Snad se nebudete nad dnešním tématem usmívat jen proto, že právě v této chvíli máte spoustu jiných, typicky předjarních starostí. I když se soustřeďujeme především na změnu v panelákovém bytu, požadavky na modernizaci kuchyně platí obecně. Při jejich respektování bude práce kolem »plotny« radostí…
Většinu práce si zručný kutil může udělat sám, především montáž nábytku a rozmístění elektrospotřebičů, většina z nás zvládne i nové obklady. Některé speciální práce (elektrikářské a instalatérské) bude pravděpodobně lepší svěřit odborníkům. I malá kuchyně má být svůj řád, který respektuje obvyklé pracovní postupy při vaření. Od lednice s mrazákem, postupujte v sestavě k pracovní ploše určené k úpravě potravin, vedle ní je dobré mít dřez (samozřejmě – s pákovou vodovodní baterií, která šetří vodou) a pod ní nebo v její blízkosti koš na odpadky. Vesměs je dodáván zavěšený na dveřích skříňky pod dřezem a není to vůbec špatný nápad. Další pracovní plocha vedle dřezu je k nezaplacení, neboť na ní můžete odkládat umyté nádobí a též pracovat s potravinami těsně před jejich tepelným zpracováním. Pak totiž následuje sporák nebo varná deska. Nad ní by určitě neměla chybět digestoř s osvětlením, aby bylo při vaření do hrnců, kastrolů a pánví dobře vidět. Je dobré myslet i na přímé osvětlení pracovních ploch zavěšené na spodní straně závěsných skříněk.
Pravákům vyhovuje sestava montovaná zleva doprava, levákům přesně naopak; ale v panelových bytech si obvykle nemůžeme moc vybírat s ohledem na přípojky vody, plynu, elektřiny a odvětrávací otvory.
Důležitá je nejen velikost a vzdálenost pracovních ploch, výška a umístění pracovních skříněk a polic. Ale především výška pracovních ploch. Obecně platí, že by měla být od podlahy vzdálena kolem 900 mm. Ideální pak je ta, kdy loket je při práci téměř ve svislé poloze, nebo jen mírně ohnutý. Proto při nakupování dejte přednost nábytku, jehož dolní skříňky mají nastavitelnou výšku. Dnes už neplatí, že výška plochy přípravného, mycího a varného centra musí být ve stejné výšce.
Práci v kuchyni ulehčí i přehledné ukládání potravin. Pokud máte v paneláku vestavěnou skříň (spíž) s odvětrávacími otvory s výhodou ji využijete k ukládání suchých potravin, konzerv, kompotů atd. Do prostoru poblíž či vedle spíže umístěte chladničku s mrazákem. Je-li tato sestava při práci na lince za vašimi zády, pak máte opravdu štěstí. Vše podstatné máte po ruce a navíc místa ve skříňkách nad pracovní plochou můžete využít k ukládání koření (vždy ve tmě, nevystavujte je na odiv návštěvám a světlu), hrnků, talířů, utěrek a podobných nezbytných »zbytečností«.
Pokud investujete peníze do nové kuchyňské linky, potom využijte možnost investice do těch, které mají hluboké, pojízdné či otočné kontejnery umístěné pod pracovní deskou. I v malé kuchyni tak získáte snadno přístupný úložný prostor, který vám možná dosud chyběl. Jste-li zastánci klasických pevných skříněk, potom volte ty, které mají dělené zásuvky u nichž lze měnit jejich vnitřní uspořádání.
(jan)