Čaj je součástí zdravého životního stylu a lidé, kteří ho pijí, mají zřejmě o něco vyšší pravděpodobnost, že budou žít déle než ti, kteří ho nepijí. Vyplývá to z rozsáhlé studie amerických vědců, o které informovala agentura AP.
Čaj obsahuje užitečné látky, o kterých je známo, že zmírňují zánět v těle. Dřívější studie provedené v Číně a Japonsku, kde je oblíbený zelený čaj, naznačovaly jeho zdravotní přínosy. Nový výzkum rozšiřuje poznatky i o černý čaj, který je populární například v Británii.
Vědci z amerického Národního institutu pro výzkum rakoviny se dotazovali na čajové návyky téměř půl milionu dospělých obyvatel Spojeného království a poté je sledovali po dobu až 14 let. Zohlednili rizikové faktory, jako je zdravotní stav, socioekonomické poměry, kouření, konzumace alkoholu, strava, věk, rasa a pohlaví.
Vyšší konzumace čaje byla podle autorů studie spojena s mírným přínosem. Lidé, kteří pijí dva a více šálků denně, mají o devět až 13 procent nižší riziko úmrtí z jakékoli příčiny ve srovnání s těmi, kdo čaj nepijí. Teplota čaje, přidání mléka či cukru výsledky nezměnily.
![](https://www.iportal24.cz/wp-content/uploads/2022/09/salek-caje-1-1.png)
Studie, kterou v pondělí zveřejnil odborný časopis Annals of Internal Medicine, zjistila, že tato souvislost platí i pro úmrtí na srdeční choroby, ale u úmrtí na rakovinu nebyl zjištěn žádný jasný trend. Výzkumníci si nebyli jisti, proč tomu tak je, ale je možné, že úmrtí na rakovinu nebylo tolik, aby se nějaký vliv projevil, uvedla vedoucí studie.
Studie, jako je tato, založená na pozorování zvyků a zdravotního stavu lidí, ale nemůže prokázat příčinu a následek.
»Pozorovací studie, jako je tato, vždy vyvolávají otázku: Je na lidech, kteří pijí čaj, něco jiného, co je činí zdravějšími?« řekla Marion Nestleová, profesorka potravinářských studií na Newyorské univerzitě. Dodala nicméně, že data plynoucí z tohoto typu studií je třeba interpretovat opatrně.
Ani podle autorů studie jejich výzkum nepřináší dostatek důkazů, aby lidé změnili své čajové návyky. Stačí podle nich i jeden šálek denně.
(mac, čtk)
FOTO – pixabay
Skandální. Kofein škodí zdraví, to vi všichni, jen ne iportal24…
Vážená Janakama, opravdu všichni? 🙂 Hned druhá věta zní: „Vyplývá to z rozsáhlé studie amerických vědců, o které informovala agentura AP.“ Ale tam jste asi nedočetla 🙂 To Vám tu mohu začít tvrdit, že všichni vědí, že kofein je v kávě a v čaji je tein 🙂 A že všichni vědí, že jediným rozdílem je koncentrace – zatímco šálek dvojitého espressa obsahuje až 120 mg kofeinu, menší hrnek černého čaje obsahuje jen asi 60 mg a stejné množství zeleného čaje dokonce jen 35 mg. 🙂 Ano, všichni přeci vědí, že co se týče obsaženého stimulantu, mezi čajem a kávou skutečně není rozdíl. Čaj ale na rozdíl od kávy obsahuje třísloviny a ty mají schopnost snižovat rychlost, s jakou se kofein uvolňuje do těla. To jednoduše řečeno znamená, že zatímco kofein z kávy vás povzbudí téměř okamžitě, čaj má pomalejší nástup účinků. Kofein v našem těle vydrží fungovat jen pár hodin a poté začne jeho hladina klesat. Jakmile k tomu dojde, může se dostavit únava.
Asi bychom měli býti opatrní s používáním formulace „všichni vědí“, že?
Zbyšek Kupský