Je tu léto a za týden začínají dětem prázdniny. Jednou z nejoblíbenějších destinací pro české turisty – a zároveň právě tou nejlevnější – je Egypt. Země, která v sobě snoubí atraktivní pláže s luxusními hotely ruku v ruce s bohatou historií a fotogenickými památkami. Zároveň však přináší určitá rizika, a to především zdravotní. Víte, co je to faraonova pomsta? Silná nevolnost, průjem, zvracení a bolest břicha má být trestem faraona za to, že jako turisté »okupujete« jeho zemi. Na problémy, které způsobují běžně se vyskytující bakterie ve vodě a v jídle, na něž nejsme zvyklí, nezabírají české léky typu Endiaronu či Endiformu. Doporučuje se zakoupit ihned při prvních potížích v tamní lékárně (nejlépe hotelové, protože ty pouliční bývají předražené) tzv. Antinal, případně varianty jako Drotazine či Diax. Během dvou dní by vám mělo být výrazně lépe! Ovšem – co takhle raději problémům, jež potkávají každoročně tisíce českých turistů, předcházet? Máme pro vás sedmero zaručených tipů!
1.) Probiotika
Preventivní opatření si můžete »střihnout« již několik týdnů či měsíců před cestou do Egypta, ale samozřejmě také v průběhu zahraniční dovolené. Užívání probiotik vám pomůže potížím nejsnadněji předejít, i když někteří lékaři o tom pochybuji. Určité zdroje uvádějí jako zaručený recept i očkování proti choleře, které stojí okolo 2000 korun, ovšem protiargument zní: proč se nechat zbytečně očkovat, když jedu někam, kde mi cholera nehrozí? Je to tak, vakcinace se v poslední době v našich luzích a hájích stala něčím hodně zpochybňovaným a kritizovaným, bez ohledu na konkrétní účinek či druh choroby…
2.) Voda
První bod, který je pro každého cestovatele jako zákon. Lépe řečeno, měl by být. Voda, která teče v tzv. exotických zemích, bývá teoreticky nezávadná, ale ve skutečnosti obsahuje bakterie, na něž není náš organismus zvyklý. Bez převaření rozhodně nepijte tekoucí vodu například ani v Řecku, Turecku či Tunisku. Ale v Egyptě mějte na paměti také další rady: i když si čistíte zuby, používejte tekutinu z plastu. A pozor! Kdykoli se balené vody napijete nebo ji jen dáte do úst, přesvědčte se, že není porušený uzávěr láhve. Ano, někteří obchodníci »podvádějí« a ve snaze co nejvíce vydělat prodávají turistům kohoutkovou vodu vydávanou za tu, která je běžně k dispozici na pultech v obchodech. Rovněž v restauracích trvejte na tom, aby vám pití donesli v originální lahvi. A poslední věc v tomto směru: i v momentě, kdy se sprchujete, dbejte na to, aby se tekoucí voda nedostala do vašich úst. Podobné je to při koupání ve stojatých vodách…
3.) Led
Led je zmrzlá voda, takže jsme hodně blízko bodu dva. Ale považujeme za nutné oddělit v souvislosti s dnešním tématem právě led od vody. Turisté totiž často dodržují »dvojku« a vyhýbají se konzumaci kohoutkové vody, jenže pak si dají džus s ledem, nebo vodku s ledem atd. Jenže led bývá vyroben právě z oné kohoutkové vody, a tudíž je na střevní problém zaděláno. Ano, alkohol, zvláště ten tvrdý, není bez ledu tím pravým ořechovým. Zato ho však můžete konzumovat s velkou chutí, která k dovolené patří, den co den. Pokud si ho totiž dáte »with ice«, riskujete, že polovinu dovolené nebudete pít ani alkoholické, ale ani nealkoholické nápoje. Ba co víc, že nebudete vůbec jíst žádnou z tamních dobrot…
4.) Střídmá strava
Jez do polosyta, pij do polopita. Slavný výrok Jana Wericha z neméně slavné pohádky Byl jednou jeden král… z roku 1955 platí pro pobyt v Egyptě (ale popravdě, i v jiných exotických destinacích) dvojnásob. Když se budete přejídat, k čemuž – co si budeme povídat – rautové stoly místních hotelů v rámci programu all inclusive jen vybízejí – riskujeme podobně, jako když si budeme dnes a denně proplachovat ústa proudem vody ve sprchovém koutě příslušného hotelu. Nevhodná změna jídelníčku rovněž nepomáhá našemu zažívání, stejně jako neuvěřitelné kombinace toho, co si člověk může nandat (opakovaně) na talíř.
5.) Ovoce a zelenina
Lesknoucí se jahody zdobící hotelové švédské stoly jsou sice obřím lákadlem pro naše oči i žaludky, ale my doporučujeme, abyste se jim raději vyhnuli. Vyvarujte se jakéhokoli ovoce či zeleniny, jež není oloupaná. Ano, zřejmě byste uhodli, že je mytá místní vodou, navíc i hnojiva používaná při jejich pěstování nejsou ničím, co by dělalo dobře našemu organismu. Často se používá, dnes již poněkud zkrofanované, heslo »uvař to, upeč to, oloupej to, nebo na to zapomeň!« V angličtině »cook it, boil it, peal it or leave it!«
6.) Radikální změna teplot
Náhlá změna teploty organismus zatěžuje na nebývalou míru, a proto může opakovaný teplotní šok urychlit rozvoj Faraonovy pomsty. Takže při opalování rohodně nepijte přechlazené nápoje a klimatizaci na hotelovém pokoji si pouštějte na minimálně 22 °C, ale ještě lépe na 25 Celsiových stupňů.
7.) Panák po ránu
Tradiční rada hovoří o tom, že si turisté mají vzít s sebou do kufru v zavazadlovém prostoru letadla flašku něčeho ostrého. Becherovku, slivovici nebo i vodku. A přestože pití panáka »tvrdého« po ránu zavání alkoholismem, v tomto případě je vítanou radou pro prevenci. Někteří doporučují dát si štamprdličku před každým jídlem – koneckonců, na trávení to má blahodárný efekt. Jen škoda, že se tím nemohou řídit i naše malé ratolesti. U těch trvejte alespoň na tom, aby si před každým jídlem umyly ruce antibakteriánlm mýdlem nebo použily dezinfekcí.
Marcela Špičková