Houby rostou! Jak si na nich co nejlépe pošmáknout?

Po vydatných deštích roste tolik hub, kolik obvykle nejsme zvyklí v tomto ročním období vídat. Nabízíme proto vaší pozornosti ne zcela běžné recepty na houbové pokrmy a triky na jejich přípravu. Všechny jsou z hub posbíraných v českých a moravských lesích, nic tedy pro znalce pokrmů z orientu.

Houbová divočina

Na úvod pokrm prostý, ale prastarý. Již staří Čechové jej údajně vařili… Věříme tomu, protože ti neměli čas na to vymýšlet si labužnické houbové »hrátky«. Očištěnou směs různých (méně kvalitních, avšak jedlých) lesních hub hrubě pokrájejte a vařte několik minut v osolené vodě, poté sceďte a nechejte okapat a vychladnout. Pak je jemně pokrájejte. Na dvou lžících sádla osmažte dvě jemně pokrájené větší cibule, přidejte mletý pepř, kmín a drcený jalovec. Dejte do vymazaného pekáčku, pokud chcete, můžete přelít rozšlehanými vejci, a zapečte.

Bedly v pivním těstíčku

Další jednoduchý recept, a přitom opravdová lahůdka. Jdeme na to! Očištěné hlavičky bedel krátce spařte ve vroucí vodě, a nechte okapat a vychladnout. Připravte si těstíčko ze dvou vajec, hrnku polohrubé mouky, čerstvě umletého pepře, drceného kmínu, soli a hrnku piva. Houby namáčejte do těstíčka a hned smažte v rozpáleném oleji. S vařenými brambory pokapanými trochou másla a posypanými pokrájenou petrželkou jsou skvělé.

Segedín z masáků

Muchomůrky růžovky alias masáky jsou vynikající jedlé houby. Masák roste hlavně v srpnu a v září, tedy právě v této době. Na oleji či lžíci vepřového sádla zpěňte jednu pokrájenou větší cibuli, přidejte zhruba 1500 g pokrájených hub a lehce osolte. Poduste 10 minut, přidejte dva hrnky kysaného zelí, lžíci sladké papriky a lžičku drceného kmínu. Poduste pět minut, zahustěte lžící hladké mouky dobře rozmíchané v malém množství vody, promíchejte, povařte dalších pět minut a přidejte zakysanou smetanu (250 ml), prohřejte a podávejte. Houskový knedlík jako příloha je výborný, ale krajíc čerstvého chleba je lepší!

Houbové rizoto

Nejdříve osmažte na oleji směs hrubě nakrájené cibule, nastrouhané mrkve, kořenu petržele a celeru, přidejte oloupaná a propasírovaná rajčata (pro netrpělivé je i rajský protlak dobrý), okořeňte mletým pepřem, přidejte dva stroužky pokrájeného česneku, lehce osolte a povařte. Omáčku propasírujte přes síto a poduste v ní polovinu pokrájených hub doměkka. Dejte dusit rýži a asi v polovině potřebného času vmíchejte do rýže zbytek pokrájených hub. Hotovou rýži na talíři přelijte omáčkou a posypte tvrdým strouhaným sýrem.

Houbové sádlo

A co takhle zkusit poklad domácí kuchyně? Na krajíci chleba je to skvělá večeře. Nejlepší na jeho přípravu jsou pravé hříbky. Po jejich očištění je pokrájejte a poduste se solí tak dlouho, až se skoro vysmahne všechna šťáva. Poté přidejte sádlo (na 1000 g hub budete potřebovat zhruba 200 g vepřového sádla, nejlepší je to doma připravené). Po mírném vychladnutí dejte houby i se sádlem do sklenice, poté je sterilizujte 50 minut při teplotě 100 °C. Nechte vychladnout a druhý den znovu sterilizujte. Uložte na tmavém a chladném místě. Můžete (ba musíte, aby byla chuť dokonalá) k nim přidat i trochu škvarků. Sádlo na krajíci čerstvého chleba, lehce okmínované a posolené, nemá chybu!

Smažené houby

K jejich přípravě použijte masáky, nebo hříbky, syrovinky i jiné houby, dejte přednost jednomu či dvěma druhům hub. Nejlepší jsou jejich klobouky. Větší překrojte naplocho, menší nechte v celku. Osolte je, opepřete, posypte pokrájenou natí petrželky, obalte v hladké mouce a v rozpáleném sádle či oleji je osmažte dozlatova. Podávejte je s brambory nebo jen tak, pro chuť.

Houbové toasty

Rychlou pozdně letní večeří mohou být houbové toasty. Směs lesních hub pokrájejte na malé kousky a zhruba 10 minut povařte v osolené vodě s trochou drceného kmínu. Pak je sceďte a nechte okapat. S houbami na pánvi smíchejte jemně pokrájenou petrželovou nať a vmíchejte vejce. Osolte a opepřete. Plátky toastového chleba slabě potřete máslem a na každý z nich dejte slabou vrstvu houbové směsi. Zapečte v troubě dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem.

Dřevorubecké brambory

I lesní »muži«, či snad právě oni, mají rádi houby. Ano, myslíme na dřevorubce. Že by snad při kácení stromů vařili, je nepravděpodobné, ale o houbách ví své. Dřevorubecké brambory rozhodně bez hub být nemohly. Očištěnou směs lesních hub pokrájejte na kousky, lehce osolte, okořeňte kmínem (ten k houbám prostě patří, ať se nám to líbí nebo ne) a na sádle poduste doměkka. Ve větším kastrolu na sádle osmažte větší pokrájenou cibuli na kostičkách slaniny. Přidejte houby, krátce je poduste. Poté stačí přidat oloupané studené vařené brambory pokrájené na plátky, zakapat je rozpuštěným sádlem a ve vymazaném pekáči směs zalít rozšlehanými vejci a zapéct v troubě dozlatova. Nakonec je posypte bylinkami (petrželkou či pažitkou) a skvělá večeře je hotova. Může být i u vás doma.

(jan)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy