec nejrychleji. Strávníci si v porovnání s lednem museli za jídlo připlatit 2 koruny a 10 haléřů.
Město | II.20 | II.21 | II.22 | X.22 | XI.22 | XII.22 | I.23 | II.23 | nárůst cen 2020/2023 | nárůst cen 2021/2023 | nárůst cen 2022/2023 |
Praha | 146,2 | 159,2 | 173,6 | 197,4 | 198,7 | 201 | 201,2 | 202 | 38,20 % | 26,90 % | 16,40 % |
České Budějovice | 131,2 | 142,9 | 157,1 | 182 | 182,9 | 184,4 | 184,5 | 185,4 | 41,30 % | 29,70 % | 18,00 % |
Plzeň | 130,4 | 144,9 | 161,3 | 186,9 | 187,2 | 189,4 | 189,6 | 189,7 | 45,50 % | 30,90 % | 17,60 % |
Karlovy Vary | 124,9 | 138,1 | 143 | 168,7 | 170,3 | 170,5 | 170,8 | 171,8 | 37,60 % | 24,40 % | 20,10 % |
Ústí nad Labem | 122,6 | 135,1 | 141,8 | 157,4 | 159,7 | 162,2 | 162,6 | 162,8 | 32,80 % | 20,50 % | 14,80 % |
Liberec | 128,5 | 138,1 | 154,5 | 180 | 182,1 | 183,2 | 184,1 | 184,2 | 43,30 % | 33,40 % | 19,20 % |
Hradec Králové | 126,9 | 135,3 | 151,9 | 173,8 | 175,7 | 176,9 | 177,3 | 177,5 | 39,90 % | 31,20 % | 16,90 % |
Pardubice | 126,3 | 135,7 | 153,6 | 175,8 | 178 | 181,7 | 181,9 | 182 | 44,10 % | 34,10 % | 18,50 % |
Jihlava | 119,3 | 132,6 | 137,1 | 157,6 | 158,7 | 159,9 | 160,7 | 162,8 | 36,50 % | 22,80 % | 18,70 % |
Brno | 136,8 | 148,8 | 163,4 | 185,5 | 187,8 | 190 | 190,1 | 191,1 | 39,70 % | 28,40 % | 17,00 % |
Zlín | 123,3 | 130,5 | 139 | 159,6 | 159,8 | 161 | 161,5 | 161,9 | 31,30 % | 24,10 % | 16,50 % |
Olomouc | 119,9 | 123,7 | 135,8 | 158,6 | 161,6 | 163 | 163,6 | 163,7 | 36,50 % | 32,30 % | 20,50 % |
Ostrava | 119,8 | 130,7 | 147,6 | 169,3 | 170,9 | 172,9 | 173,7 | 173,8 | 45,10 % | 33,00 % | 17,80 % |
Česká republika | 129,9 | 140,9 | 154,5 | 174,1 | 175,6 | 177,6 | 177,8 | 178,3 | 37,30 % | 26,50 % | 15,40 % |
Dovážkové služby v únoru mírně posílily
V únoru se opět mírně snížil podíl transakcí provedených přímo v restauracích. Z 80,2 % klesl na 77,3 %. O necelá 3 % tak vzrostl podíl rozvážkových služeb. »Přestože podíl návštěv restaurací zaznamenal v únoru mírný pokles, stále se jedná o relativně silné číslo. Zvlášť pak ve srovnání s posledními lety, kdy rozvážkové služby zažívaly rozkvět, zatímco restaurace trpěly na nedostatek zákazníků. Od léta minulého roku se situace vesměs stabilizovala, a pokud se nestane nic mimořádného, očekáváme, že poměr návštěv restaurací a objednávek z rozvážkových služeb nadále zůstane v blízkosti současných čísel,« říká Martišková
(zmk)
A i ti co si vaří…