Pětina restaurací asi skončí, strávníci nehodlají platit stále vyšší ceny

Kvůli ekonomické krizi spojené s vysokou inflací plánuje v Česku skončit téměř 20 procent restaurací. Pokračovat v provozu je rozhodnutá mírná většina podniků. Necelá třetina pak uzavření kvůli možným dalším komplikacím zvažuje.

O výsledcích svého říjnového průzkumu mezi 221 restauracemi, které nabízejí teplou i studenou kuchyni, informovala stravenková společnost Edenred.

Pevně rozhodnuto s hostinskou činností skončit je téměř osm procent gastropodniků, menší část ihned, zbytek během několika měsíců. Dalších téměř 11 procent restaurací uvedlo, že spíše skončí. Průzkum se nezabýval možným vznikem nových restaurací.

»Silní hráči v oboru ale i jednotlivé restaurace, které sázejí na kvalitu, většinou budou pokračovat. Komplikace mohou nastat v regionech, kde se rozhodne ukončit činnost více restauratérů naráz. To zde může ovlivnit dostupnost teplých jídel,« uvedla ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková.

Podnikům, ve kterých se vaří jídla, podle průzkumu proti loňsku ubylo zákazníků. Část restaurací zejména v chudších oblastech ČR v souvislosti s rekordním růstem cen surovin a dalších vstupů a také kvůli snížené kupní síle zákazníků přechází na vaření jednodušších jídel s nižším rozpočtem, uvedl Edenred. Současné ceny v restauracích jsou totiž pro mnoho lidí hraniční.

Průzkumu se vedle restaurací zúčastnilo také více než 5760 lidí a 40 % z nich uvedlo, že nejsou ochotní akceptovat žádné další zdražení. Dalších téměř 28 % bude nadále na jídlo do restaurací chodit pouze tehdy, když do konce letošního roku zdraží nejvýše do desetikoruny. Zdražit přitom podle průzkumu plánuje ještě letos polovina gastropodniků, dalších 38 % zvýšení cen zvažuje a zachovat je chce jen necelých 12 %. Aktuálně je podle Edenredu průměrná útrata za jídlo v Česku 174,10 koruny.

Základní potraviny v říjnu podle Českého statistického úřadu meziročně opět výrazně zdražily. Mouka, vejce, oleje a tuky o víc než polovinu, polotučné mléko o 38 %, obiloviny o 29 %, maso a zelenina zhruba o čtvrtinu. Cena cukru se zdvojnásobila. Stravovací služby podražily o 26,6 %.

(ici, čtk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy