Bramborový salát k Vánocům patří. Ale znáte i jiné varianty této pochoutky?

Tradice smaženého kapra s bramborovým salátem na vánočním stole vznikla u nás až v 19. století. Na venkově však ještě počátkem století byla připravována vánoční jídla především z potravin, které zemědělci sklidili ze svých polí, sadů, nebo si přinesli z lesa.

Bramborové saláty všeho druhu bývaly všelijaké. Celoročně byl bramborový salát již v 19. století připravován ze zbytků (pokrájeného) masa, brambor a cibule, podával se výhradně teplý. Teprve ve třicátých letech minulého století lze najít recepty na bramborový salát v podobě, jak ho známe dnes (ovšem bez vazby na Vánoce), tedy – připravený z brambor, vařené kořenové zeleniny, kyselých okurek, jablek, hrášku…  Vánoční bramborový salát se začal připravovat až v polovině minulého století. 

Pražský salát

Připravuje se klasicky, z oloupaných brambor vařených ve slupce, pokrájených na malé kostičky. Přidejte jemně pokrájenou šunku, opepřete a osolte, vmíchejte marinádu z octa, cukru a vody, neuškodí ani pár kapek worcesteru a lžička hladké hořčice. Promíchejte a nechte vychladit. Chybí vám majonéza? V pravém pražském bramborovém salátu není. Nedáte-li jinak, pak mu pár lžic majonézy, lépe však – bílého jogurtu se lžící hladké (plnotučné) hořčice rozhodně neuškodí.

Šumavský salát

V šumavském bramborovém salátu šunka chybí, asi proto, že západočeské pohraničí bylo chudší. V osolené vodě uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Stejně tak i v mírně osolené vodě uvařenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Jemně pokrájené sterilované okurky, natvrdo uvařená vejce, jemně pokrájenou cibuli, lák z okurek podle chuti) – to vše promíchejte, opepřete, osolte, vmíchejte pár (doslova) lžic hladké hořčice. Nesmí chybět majonéza, »královna« studených omáček. A to nejen dovnitř salátu, ale i na jeho povrch. Salát v míse zalijte majonézou, nejlépe doma připravenou, a na vrchol »posaďte« překrojené vařené vejce. Ozdobte snítkami petrželky a nechte salát vychladit do druhého dne.

Salát s gothajem

Uvařené oloupané salátové brambory pokrájejte na malé kostičky, stejně tak i v octové vodě uvařenou kořenovou zeleninu (v poměru tři díly vody, dva díly octa). Přidejte rozumné množství (na 1000 g brambor tři čtyři) jemně pokrájené sladkokyselé okurky. Gothajský salám pokrájejte na malé kostičky, stejně jako jedno či dvě kyselá jablka. Rukou v míse promíchejte, osolte, lehce opepřete, přidejte hladkou hořčici, lžičku či dvě cukru, jemně pokrájenou a krátce ve vroucí vodě spařenou cibuli. Pár lžic sterilovaného hrášku dodá salátu půvab a chuť. Přidejte lák z okurek nebo ocet. Natvrdo uvařená a pokrájená vejce vmíchejte až v závěru společně s majonézou, ovšem jen s majonézou poctivou, neodlehčenou. Salát uložte přes noc v chladu.

Bramborový salát s cibulí

A co třeba bramborový salát s cibulí. Oloupané uvařené brambory nakrájejte ještě horké na kolečka, a dejte do mísy. V hrnku smíchejte trochu horkého masového vývaru (na 1000 g asi 100 ml), smíchejte ho se lžičkou octa, trochou soli, pepře a lžičkou moučkového cukru, marinádou brambory přelijte. Posypte je jemně pokrájenou cibulkou, zakryjte a nechte v chladu několik hodin. Při podávání každou porci ozdobte jemně posekanou petrželkou. Věřte nevěřte, ale ke smaženým rybám je báječný.

(jan)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy