Alkohol škodí zdraví. Alkohol je metla lidstva. Je na čase skoncovat s alkoholem. Hesla, která slyšíte dnes a denně, ale kterými se je těžké ve společnosti řídit. A zvláště když jdete na oslavu kamaráda, přítele či někoho ze zaměstnání, očekává se, že nebudete celý večer abstinovat. Jak to ale udělat, abyste při podobných večírcích neskončili pod stolem a neuřízli si ostudu, o níž bude vaše okolí vyprávět ještě hodně dlouho všem okolo? Tady je sedmero základních rad!
1.) Najezte se předem
Že bude v rámci večírku i chutný raut? Nebo že oslavenec zaplatí malé, ale o to pestřejší občerstvení? Budiž, ale přesto pro vás máme jednu dobrou radu. Nezůstávejte předem o hladu jen z toho důvodu, aby se vám vešlo do žaludku co nejvíce toho, co se bude podávat zadarmo. Většinou se dobroty servírují až po několikátém přípitku, a to už by mohlo s vaší »společenskou kondicí« náležitě zamávat. Ideální je, dát si před večírkem nějaké pečivo, ať už jakékoli. Zasytí nadlouho, navíc vás z něj nebude, v kombinaci s alkoholem, pálit žáha, ani se vám nebude, takříkajíc, »vracet«. Důležité je mít tzv. základ, čili něco málo snědeno, a pak si klidně dejte na přivítanou, co hrdlo ráčí.
2.) Nemíchejte
Že si užijete na úvod lahodný šampus jako welcome drink? Pak pivečko? To by ještě šlo. Ale v ten moment už brzdit. Ne v množství, je nám jasné, že ve společnosti se výzvám »dej si ještě jedno« neubráníte, ovšem brzděte v druzích alkoholu. Jakmile smícháte pivo s vínem, do toho přijde nějaký ten panák, nadto více druhů kořalek, zaděláváte si na pořádnou »vopici«, a ti, kdo nejsou na podobné »pijatiky« zvyklí, i na možnou ostudu. Ideální je pít celý večer jen jeden typ lahodného moku. Například jen pivo. Nebo jen víno. A když už si musíte s oslavencem přiťuknout i něčím tvrdším, pak to řeďte zásadně nealkem. Ideální je cola.
3.) Hýbejte se
Při oslavě v restauraci je nemožné dělat kliky nebo dřepy, to je nám jasné. Ani patnáctistovku s třemi dvanáctkami v krvi asi nezaběhnete. Ale ideální pro lepší vstřebávání alkoholu je nesedět jen na zadku a zpestřit si večer něčím, co se nazývá lidově, a tak trochu pejorativně, hospodskou zábavou. Dejte si šipky, kulečník nebo stolní fotbálek. Tím, že se mysl začne soustředit na jinou činnost, a navíc i vaše tělo nebude bez pohybu, usnadníte mu vstřebání alkoholu. Ne stoprocentně, ale aspoň částečně…
4.) Naučte se říkat NE
Jeden dobrý fór tvrdí, že ideální recept v boji s alkoholismem je naučit se říkat NE. Co třeba víno? Proč NE…? Ano, takhle je to vtipné, ovšem ve skutečnosti si zaděláváte na problém v jeden den, a bolehlav v den druhý. Jakmile budete cítit, že se s vámi začíná točit svět, zbrzděte. Řekněte: NE, dám si chvíli pauzu. Vyrazte na vzduch, nebo si zahrajte některou z výše uvedených her. Hlavně ale nesoutěžte první ligu s borci, kteří by mohli v pití hrát extraligu. Záhy byste toho litovali…
5.) Zobejte
Základ naplněného žaludku jídlem jste si přinesli z domova, pokud jste tedy dali na naši radu číslo 1, ovšem chce to neustále doplňovat zásoby. Jakmile cítíte, že se vaše hlava motá více, než je zdrávo, zajezte to. Dejte si něco z rautu. Nebo si objednejte, pokud slavíte v restauraci, nějakou dobrou večeři. A neustále zobejte oříšky, brambůrky a tyčinky. Což o to, zdravá ani dietní výživa to není ani náhodou, ale zato vám pomůže naředit škodlivé látky, které začínají působit na vaši motoriku i rétorické schopnosti.
6.) Pozor na léky
Je to nevyzpytatelná kombinace. Pokud berete nějaké léky a pak je »zapijete« alkoholem, zaděláváte si na problém. Minimálně na riziko problému. Raději se vyhněte pozření jakékoli medikamentu před oslavou nebo v jejím průběhu – pokud to zrovna není prostředek proti pálení žáhy nebo něco na ten způsob. Že už jste na prášky v minulosti pili – a nic se nestalo? Tak to jste měli štěstí. Ne vždy si s tím tělo dokáže poradit. Spíše by se chtělo říci – poradit si umí jen výjimečně…
7.) Kvalita alkoholu
Po kvalitním alkoholu se zaprvé tolik neopijete a zadruhé vás druhý den bude bolet hlava jen minimálně nebo vůbec. Jak ale poznat takový kvalitní alkohol? Pokud máte soukromý večírek, rozhodně nepijte levnou kořalku od Vietnamců. Raději si za láhev připlaťte. A pokud jste v restauraci, zkoumejte její kvalitu. Ve vícehvězdičkových podnicích si sice připlatíte, ale zato máte větší pravděpodobnost, že vám tam nenalejí »splašky«. Nu a pokud jste na rautu nějaké velké společnosti, starejte se o to, kdo připravoval catering. O každé z těchto firem se dá nalézt na internetu řada podstatných informací, které vám mohou posloužit k rozhodnutí, jak moc budu za večer týrat svá játra. Když už člověk musí slavit a nejde to úplně »s mírou«, pak ať alespoň ničí svůj organismus co nejméně. O vyhnutí se společenské ostudě ani nemluvě…
(pk, mac)