Pšeničné čínské bezvaječné nudle (250 g) pořídíte kolem 20 korun, možná jen o pár korun dráže, jednu středně velkou cibuli za dvě koruny, sáček mražené polévkové zeleniny stojí okolo 20 korun, kostka kuřecího bujónu vyjde na tři koruny, za dvě lžíce kvalitního slunečnicového oleje utratíte též maximálně dvě koruny, hlavička česneku (jak jinak něž toho z Čech či Moravy) je sice dražší, ale kvalitní. Špetka mletého pepře, případně i chilli, sůl. To vše máte doma. Snad. Za necelých 50 korun pořídíte chutný letní oběd pro čtyři osoby. U plotny přitom nestrávíte více než 20 minut svého času.
Výhodou většiny čínských nudlí, i těch rýžových (nakupujte je v kamenných obchodech, ne na tržištích!), je jejich krátká doba vaření. Některé stačí jen spařit vařicí vodou, po čtyřech pěti minutách slít a můžete je podávat. Na oleji zpěňte jemně pokrájenou cibuli, přidejte sáček mražené zeleniny a za občasného míchání duste asi 10 minut, opepřete, přidejte rozdrcenou kostku kuřecího nebo zeleninového bujónu, mírně podlijte vodou, prohřejte, posypte nastrouhaným česnekem a podávejte. Každou porci ozdobte snítkou petrželky. To nemá chybu. Vařit je můžete i s poctivým masovým vývarem.
Smažené nudle s masem
Pokud chcete připravit smažené čínské nudle s masem, pak vám bohatě postačí na stejné množství těstovin jedno větší kuřecí stehno (vyjde na asi 18 korun, prodávají se obvykle ve dvojici, nekupujte levnější tzv. kuřecí čtvrtky; jsou zbytečně tučné, hodí se spíše na polévku). Povařte je asi 30 minut v nesolené vodě. Po vychladnutí maso oberte s kostí a nakrájejte, včetně kůže, na malé kousky. Na pánvi zahřejte lžíci oleje, vložte maso, mírně je opepřete a osolte a smíchejte s uvařenými nudlemi. Důkladně prohřejte. Podávejte se zeleninou, kterou místo vody podlévejte masovým vývarem. Náklady se zvýší o zhruba 20 korun, čas strávený v kuchyni se prodlouží skoro na hodinu, ale stojí to za to.
Pokud nevěříte čínským nudlím, zkuste jakékoliv těstoviny, nejlépe dlouhé, například špagety. Nemusí být italské, i české jsou dobré. Maso přidejte k zelenině, do níž přidáte jeden menší rajský protlak (zhruba 10 Kč) a omáčkou přelijte jednotlivé porce těstovin. Náklady na přípravu jsou zhruba stejné.
Zapečené těstoviny
S těstovinami se dají dělat kulinářské zázraky, přičemž náklady na přípravu jsou relativně malé. Zapečené uvařené těstoviny (sáček tzv. flíčků pořídíte do 30 korun) se zeleninou (zhruba 15 korun) a s na kostičky nakrájeným salámem (200 g kolem 30 korun), vše přelité vyšlehanými vejci (dvě vejce – šest korun) a posypané nastrouhaným sýrem (100 g 30% sýra za asi 15 korun) patří do tradiční české kuchyně. Za necelých 100 korun lehce nasytíte šest dospělých strávníků. Pokud máte k ruce i chilli (čerstvé či sušené), užijí si dobrého pokrmu i labužníci.
Vařené těstoviny jsou skvělou přílohou k různým bezmasým (zeleninovým i houbovým) omáčkám, potěší dospělé i děti, snadno z nich připravíte teplé i studené saláty (s masem i bez masa).
Špenát
První recepty na zpracování špenátu se objevily v Evropě již koncem 14. století. Tak praví historie. Netřeba se více historii špenátu věnovat. Každý ho zná a každý ho může mít. Snad jen zmiňme, že není nijak zvlášť bohatý na železo, jak se traduje, obsahuje však velmi cenné látky regulující vysoký krevní tlak, anémii, zácpu, a také látky, které údajně posilují oční sítnici starších lidí. Obsahuje údajně i zdraví prospěšný vitamin K.
V našich kuchyních se obvykle používá špenát mražený (obvykle jako špenátový protlak, přiznejme – nic moc…), my se však budeme věnovat výhradně čerstvému listovému špenátu či mraženým špenátovým listům (500 g za 50 Kč). Opravdu stojí »za hřích«, míněno tím – za labužnický hřích. Při nakupování čerstvého špenátu kontrolujte, zda nejsou lístky ovadlé, a také to, zda na listech nejsou hnědé tečky.
Dušený špenát se smetanou s topinkami nebo slanými palačinkami potěší. Přebraný a vodou opraný špenát (asi 750 g) krátce ovařte (spařte) v osolené vodě a hrubě pokrájejte. V kastrolu rozehřejte lžíci másla a přidejte na sucho opraženou lžíci hladké mouky, hned zalijte hrnkem masového vývaru (Z kostky? V nouzi – proč ne… Ovšem poctivý masový vývar je samozřejmě lepší!) a povařte tak dlouho, až směs zhoustne. Přidejte pokrájený špenát, prohřejte a zalijte hrnkem smetany ke šlehání, v níž předem rozkvedlejte dva vaječné žloutky. Zahřejte až k bodu varu (nevařte!), osolte a podávejte. Topinky ze staršího chleba opečené jen tak na sucho či palačinky ze dvou vajec, hrnku mléka, několika lžic hladké mouky, soli a špetky muškátového oříšku jsou skvělé jako příloha. Náklady? Ani ne 100 korun.
Indická kuchyně nabízí skvělý recept, pravda, ostřejší. Asi 500 g očištěného špenátu krátce povařte v co nejmenším množství osolené vody, poté ho hrubě pokrájejte. Na dvou lžících oleje osmažte dvě lžičky koriandru nebo kvalitního kari koření, půl lžičky mleté ostré papriky, půl lžičky kurkumy (běžně se dá koupit, dobře se rozpouští v oleji a dodá barvu), lžičku mangového prášku (koupíte ve specializovaných prodejnách), přidejte špenát a chvilku poduste. Podávejte s vařenými brambory. Rozhodně neprohloupíte, když jako přílohu použijete v úvodu zmíněné těstoviny. Neutratíte více než 100 korun.
Římský špenát je »slaďounký«, voní česnekem a s rýží jako přílohou nemá chybu. Stačí vyprané a nepokrájené listy špenátu (600 g) podusit na lžíci oleje, poté nechat na sítu okapat. V pánvi na oleji krátce poduste jemně pokrájený česnek (dva tři stroužky česneku stačí, ale může jich být více, podle chuti), přidejte lžíci pokrájené petrželové natě a také špenát. Prohřejte, osolte a opepřete, nakonec přidejte dvě lžíce rozinek a jednu lžičku cukru. Promíchejte, prohřejte a podávejte. S vařeným bramborem, s rýží a nebojte se ani vařených těstovin. Opět se vejdete do cca 100 korun.
Dušený špenát všichni znáte. A co zkusit čínský recept? S dobře připravenou rýží získáte nový chuťový zážitek. Očištěný čerstvý špenát (600 g) důkladně properte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na hlubší pánvi rozpalte dvě lžíce česnekového oleje (nic složitého, jen v oleji osmažte několik pokrájených stroužků česneku, česnek po minutě z oleje vyndejte), přidejte listy špenátu a zprudka osmažte, podlijte hrnkem masového vývaru (nejlépe poctivého), osolte, vmíchejte půl lžičky cukru, lžičku sójové omáčky, zamíchejte, snižte teplotu a zahustěte lžičkou máčeného (ve vodě rozpuštěného) kukuřičného škrobu. Krátce poduste, zakápněte několika kapkami oleje, opatrně promíchejte a přendejte na teplou mísu. Jak již řečeno, podávejte s rýží. Ať počítám, jak počítám, do stokoruny se bohatě vejdete a potěšíte nejméně šest strávníků.
Ano, vařit se dá dobře a levně. I v dnešní předražené době…
Jiří Janouškovec