Roztomilá, skotačivá mláďata i zajímaví, vzácní, barevní dospělí na vás čekají venku i uvnitř pražské zoo

Počasí jako na houpačce a nevíte kam na výlet, kde byste se schovali před případným deštěm, nebo úmorným horkem, a v případě teplot tak akorát byli venku? Co takhle zajít do pražské zoologické zahrady! Zítra tam začíná výstava Šípové žáby aneb Jedovaté krásky amerických pralesů. Do venkovních výběhu již chodí i mnoho mláďat v doprovodu svých rodičů, například gorily nížinné i orangutani. Roztomilých mláďat je tu plno a o zajímavé dospělce tu také není nouze. Přesvědčit se můžete níže, a nebo úplně nejlépe, osobní návštěvou Zoo Praha.

Po evropském prvoodchovu samičky luskouna krátkoocasého Šišky se Zoo Praha znovu raduje, jelikož se v noci z 30. června na 1. července přišlo na svět další mládě. Mělo hmotnost 141 gramů bez pupečníku a jeho rodiči jsou opět samice Run Hou Tang a samec Guo Bao.

»Druhé evropské mládě luskouna se narodilo o pět dnů později oproti předpokládanému termínu vypočítanému po zkušenosti s narozením Šišky,« uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. »Tomu odpovídá i to, že má vyšší hmotnost, je zřetelně vyspělejší a také aktivnější. Snaží se sát mateřské mléko, je však otázka, zda mládě nebude stejně jako Šišku nutno přikrmovat uměle.«

Stejně jako první v Evropě odchovaný luskoun slavná excelence, samička Šiška, i její nový sourozenec absolvuje každý den ráno a pak i odpoledne vážení. Jeho hmotnost je nutné sledovat proto, aby se případně mohlo začít s jeho umělým přikrmováním.

Luskouni, kteří jsou označováni jako »oživlé šišky«, jsou ohroženi lovem kvůli svému masu a šupinám. V lidské péči je jejich chov krajně obtížný, v Zoo Praha se ho však díky spolupráci s Taipei Zoo a zkušenostem jejích chovatelů podařilo úspěšně zvládnout. Samička Šiška se stala prvním luskounem odchovaným v Evropě.

»Matka Run Hou Tang se krátce po osmé hodině večerní 30. června odebrala pod mohutný kořen ve své expozici, čímž se dostala mimo dosah kamer. S ohledem na poznatky z loňského porodu předpokládáme, že mládě přišlo na svět krátce po půlnoci,« sdělil chovatel luskounů David Vala.

Zda je mládě samička nebo sameček, není zatím známo. Ačkoliv pavilon Indonéská džungle zůstává otevřený, expozice matky a mláděte je s ohledem na klidový režim dočasně zakrytá. O jejím odkrytí bude Zoo Praha informovat.

Včera oslavila své desáté narozeniny gepardí samice Femi. Navštívit ji můžete v expozici vedle Pavilonu šelem a plazů, kde můžete pozorovat tuto štíhlou elegantní krásku. Nejaktivnější bývá ráno, kdy se po chladnějších nocích ráda vyhřívá na vyvýšené plošině uprostřed výběhu.

Femi se narodila ve vídeňské zoo v roce 2014 a o dva roky později dorazila do Zoo Praha. Nejdříve pobývala v chovném zázemí, a od roku 2019 ji návštěvníci mohou pravidelně vídat ve veřejné expozici.

Gepardi patří k tradičně chovaným druhům pražské zoo, kterou obývají přes 90 let. V roce 1972 se zde podařil jeden z prvních přirozených odchovů této šelmy v lidské péči na světě.

Narozeniny oslavil před jedenácti dny i samec hadilova písaře Pišta, kterému bylo již 24 let. Týden před svými narozeninami »dostal« novou partnerku samici Kyaru.

Spojování hadilovů proběhlo za odborného dozoru vrchní chovatelky Anety Kratochvílové bez incidentů.

Tento vznešený pár nemilosrdných afrických dravců můžete pozorovat v Ptačích mokřadech ve spodní části zoo.

Hlavní potravu hadilovů ve volné přírodě tvoří jak jinak než právě hadi, a to i ti jedovatí, včetně zmijí či kober. V pražské zoo jsou však nahrazeni potkany, myšmi a kuřátky.

Šípové žáby aneb Jedovaté krásky z amerických pralesů

Až 30 druhů pralesniček se sejde na jednom místě a vy je máte šanci spatřit na vlastní oči. Zítra ve 13 hodin proběhne slavnostní vernisáž výstavy »Šípové žáby« v Galerii Gočárovy domy.

Navíc zítřejší tematický program nabízí ve 12.50 vystoupení brazilské tanečnice, nebo od 10 do 16 hodin kvízovou stezku za nejkrásnějšími žábami světa pro malé i velké.

V desítkách terárií lidé spatří jednu z nejjedovatějších žab světa – pralesničku strašnou, ale i u nás vzácně chované druhy jako třeba pralesničku tajemnou nebo batikovou Capurgana.

Pralesnička barvířská Azureus, chovateli označovaná jako »azurka«, je pro své atraktivní zbarvení jedním z nejoblíbenějších chovaných druhů. Pralesnička pruhovaná je často chovaná a vhodná pro začátečníky. Mezi chovateli někdy nazývaná také »vittatuska« podle latinského názvu Phyllobates vittatus. Pralesnička batiková Green je dalším často chovaným druhem. Všeobecně pralesničky batikové mají okolo 45 různých barevných forem, takzvaných morf. Na výstavě spatříte jak ty rozšířenější, tak i v chovech poměrně vzácné morfy jako například Capurgana.

Každou neděli od 13 hodin se mohou návštěvníci navíc těšit na komentované prohlídky s odborným chovatelem. Žáby, jejichž jed používají k lovu amazonští indiáni, můžou lidé obdivovat až do poloviny září. Výstava je pro všechny návštěvníky Zoo Praha zdarma k platné vstupence.

Výstava Šípové žáby se do Zoo Praha opět vrací po několika letech.

Prvního vombata narozeného v českých zoo, samičku Mersey, můžete již pozorovat mimo vak matky Winkleigh. Na výpravy po expozici vombatů v Darwinově kráteru se vydává především za lákavou čerstvou potravou.

Nejlépe si je prohlédnete během jejich komentovaného krmení, které probíhá od 1. června denně ve 14 hodin v expozičním celku Darwinův kráter v dolní části zoo.

Mersey přišla na svět už loni v září, ale vombati se stejně jako jiní vačnatci rodí v embryonálním stádiu a následný vývoj probíhá v bezpečí matčina vaku. Od února začala z vaku vystrkovat končetiny, od března poté svou tehdy ještě holou hlavu. Poprvé opustila vak své matky Winkleigh na krátkou procházku na začátku června.

Vombat obecný je tzv. spásač, a proto stejně jako ve volné přírodě má i v pražské zoo po celý den k dispozici čerstvou trávu či seno. Na okus dostává olistěné větve, nejoblíbenější je bambus. Denně si dopřává také asi polovinu šálku ovesných vloček a přibližně 400 gamů různých druhů zeleniny, oblíbené jsou batáty a kukuřice.

Mobi bylo před pár dny půl roku a její objevování světa pokračuje. Podívejte se, co je nového u goril nížinných v Rezervaci Dja.

Mobi je velmi zvídavá a pod stále benevolentnějším dohledem matky Duni jeví zájem o své okolí. Samice Kijivu (a současně Mobina prababička) ji svou dceru Gaiu bez problémů půjčuje na opatrné ohmatání. Zájem gorilích mláďat je však oboustranný.

Gorily v rezervaci Dja můžete nejlépe pozorovat, když do Rezervace Dja přijdete kolem 10. hodiny dopolední nebo 15. odpolední. Gorily jsou v tu dobu aktivní při krmení.

Během nynějších letních teplot můžete rodinu goril nížinných zastihnout také v rozlehlém venkovním výběhu. Tam chodí celá skupina nejraději po 16. hodině. Areál Zoo Praha je s výjimkou vnitřních pavilonů aktuálně otevřený až do 21 hodin.

Od posledního červnového víkendu můžete nově pozorovat i holuba papouščího ve vnitřní průchozí voliéře v Rákosově pavilonu. Dříve byl umístěn ve spodní části zoo v tzv. Bažantnici. Holub papoščí je jeden z mála druhů holubů s výraznou pohlavní dvojtvárností. Samec má šedomodrou hlavu, růžový krk a oranžovou hruď, samice je převážně zelená.

Tento štíhlý holub se dokáže velmi obratně pohybovat v korunách stromů, často se dokonce zavěšuje hlavou dolů. Přijďte se podívat, jak jim to v novém domově sluší.

Po šesti týdnech ve vnitřní expozici v pavilonu Indonéská džungle se Diri do venkovní části už opravdu hodně těšila. Do venkovního výběhu (expozice) vstoupil jako první samec Pagy a za ním v závěsu Diry s malým Harapanem.

Téměř dvouměsíční sameček orangutana sumaterského Harapan byl 1. července poprvé ve venkovní expozici. Podívejte se, jak si to spolu se svou matkou Diri a otcem Pagym užili.

Malý Harapan se své matky Diry pevně držel a současně se rozhlížel po všech úžasných novinkách okolo sebe.

Chovatelé připravili orangutanům ve venkovní expozici loupané i neloupané buráky, jejich oblíbenou laskominu, kterou jim navíc poschovávali na řadě různých míst, včetně záhybů lan a houpaček z hasičských hadic. Jejich hledání je pro orangutany přirozenou zábavou, která jim vydrží na dlouho.

Domovinou sambara ostrovního je ostrov Timor a dále většina ostrovů v jihozápadní Asii, od Malajsie po Nový Zéland. Ostrovní areál s sebou nese i určitá rizika, a proto je tento druh jelena zařazen v Červeném seznamu IUCN jako zranitelný.

Základem stád jsou u sambarů samice s mláďaty, dospělí samci žijí mimo dobu říje samotářsky. Koloušci se rodí jednobarevní, bez bílých skvrn, jak to známe například u jelena lesního.

Sambary ostrovní můžete pozorovat v horní části pražské zoo, v blízkosti sochy Radegasta. Jsou to plachá zvířata, a proto čím tišeji se budete chovat, tím lépe si je budete moci prohlédnout.

Rodiči mladého samečka jsou zakládající jedinci chovu sambarů ostrovních v Zoo Praha a přicestovali sem v květnu 2014 z Tierparku Berlin.

Mladý sameček sambara ostrovního přišel na svět 17. června a má se čile k světu.

Ledovou hračku a pamlsek v jednom si vychutnávali i bratři medvěda ledního Gregor a Aleut. Vrchní chovatelka Denisa Zběhlíková jim navíc toto ledové překvapení polila lososovým olejem, což udělalo toto překvápko ještě neodolatelnějším.

Velbloudi dvouhrbí domácí mají velice kvalitní jemnou a v zimě hustou srst, která může být na některých místech dlouhá až 25 cm. Když na jaře začnou línat, vypadává jim srst ve velkých chuchvalcích.

(mac)

FOTO – Zoo Praha/Miroslav Bobek, Petr Hamerník, Vít Lukáš, Oliver Le Que, Facebook/Miroslav Bobek, veřejný profil/Miroslav Bobek, archív Zoo Praha

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy