Osm výrobců potravin z Vysočiny v sobotu na jihlavském Masarykově náměstí převzalo ocenění Regionální potravina Kraje Vysočina 2022. Za nejlepší porota označila i tmavý ležák pivovaru Harrach z Velkého Meziříčí nebo jahody produkované Farmou Kožichovice. Ocenění lze získat na čtyři roky a to i opakovaně, řekl za pořadatele soutěže Karel Coufal, ředitel Krajské agrární komory Kraje Vysočina.
Vyhlašovatelem Regionální potraviny je ministerstvo zemědělství a další organizace. První ceny byly rozdělené v roce 2010. Cílem je prezentace a podpora místních potravinářských firem. »Všichni se můžeme podílet na tom, že producentů dobrých a kvalitních potravin z Vysočiny bude ještě víc tím, že je budeme všichni kupovat, že je budeme upřednostňovat. Není to, prosím pěkně, žádná diskriminace, je to prostě takový zdravý vysočinský patriotismus,« řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek.
V letošním ročníku soutěže osmičlenná komise hodnotila na Vysočině 65 výrobků od 20 producentů. K vítězným patřili i Havlíčkovo řeznictví a uzenářství z Třebíče s Třebíčskou slaninou na jalovci a Havlíčkovou vyzrálou klobásou, producent medu Petr Špaček s květovým medem, cukrářka Radka Maršálková Lontrasová s Prosetínskými trubičkami, Sýrárna Danka s čestvým sýrem s medvědím česnekem, Biofarma DoRa s Jogurtovým kozím mlékem vanilkové bio, tmavý ležák Harrach a farma Kožichovice s Jahodami z kožichovic a pekařka Lucie Krejčová s Pikáreckými perníkovými preclíčky.
Její Pikárecké perníkové preclíčky v soutěži uspěly opakovaně. Udržet kvalitu je podle ní v současné době náročné zejména kvůli vzrůstajícím cenám surovin. Na preclíčky, které dodává obchodům a prodává je i na trzích, potřebuje především med. »Největší problém je hlavně asi s jeho cenou, protože ta za poslední roky vystoupala opravdu vysoko, ale platí to i pro ostatní potraviny,« řekla Krejčová. Současné zdražování se podle ní projevuje i na odbytu jejich výrobků, zejména na trzích a jarmarcích je zájemců méně. »Lidé si určitě půjdou radši koupit základní potraviny než perníky,« sdělila Krejčová.
Oceňování regionálních potravin má podle ní smysl, producentům pomáhá s odbytem. »Když jsem se přihlásila poprvé, tak pan ředitel agrární komory říkal, že se mi po ocenění zasukují ruce. A měl pravdu,« dodala Krejčová. Její preclíky získaly ocenění už potřetí, poprvé v roce 2013. Před dvěma lety v soutěži uspěla i její sakrajda, tedy perník plněný povidly a vlašskými ořechy.
»Ocenění Regionální potravina nám přineslo nové kontakty, možnosti a prezentaci našich výrobků. Nejsou to však jenom příležitosti, které jsme získali, ale i jakési potvrzení, že jdeme správným směrem a produkujeme kvalitní české výrobky,« prohlásil další vítěz Petr Špaček z rodinného včelařství Špaček, který získal ocenění za svůj med již v minulém roce.
Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina, jehož součástí v Jihlavě bylo i vyhlášení nových regionálních potravin, pravidelně nabízí vedle jarmarku potravin a dalších výrobků také výstavu zvířat nebo zemědělské techniky. Spojený je také s kulturním programem včetně přehlídky dechových hudeb.
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.
Hodnotitelskou komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství označení Regionální potravina.
(mac, čtk)
FOTO – Facebook/Regionální potravina, regionalnipotravina.cz