Pečeme v římském hrnci. To nemůžete nezkusit!

Vařili v něm již staří Římané, jak název napovídá. Odhalili, že chuťové požitky z pokrmů v něm připravené jsou skvělé. Je vyroben z neglazované keramiky, která má schopnost nasáknout vodu. Když se hrnec ponoří do vody, póry vtáhnou vodu, která z hrnce během pečení a vaření uniká v podobě páry. Ta zajišťuje pokrmu vlhkost na provaření. Takže pokud máte doma římský hrnec jen pro parádu, zbavte ho prachu a vraťte ho do kuchyně…

Římský hrnec je určen k pečení a zapékání všech druhů potravin, které chceme připravit bez vody a tuku. Teplo se uvnitř hrnce rovnoměrně rozkládá, potraviny v něm připravované si zachovají všechny skvělé vlastnosti, na které se těšíte. Hrnec můžete postavit na stůl a využít jej jako servírovací mísu. A navíc! Pokrm připravený v římském hrnci si udrží teplotu po celou dobu stolování.

Jeho používání má svoje specifika. Například nesnáší náhlé změny teplot. Hrnec vkládejte do studené trouby, teplotu zvyšujte postupně! Během pečení neodklápějte poklici a nikdy potraviny v něm připravované nepodlévejte. Není to třeba, a navíc studená voda by způsobila prasknutí hrnce. A ještě dvě poznámky. Horký římský hrnec nedávejte na studenou podložku! A zacházejte s ním opatrně – nárazem může prasknout.

Pár praktických rad

Před prvním použitím namočte hrnec i s pokličkou na 20 minut do horké vody. Při dalších použitích to už není nutné, stačí ho (i s poklicí) před každým dalším použitím ponořit na 15 minut do studené vody. Vychladlý hrnec po použití čistěte tak říkajíc »něžně«. Teplou vodou, měkkým kartáčkem nebo houbičkou. Nikdy nepoužívejte saponátové přípravky. Případný pach (třeba z ryb) odstraníte roztokem teplé vody a octa. Na litr vody použijte lžíci octa.

Tolik úvodem. Chcete-li vařit zdravě, vsaďte na římský hrnec! Pro přípravu dietních pokrmů je ideální, oceníte dokonalé rozložení teploty uvnitř hrnce, pokrm je rovnoměrně a důkladně propečený, maso si zachovává šťávu.

Římský hrnec je nádoba obvykle vyrobená z neglazované keramiky, tedy jen z hlíny. I když se v obchodech můžete setkat s dvojím druhem římských hrnců – s neglazovaným a glazovaným vnitřním povrchem. Pravý římský hrnec by neměl být glazovaný. Má vždy spodní nádobu a oddělené víko, dobře do sebe zapadající.

Jak se v římském hrnci vaří?

Odpověď je jednoduchá: snadno a dobře. I když asi o 25 minut déle než při klasickém vaření a pečení. Do vlhkého hrnce naskládejte to, co v něm chcete vařit, ano, vše najednou, zakryjte poklicí a dejte do studené trouby na nejnižší patro. Nastavte požadovanou teplotu a už se o nic nemusíte starat. V římském hrnci můžete připravit jakýkoliv pokrm, jenom rychlá minutková jídla ne.

A pozor! Římský hrnec se nesmí používat na elektrické plotýnce, na plynovém hořáku a ani v mikrovlnné troubě. Může se používat pouze v pečicí troubě!

Hrnec si už vystačí sám, nemusíte jej otevírat, nemusíte do něj přidávat další suroviny, dejte je do něj vše najednou. Připravovaný pokrm nepodlévejte, ani do něj nepřidávejte tuk. Během pečení víko neodklápějte. Po dopečení hrnec položte na korkovou nebo dřevěnou desku, nikdy ne na tepelně vodivou, studenou plochu. Jedině tak spolehlivě zabráníte jeho prasknutí.

Výhody: Nemusíte míchat, nic není třeba otáčet, netřeba podlévat, ba ani potraviny kontrolovat. Pro orientaci uvádíme přibližné časy přípravy některých potravin. Skopová pečeně se při 220o C peče průměrně 1,5 hodiny, podobně i vepřová. Hovězí a telecí kolem dvou hodin, celé kuře je hotové zhruba za hodinu. Zkuste brambory! Oloupejte je, dejte do hrnce, posolte. Za hodinu budou hotové, a to bez vody! Jsou vynikající.

Je zajímavé, že vypálená hlína nenatahuje do sebe pachy z připravovaných pokrmů. Například z ryb, ale ani z koření, ba ani z cibule nebo česneku!

A teď pojďme na recepty!

Kuře v římském hrnci

Kuře opláchněte ve studené vodě a osušte. Osolte ho zevnitř i zvenčí, potřete ho lehce olejem. Do dutiny dejte lžičku másla, celou oloupanou cibuli, dva stroužky česneku, lžíci petrželové nati a kousek rozmarýnu. Z vnějšku je okořeňte paprikou nebo grilovacím kořením bez soli. Namočte římský hrnec na 20 minut do studené vody, položte do něj kuře prsy nahoru. Zakryjte ho poklicí a dejte do studené trouby. Nastavte troubu na 220 °C a pečte 60 až 70 minut.

Uzené koleno

Římský hrnec namočte do studené vody na 20 minut, pak do něj dejte ve vodě opláchnuté uzené koleno, přidejte menší sklenici sterilované zeleninové směsi včetně nálevu, dejte do studené trouby a pečte 90 až 120 minut, podle velikosti kolena. Podobně můžete připravit i koleno neuzené.

Vepřová pečeně s jablky

Vepřové maso (asi 1000 g krkovice) v celku omyjte, osušte, potřete olejem, osolte a opepřete. Na pánvi rozpusťte lžičku másla, krátce osmahněte pokrájenou cibuli a rozložte ji na dno namočeného římského hrnce. Několik nakyslých jablek omyjte, zbavte jádřince a pokrájejte na čtvrtky. Maso dejte do římského hrnce, obložte je jablky (můžete pokapat dobrou sójovou omáčkou) a přikrytý hrnec dejte do studené trouby. Pečte asi 120 minut. Maso vyndejte, udržujte v teple. Čtyři lžíce sladké smetany smíchejte se lžičkou škrobové mouky, vmíchejte do vypečené šťávy a ještě 10 minut nechte v troubě. Jablka vyndejte a propasírujte.

Dušená zelenina

Potřebujete několik různobarevných paprik, cuketa, lilek, rajčata, cibule, česnek, lžička provensálského koření, dvě lžíce olivového oleje, sůl. Pekáč a pokličku namočte na 20 minut do studené vody. Očištěné papriky nakrájejte na nudličky, cuketu na kolečka, lilek na kostky, oloupaná rajčata na plátky, stejně tak i cibuli a česnek. Koření rozmíchejte s olejem. Pekáč naplňte zeleninou, lehce posolte a zakapejte olejem s kořením. Zakryjte a pečte při 220 °C zhruba 25 minut. Poté odkryjte a nechte dopéct asi pět minut. Podávejte s nasucho opečeným toustovým chlebem nebo bagetou. Velmi dobrá příloha k pečeným a vařeným masům…

Pečení pstruzi

Pekáč a pokličku namočte na 20 minut do studené vody. Očištěné pstruhy (počet podle velikosti hrnce) osolte, přidejte kmín, bazalku a kousek másla dovnitř každé ryby.  Teplotu trouby postupně zvyšujte až na 200 ˚C, doba přípravy 30-40 minut. Jednoduché a báječné…

Kuřecí stehna na cibuli

Pekáč a pokličku opět namočte na 20 minut do studené vody. Stehna opláchněte a osušte. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka a rozložte rovnoměrně na dno pekáče. Zalijte dobrým rajským protlakem zředěným trochou vody. Na cibuli rozložte kuřecí stehna, osolte je, ochuťte například grilovacím kořením, zakryjte poklicí a pečte při 220 °C zhruba 60 minut. Poté poklici sundejte a pečte ještě 20 minut.

Guláš

Ano, v římském hrnci můžete připravit i guláš. Pekáč a pokličku namočte na 20 minut do studené vody. Na dno přidejte očištěnou, na plátky nakrájenou cibuli a nahrubo nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu. Nakrájené maso osolte, okořeňte pepřem a paprikou, přidejte dvě tři lžičky másla nebo vepřového sádla. Máte-li masový či zeleninový vývar (hrnek stačí), přidejte ho do hrnce. Ten dejte do studené trouby a duste při 200 °C asi 90 minut.

A leccos jiného se dá v římském hrnci připravit. Římský hrnec skutečně není jen na parádu!

(jan)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy