Poslední den v roce nastal. A se silvestrovskou oslavou se pojí nejen dobroty, které každý s oblibou zobe, ale samozřejmě i alkohol. Kdo by si rád neužil lahodného moku, zvláště při takové příležitosti? Jenže ono je všechno, jak se říkává, »odsaď pocaď«. Člověk si to sice užije, ale jakmile přijde druhý den, kolikrát zjišťuje s hrůzou, co prováděl. Co tedy udělat, abychom se vyhnuli celospolečenské ostudě a neskončili mimoplánově pod stolem? A abychom se vyhnuli následné kocovině? Tady je sedmero základních rad! Speciálně pro dnešní den…
1.) Najezte se předem
Že bude v rámci silvestrovského večírku i chutný raut? Nebo snad grilování? Chlebíčky? Budiž, ale přesto pro vás máme jednu dobrou radu. Nezůstávejte předem o hladu jen z toho důvodu, aby se vám vešlo do žaludku co nejvíce toho, co se bude podávat na párty a za co většinou mnoho neplatíte. Většinou se dobroty servírují až po několikátém přípitku, a to už by mohlo s vaší »společenskou kondicí« náležitě zamávat. Ideální je, dát si před silvestrovským večírkem nějaké pečivo, ať už jakékoli. Zasytí nadlouho, navíc vás z něj nebude, v kombinaci s alkoholem, pálit žáha, ani se vám nebude, takříkajíc, »vracet«. Důležité je mít tzv. základ, čili něco málo snědeno, a pak si klidně dejte na přivítanou, co hrdlo ráčí. I v poslední den v roce…
2.) Nemíchejte
Že si užijete na úvod lahodný šampus? Pak pivečko? To by ještě šlo. Ale v ten moment už brzdit. Ne v množství, je nám jasné, že ve společnosti se výzvám »dej si ještě jedno« neubráníte, ovšem brzděte v druzích alkoholu. Jakmile smícháte pivo s vínem, do toho přijde nějaký ten panák, nadto více druhů kořalek, zaděláváte si na pořádnou »vopici«, a ti, kdo nejsou na podobné »pijatiky« zvyklí, i na možnou ostudu. Ideální je pít celý večer jen jeden typ lahodného moku. Například jen pivo. Nebo jen víno. A když už si musíte přiťuknout i něčím tvrdším z prostého důvodu, aby byl příští rok lepší, pak to řeďte zásadně nealkem. Ideální je cola.
3.) Hýbejte se
Při oslavě v restauraci nebo u někoho v domácnosti je nemožné dělat kliky nebo dřepy, to je nám jasné. Ani patnáctistovku s třemi dvanáctkami v krvi asi nezaběhnete. Ale ideální pro lepší vstřebávání alkoholu je nesedět jen na zadku a zpestřit si večer něčím, co se nazývá lidově, a tak trochu pejorativně, hospodskou zábavou. Dejte si šipky, kulečník nebo stolní fotbálek. Nebo si zatancujte. Tím, že se mysl začne soustředit na jinou činnost, a navíc i vaše tělo nebude bez pohybu, usnadníte mu vstřebání alkoholu. Ne stoprocentně, ale aspoň částečně…
4.) Naučte se říkat NE
Jeden dobrý fór tvrdí, že ideální recept v boji s alkoholismem je naučit se říkat NE. Co třeba víno? Proč NE…? Ano, takhle je to vtipné, ovšem ve skutečnosti si zaděláváte na problém v jeden den, a bolehlav v den druhý. Jakmile budete cítit, že se s vámi začíná točit svět, zbrzděte. Řekněte: NE, dám si chvíli pauzu. Vyrazte na vzduch, nebo si zahrajte některou z výše uvedených her, pokud tedy trávíte silvestra v některé z restauracích. Hlavně ale nesoutěžte první ligu s borci, kteří by mohli v pití hrát extraligu. Záhy byste toho litovali…
5.) Zobejte
Základ naplněného žaludku jídlem jste si přinesli z domova, pokud jste tedy dali na naši radu číslo 1, ovšem chce to neustále doplňovat zásoby. Jakmile cítíte, že se vaše hlava motá více, než je zdrávo, zajezte to. Dejte si něco z připraveného občerstvení. Nebo si objednejte, pokud slavíte v restauraci, nějakou dobrou večeři. A neustále zobejte oříšky, brambůrky a tyčinky. Což o to, zdravá ani dietní výživa to není ani náhodou, ale zato vám pomůže naředit škodlivé látky, které začínají působit na vaši motoriku i rétorické schopnosti.
6.) Pozor na léky
Je to nevyzpytatelná kombinace. Pokud berete nějaké léky a pak je »zapijete« alkoholem, zaděláváte si na problém. Minimálně na riziko problému. Raději se vyhněte pozření jakékoli medikamentu před oslavou nebo v jejím průběhu – pokud to zrovna není prostředek proti pálení žáhy nebo něco na ten způsob. Že už jste na prášky v minulosti pili – a nic se nestalo? Tak to jste měli štěstí. Ne vždy si s tím tělo dokáže poradit. Spíše by se chtělo říci – poradit si umí jen výjimečně…
7.) Kvalita alkoholu
Po kvalitním alkoholu se zaprvé tolik neopijete a zadruhé vás druhý den bude bolet hlava jen minimálně nebo vůbec. Jak ale poznat takový kvalitní alkohol? Rozhodně nepijte levnou kořalku od sijských obchodníků. Raději si za láhev připlaťte. A pokud jste v restauraci, zkoumejte její kvalitu. Ve vícehvězdičkových podnicích si sice připlatíte, ale zato máte větší pravděpodobnost, že vám tam nenalejí »splašky«. Nu a pokud jste na silvestrovském rautu nějaké velké společnosti, starejte se o to, kdo připravoval catering. O každé z těchto firem se dá nalézt na internetu řada podstatných informací, které vám mohou posloužit k rozhodnutí, jak moc budu za večer týrat svá játra. Když už člověk musí slavit a nejde to úplně »s mírou«, pak ať alespoň ničí svůj organismus co nejméně. O vyhnutí se společenské ostudě ani nemluvě…
Marcela Špičková