Růst cen obědů v českých restauracích dále pokračuje. Podle Edenred Restaurant Indexu v srpnu obědové menu průměrně stálo 192,4 koruny, o 30 haléřů více než v červenci. V meziročním srovnání ceny stouply o 4,1 %. Za 21 obědů, tedy hlavní jídlo každý pracovní den v měsíci, aktuálně čeští zaměstnanci zaplatí 4040 korun. Ještě před rokem by si přitom mohli za stejnou částku pořídit o jednu porci více. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech zároveň vyplývá, že pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách přijde průměrného Čecha na 8,8 % příjmu. V mnoha regionech je ale polední stravování ještě nákladnější. Například v Českých Budějovicích a v Liberci náklady na 21 obědů přesahují desetinu průměrné mzdy.
Ceny obědů v českých restauracích v srpnu opět rostly, ačkoliv oproti loňským měsícům bylo jejich tempo pomalejší. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet Edenred, který mapuje ceny obědového stravování v českých restauracích. Podle něj Češi v srpnu za polední menu v restauraci průměrně zaplatili 192,4 Kč, jen o 30 haléřů více než v červenci. Meziroční nárůst cen obědů činil v srpnu 4,1 %.
Podíl 21 obědů z průměrné mzdy | |||
Město | Průměrná mzda | 21 obědů | % ze mzdy |
České Budějovice | 41 647 Kč | 4255 Kč | 10,2% |
Liberec | 41 375 Kč | 4158 Kč | 10,0% |
Karlovy Vary | 39 031 Kč | 3877 Kč | 9,9% |
Pardubice | 40 538 Kč | 3959 Kč | 9,8% |
Plzeň | 43 014 Kč | 4196 Kč | 9,8% |
Brno | 44 534 Kč | 4282 Kč | 9,6% |
Ostrava | 41 102 Kč | 3938 Kč | 9,6% |
Jihlava | 41 242 Kč | 3751 Kč | 9,1% |
Hradec Králové | 43 709 Kč | 3891 Kč | 8,9% |
Zlín | 40 898 Kč | 3583 Kč | 8,8% |
Olomouc | 40 729 Kč | 3545 Kč | 8,7% |
Ústí nad Labem | 42 801 Kč | 3639 Kč | 8,5% |
Praha | 56 144 Kč | 4540 Kč | 8,1% |
Česká republika | 45 854 Kč | 4040 Kč | 8,8% |
Zaměstnanci, kteří si dopřávají oběd v restauraci či kantýně každý pracovní den, tak za polední stravování měsíčně zaplatí v průměru 4040 korun. V srpnu loňského roku přitom vyšlo 21 obědů průměrně jen na 3880 korun. Pokud by tedy strávníci do obědů investovali letos stejnou částku jako loni, museli by téměř jednu celou porci vynechat. Zaměstnanců, kteří pravidelně obědvají v restauracích, přitom není málo. Podle květnového průzkumu STEM/MARK pro společnost Edenred chodí na oběd do restaurace skoro pětina (19,6 %) pracujících. V kantýnách nebo jídelnách obědvá každý třetí dotázaný. Hned 32 % zaměstnanců stravujících se v restauracích, kantýnách či jídelnách tak zároveň podle průzkumu činí každý pracovní den.
»Pro řadu zaměstnanců znamená stravování v kantýně či restauraci jeden z mála způsobů, jak si během dne zajistit kvalitní a vyváženou stravu v příjemném prostředí. Tento standard se ovšem letos pro ně stal výrazně nákladnějším, zejména pokud přihlédneme k tempu růstu mezd. Čtyři tisíce korun představují v rodinném rozpočtu nemalý náklad a není proto divu, že zaměstnanci v posledních letech oběd v restauraci častěji vynechávají a raději volí levnější alternativy. Ty pro ně ovšem mohou být výrazně méně prospěšné ze zdravotního i společenského hlediska,« komentuje Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
Desetina mzdy na obědy – ale ne všude!
Její slova potvrzuje srovnání průměrných útrat za měsíční stravování s průměrnými mzdami v regionech. Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu dosahovala průměrná mzda ve druhém čtvrtletí 45 854 korun. Mezi jednotlivými kraji ovšem panují propastné rozdíly. Zatímco v Praze si zaměstnanec průměrně přijde na více než 56 tisíc korun, v Karlovarském kraji průměrné mzdy jen těsně přesahují hranici 39 tisíc korun. To je až o 30 % méně.
Ačkoliv se ceny obědů rovněž výrazně liší napříč regiony, jejich nižší cena nemusí vždy nutně znamenat, že na nich místní strávníci ušetří! Například lidé v Českých Budějovicích či Liberci za 21 obědů zaplatí více než desetinu svých průměrných měsíčních příjmů. Naopak v hlavním městě, kde jsou ceny obědů zdaleka nejvyšší, zaplatí strávníci za jídlo v restauraci nejmenší část svých příjmů – aktuálně jen něco málo přes 8 %.
»Levnější cenovka poledního menu ještě nutně neznamená, že je stravování pro zaměstnance v daném regionu dostupnější. V mnohých případech je to zcela naopak. Zatímco v Praze si zaměstnanec z jedné průměrné výplaty může pořídit celkem až 260 obědů, v Českých Budějovicích je to pouhých 206 porcí. Najít dostatečně pestrou nabídku proto může být v mnoha periferních lokalitách mnohem obtížnější,« dodává Martišková.
(za)