Oběd v restauraci už stojí více než 170 korun

172 korun. Taková byla v září průměrná cena oběda v tuzemských restauracích. V Praze navíc zbývá už jen necelých pět korun k tomu, aby se cena oběda přehoupla přes hranici 200 korun. Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.

»Vzhledem k tomu, že meziroční míra inflace dosáhla v září 18 %, což je nejvíce od roku 1993, a její pokles pod desetiprocentní hranicí očekávají odborníci nejdříve v polovině příštího roku, je jisté, že v Praze lidé budou v průměru 200 korun za oběd platit ještě v tomto roce. A s vysokou mírou pravděpodobnosti se k nim připojí i Středočeši,« konstatuje Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity a připomíná, že na začátku letošního roku stál průměrný oběd o 20 korun méně. Nejlevněji bylo v září v Olomouckém kraji (152,6 Kč) a Kraji Vysočina (154 Kč).

Ceny obědů v jednotlivých krajích (celé roky 2020, 2021 a rok 2022 po měsících)

Kraj2021123456789
Praha145169176179179180181190186192195
Středočeský140163167170170172174176179183186
Jihomoravský135160166169170170171171173177180
Jihočeský135148154157158159161162164172176
Plzeňský136155161164165165165166168175181
Liberecký137153157159160160160160161166171
Královéhradecký128149159161162162162163163166169
Pardubický130151158160161161161162162165170
Zlínský129141145147148148148149151154157
Olomoucký124141146148149149150150150150153
Moravskoslezský126144151154154154155155159160166
Vysočina130143145147148148148148148149154
Ústecký128141145147148148148148150153156
Karlovarský128139142145145145146147149154159
zdroj: Sodexo

»Ceny obědů kontinuálně rostou už dvanáctý měsíc v řadě. Směrem vzhůru zamířily na podzim loňského roku, krátce po uvolnění všech covidových restrikcí,« popisuje Michelfeit s tím, že každý měsíc stoupá cena o korunu až dvě.

»Září ale přineslo o hodně výraznější skok. O více než pět korun. Zřejmě to souvisí s tím, že provozovatelé restaurací se po skončení prázdnin odvážili do konečných cen výrazněji promítnout své rostoucí náklady. Už jim totiž nic jiného nezbývalo, růst provozních nákladů v důsledku inflace je pro majitele restaurací stejně drtivý jako růst cen pro všechny ostatní. Navíc se na inflaci výrazně podílí růst cen masa, které v srpnu i v září meziročně zdražilo o více než 20 %,« domnívá se Michelfeit.

zdroj: Sodexo

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy