Houby v české kuchyni. Jak na ně, a na co si dát naopak pozor!

Lesní houby jsou sice zadarmo, ale mohou notně podražit, pokud nebydlíte v blízkosti lesa. Cesta autem, vlakem či autobusem nepatří k nejlevnějším. Čímž neříkáme, že bychom na houby neměli chodit. Potěšení z toulek lesními porosty totiž jen těžko něčím jiným nahradíš.

Receptů na využití lesních hub jsou desítky, možná stovky, každý je zná a netřeba je připomínat. Houby patří k tradici české kuchyně. Můžeme je grilovat, smažit, dusit, vařit, přidávat do polévek a omáček, obohatí chuť masa i ryb. Hodí se pro rychlou přípravu, takže při jejich použití ušetříme nejen peníze, ale i čas.

Například hlavičky hříbků, ale též bedel či masáků, stačí jen očistit, nasolit, posypat lžičkou čerstvě drceného kmínu (0,50 Kč) a zprudka orestovat na dvou lžících másla (10 Kč) se dvěma lžícemi slunečnicového (2 Kč) nebo olivového (6 Kč) oleje. Protože jsou houby těžké, netřeba k nim dávat přílohu. Pokud se pro ni rozhodnete, potom volte brambory (1000 g aktuálně za 14 Kč).

Z lesních hub můžete připravit skvělý guláš. Zvolte klasický postup, tedy lžíci sádla (2 Kč), 2 větší cibule (5 Kč), lžíce sladké papriky (1 Kč), drcený kmín a pepř podle chuti (asi 1 Kč), pokrájená směs lesních hub (nejméně dvakrát více než je hmotnost cibulí), 1 stroužek česneku 0,50 Kč), lžíce hladké mouky, sůl. Jemně nakrájenou cibuli orestujte skoro dozlatova na sádle (můžete přidat lžíci slunečnicového oleje (1 Kč), poduste na něm houby, zredukujte vodu kterou houby pustily (vyvařte ji), zasypte paprikou, přidejte pepř a drcený kmín, zaprašte moukou a podlijte vodou. Povařte za stálého míchání asi 10 minut. Můžete přidat polovinu kvalitní masové konzervy (zhruba 18 Kč). Každou porci ozdobte usekanou petrželkou a podávejte s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Čerstvé bedly

To je pochoutka! Klobouky bedel obvykle jen smažíme nebo grilujeme, nožky vyhodíme nebo pokrájené přihodíme do bramborové polévky či houbové omáčky. Skvělé jsou však například dušené hlavičky bedel na česneku. Budete potřebovat zhruba 500 g hlaviček bedel jedlých (větší pokrájejte), 2 jemně pokrájené stroužky česneku (0,75 Kč), šťáva z jednoho citronu (4 Kč), sůl, čerstvě mletý pepř, hrst petrželové natě, 5 lžic slunečnicového oleje (asi 8 Kč). V hluboké pánvi rozpalte olej, přidejte česnek, smažte jen krátce – půl minuty až minuta stačí, jinak zhořkne. Přidejte připravené bedly, nechte je zpěnit. Zprudka je opékejte za stálého míchání, dokud se nevstřebá veškerý olej z pánvičky. Poté stáhněte plamen, aby se z hub dostala voda. Následně plamen zvětšete a vodu vyvařte. Zalijte citrónovou šťávou, osolte, opepřete, přidejte jemně usekanou petrželku a vařte asi minutu. Podávejte s krajíčky bílého pečiva, které pokapejte šťávou z pávičky.

Vynikající je »svíčková«, a také jakékoli jiná bílá omáčka z bedel s poctivým kynutým nebo bramborovým knedlíkem. Pracovní postup přípravy je stejný jako při vaření s masem. Až na to, že bedly (hlavičky ani nožky) samozřejmě nebudete nakládat. Při »svíčkové« použijte klasickou směs kořenové zeleniny (mražená – 17 Kč) i koření (pepř, nové koření, bobkový list), které byste použili u klasiky s masem.

Hlíva ústřičná

Pokud se vám nevyplatí cestovat za houbami do lesa, či snad zdraví nedovoluje toulky v lesních porostech, vsaďte na hlívu ústřičnou. Podle staré čínské medicíny totiž v sobě skrývá elixír mládí. Probouzí životní sílu, čistí krev a utužuje zdraví. Kromě jiných prospěšných látek vědci v této dřevokazné houbě objevili také glukan beta, jeden z imunostimulátorů, jenž v lidském těle účinně podporuje obranyschopnost.

Má schopnost snižovat hladinu cholesterolu, traduje se, že dokáže člověka zbavit bradavic virového původu. Lze ji sbírat v listnatých lesích od jara do podzimu, v pěstírnách ji pěstují celoročně. Balíček hlívy ústřičné (zhruba 300 g) přijde na 35 Kč (jak kde), prodávají ji na farmářských trzích, cena se od té v obchodech příliš neodlišuje. U pěstovaných hub nesmí chybět datum sklizně a doba použitelnosti, která je zhruba pět dní.

Hlíva je stravitelnější než všechny ostatní houby, dá se z ní připravit klasická smaženice (celkové náklady okolo 55 Kč), smetanová omáčka (místo masa použijte hlívu – náklady okolo 60 Kč + houskové knedlíky), ale též například »držková« polévka (náklady do 50 Kč). Zkuste hrubě pokrájené kloboučky hlívy chvilku marinovat ve vinném octu (500 ml – zhruba 30 Kč, ale stačí jen dvě tři lžíce) a poté lehce opéci na másle (2 lžíce zhruba 8 Kč) či na slunečnicovém oleji (2 Kč), maximálně tři až pět minut. Podávejte s nasucho opečenými tousty (balíček – 25 Kč). Ostatně i všechny ostatní tepelné úpravy hlívy by měly být rychlé.

POZOR! Hlíva se chová při tepelné úpravě podobně jako játra. Proto pokrmy z ní připravené solte až těsně před dokončením. Koření používejte jen opatrně. Hlíva má vlastní kořeněnou chuť. Pokud pokrmy z ní připravené neobsahují mouku a vejce, lze je znovu ohřívat.

Nožky hlívy jsou skvělé pro přípravu klasických houbových omáček v kombinaci s masem. Nabízím recept na guláš. 400 g vepřové plece (asi 30 Kč), balíček hlívy (35 Kč), 2 cibule (4 Kč), rajčatový protlak (100 g – 8 Kč), koření – paprika, kmín, pepř, majoránka (celkem 6 Kč), česnek – 3 stroužky česneku (2 Kč), hladká mouka, 3 lžíce slunečnicového oleje (4 Kč), 1500 ml vývaru z kostky (10 Kč), sůl. Maso nakrájejte na malé kostky a zprudka je orestujte na rozpáleném oleji. Přidejte hrubě nakrájenou cibuli, papriku, mírně podlijte vývarem a duste do změknutí masa, podle potřeby mírně (!) podlévejte. Vmíchejte česnek, zaprašte hladkou moukou, promíchejte, přidejte protlak, pokrájené nožky hlívy, podlijte vínem a po chvilce zalijte zbytkem vývaru. Povařte, přidejte drcený kmín a mletý pepř, pár minut před dokončením přidejte hlívu. Guláš můžete zahustit, na závěr přidejte majoránku. Podávejte s knedlíkem.

(jan)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy