Dýně k listopadu patří. Jsou krásné, ale i chutné!

Jejich předností je, že se dají smažit, vařit, péct, grilovat, nakládat, výsledný chuťový efekt může být sladký, slaný, ostrý i jemný, záleží na tom, jak k její úpravě přistoupíme. Klasicky ji vnímáme jako menší či větší, ba i obří oranžový plod. Dýně však nabíz0í pestrou paletu barev. Navenek. Uvnitř je však dýňová dužina oranžová.

Receptů na jejich přípravu je bezpočet, však to všichni ti, kteří mají dýně rádi, vědí, netřeba radit. Pokud nemáte zkušenosti s dýní v kuchyni, doporučujeme vám Hokaido. Jak název této dýně napovídá, její prapůvod je na Dálném východě, díky svým chuťovým vlastnostem si však našla místo v kuchyních celého světa, včetně Evropy, tedy i v České republice.

Na rozdíl od klasické tykve je malá, zhruba jako míč na házenou či mírně větší, její zpracování je proto mnohem jednodušší. Její dužina je příjemně nasládlá, aromatická. Rychle zasytí, přitom je snadno stravitelná. Pokrmům dodává nádhernou oranžovou barvu. Je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakarotén a vitamíny A, B, C.

Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou, jsou, řekněme »zázračné«. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Je dobrým řešením při redukční dietě, ocení ji diabetici. Opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. »Průběžná«, byť třeba jen občasná, konzumace suchých a poté na suché pánvi opražených semínek Hokaido pomůže problémy řešit. Žel ne vyřešit…

Před použitím dýně Hokaido do pokrmů je třeba odstranit semínka a vlákna, slupka při vaření nevadí, neboť změkne. Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, nádivek, jako samostatný grilovaný pokrm, jako přílohu či součást zapékaných jídel, rizota atd. S výhodou můžete využít aktuálních sezónních cen, a koupit si Hokaido do zásoby. Když dýni uložíte na suchém a chladném místě, vydrží vám téměř celou zimu. Můžete ji nastrouhat či pokrájet a zamrazit. Samozřejmě – bez semen. Ta očistěte, usušte a na jaře zasaďte, máte-li zahrádku. Pěstování této dýně je stejné či podobné, jako třeba oblíbené cukety.

U pokrmůdýně Hokaido oceníte (ano, je to tak) jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť. Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, nádivek, jako samostatný grilovaný pokrm, přílohu v různých variacích, součást zapékaných jídel, rizota atd. Opravdovým gurmánským zážitkem je krémová polévka (recept na ni v zápětí uvedeme), ale můžete tuto dýni jen pokrájet na plátky asi pět milimetrů silné, posypat je například grilovacím kořením a na oleji s obou stran na pánvi pod pokličkou opéct. Na každý plátek dejte kousek sýra a podávejte. Jako přílohu doporučujeme rýži, ale potěší i vařené brambory.

Krémová polévka z Hokaido

Na oleji osmahněte na kostky nakrájenou dýni, přidejte lžičku kvalitního kari koření, podlijte vodou a duste do změknutí. Uvařenou dýni rozmixujte, zakápněte citrónovou šťávou, vmíchejte půl hrnku zakysané smetany, osolte a podávejte. Každou porci posypte jemně usekanou čerstvou bazalkou.

Omáčka z Hokaido

Je vynikající sama o sobě, jen s vařenými brambory, rýží či těstovinami. Ale můžete jí přelít i pečené maso, například plátky pečené či grilované krkovičky (doporučujeme). V kastrolu zpěňte na oleji jemně pokrájenou větší cibuli a přidejte na kostky nakrájenou dýni. Chvilku poduste a poté zalijte masovým vývarem nebo vodou. Po změknutí dýně přilijte lehce vyšlehanou zakysanou nebo sladkou smetanu, dosolte, přidejte čerstvě mletý pepř (zhruba lžičku), na chuť pak špetku mletého chilli a strouhaného muškátového oříšku, je-li to třeba, zahustěte jíškou a podávejte. Chcete-li omáčku hladkou, rozmixujte ji. »Nic moc« pro děti…

Dýně Hokaido s brambory

Očištěnou dýni nakrájejte na asi centimetr široké plátky, zhruba stejně nakrájejte důkladně omyté brambory ve slupce. Plech potřete kvalitním olejem, rozložte na něj plátky dýně a brambor. Osolte, opepřete, a přidejte větvičku čerstvého tymiánu. Zakapejte kvalitním olejem, a pečte v předehřáté troubě do měkka (asi 40 minut). Hotový pokrm dejte do vyhřáté mísy a přelijte ho zakysanou smetanou a posypte nadrobno nakrájenými bylinkami.

Klasická česneková dýně

Příprava je nadmíru jednoduchá, ostatně stejně jako všechny dýňové recepty, nejen z Hokaido. Tři hrnky na zhruba stejně velké kostičky pokrájené dýňové dužiny z »obyčejné« dýně osmažte asi pět minut na dvou lžících kvalitního oleje, poté opepřete a osolte podle chuti; na závěr (zhruba po deseti minutách – občas pánev »prohoďte«) přidejte tři až pět stroužků prolisovaného či jemně pokrájeného česneku, ano kvalitního, tedy českého či slovenského. Příloha? Vařené brambory, bramborová kaše, dušená rýže. Česnekovou dýni »neurazí« ani plátek vařeného či pečeného masa.

(jan)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy