Za oběd si lidé v únoru opět připlatili

Restauracím se stále nepodařilo dosáhnout úrovně návštěvnosti z doby před covidem. Oproti únoru 2020 v nich nyní obědvá o 46 % méně lidí. Ve srovnání s tímto měsícem zároveň výrazně vzrostly ceny poledního menu, v některých regionech téměř o polovinu. Češi za něj nyní zaplatí necelých 178 korun. V meziročním srovnání vzrostla cena o 15,4 % a přibližně tak kopíruje inflaci. Nejvyšší částku za oběd dají lidé v Praze, nejvýrazněji ve srovnání s lednem stouply ceny v Jihlavě. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet společnosti Edenred.

Podle Edenred Restaurant Indexu v únoru ceny obědů po lednové stagnaci opět mírně stouply. Nejde však o tak výraznou změnu, jak bylo běžné v minulém roce. Z lednových 177,80 korun vzrostla průměrná cena obědového menu o 50 haléřů na 178,30 korun. V meziročním srovnání s únorem 2021 stoupla průměrná cena o 15,4 %, přibližně tak kopíruje inflaci. Oproti lednu rovněž klesl celkový počet transakcí, což je dáno kratším měsícem.

Návštěvnost restaurací je stále daleko za předcovidovými čísly

V březnu to budou tři roky od chvíle, kdy v České republice naplno vypukla pandemie koronaviru. Data společnosti Edenred však ukazují, že se restauracím ani po odeznění karanténních opatření stále nepodařilo vrátit na předcovidová čísla. Ve srovnání s obdobím před příchodem pandemie činil v únoru počet transakcí v restauracích jen 54 %. »Vliv koronavirové pandemie je na návštěvnosti restaurací stále znát. Vůči měsíčním průměrům před rokem 2020 je bezmála poloviční. Ačkoliv se rozdíl postupně zmenšuje, k úplnému návratu strávníků do restaurací je stále daleko. Situaci nepomohla ani inflace, kvůli které domácnosti pečlivěji zvažují své výdaje a často volí levnější alternativy stravování,« říká členka vedení společnosti Edenred Aneta Martišková.

Od počátku pandemie vyrostly ceny obědů téměř o polovinu

Ve srovnání s únorem 2020 si za oběd lidé výrazně připlatí. Nejvíce se zdražování dotklo strávníků v Plzni a Ostravě, kde cena obědů od začátku koronavirové pandemie vzrostla o více než 45 %. Zatímco v únoru 2020 za oběd Ostravané průměrně zaplatili 119,90 korun, v únoru letošního roku tato částka činila již 173,80 korun. Zdaleka nejmenší nárůst je v tomto období naopak možné pozorovat ve Zlíně a v Ústí nad Labem, kde ceny poledního menu vzrostly o méně než třetinu.

»Naše data ukazují výrazné rozdíly i mezi městy a kraji, které jsou si z geografického i sociodemografického hlediska velmi blízko. To mnohdy vyúsťuje v situace, kdy si musí lidé v některých regionech za obědy ve srovnání se sousedním městem měsíčně připlatit i několik stovek korun. To může podobně jako v případě pohonných hmot, oblečení nebo potravin vést k tzv. cenového turismu,« dodává Martišková.

Nejdražší je oběd v Praze, nejvíce zdražili restauratéři v Jihlavě

Polední menu bylo v únoru již tradičně nejdražší v Praze, která nadále zůstává jediným krajským městem, kde průměrná cena přesahuje hranici dvou set korun. Oběd v hlavním městě v únoru vyšel na 202 korun. Za Prahou následuje Brno, kde se lidé průměrně najedli o více než 10 korun levněji. Za oběd zaplatili 191,10 korun. Nejlevněji jídlo pořídili strávníci ve Zlíně – polední menu zde stálo 161,90 korun. O titul nejlevnějšího krajského města v republice tak po čtyřech měsících přišla Jihlava, která se v únoru s cenou 162,80 korun dělila o druhé místo s Ústím nad Labem. Právě v Jihlavě totiž rostly za poslední měsíc ceny oběda vůbec nejrychleji. Strávníci si v porovnání s lednem museli za jídlo připlatit 2 koruny a 10 haléřů.

MěstoII.20II.21II.22X.22XI.22XII.22I.23II.23nárůst cen 2020/2023nárůst cen 2021/2023nárůst cen 2022/2023
Praha146,2159,2173,6197,4198,7201201,220238,20 %26,90 %16,40 %
České Budějovice131,2142,9157,1182182,9184,4184,5185,441,30 %29,70 %18,00 %
Plzeň130,4144,9161,3186,9187,2189,4189,6189,745,50 %30,90 %17,60 %
Karlovy Vary124,9138,1143168,7170,3170,5170,8171,837,60 %24,40 %20,10 %
Ústí nad Labem122,6135,1141,8157,4159,7162,2162,6162,832,80 %20,50 %14,80 %
Liberec128,5138,1154,5180182,1183,2184,1184,243,30 %33,40 %19,20 %
Hradec Králové126,9135,3151,9173,8175,7176,9177,3177,539,90 %31,20 %16,90 %
Pardubice126,3135,7153,6175,8178181,7181,918244,10 %34,10 %18,50 %
Jihlava119,3132,6137,1157,6158,7159,9160,7162,836,50 %22,80 %18,70 %
Brno136,8148,8163,4185,5187,8190190,1191,139,70 %28,40 %17,00 %
Zlín123,3130,5139159,6159,8161161,5161,931,30 %24,10 %16,50 %
Olomouc119,9123,7135,8158,6161,6163163,6163,736,50 %32,30 %20,50 %
Ostrava119,8130,7147,6169,3170,9172,9173,7173,845,10 %33,00 %17,80 %
Česká republika129,9140,9154,5174,1175,6177,6177,8178,337,30 %26,50 %15,40 %

Dovážkové služby v únoru mírně posílily

V únoru se opět mírně snížil podíl transakcí provedených přímo v restauracích. Z 80,2 % klesl na 77,3 %. O necelá 3 % tak vzrostl podíl rozvážkových služeb. »Přestože podíl návštěv restaurací zaznamenal v únoru mírný pokles, stále se jedná o relativně silné číslo. Zvlášť pak ve srovnání s posledními lety, kdy rozvážkové služby zažívaly rozkvět, zatímco restaurace trpěly na nedostatek zákazníků. Od léta minulého roku se situace vesměs stabilizovala, a pokud se nestane nic mimořádného, očekáváme, že poměr návštěv restaurací a objednávek z rozvážkových služeb nadále zůstane v blízkosti současných čísel,« říká Martišková

(zmk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy