Mrazivé počasí mělo výrazně negativní dopad na loňskou úrodu ovoce, která byla nejnižší za posledních 100 let. Nejvíce postižené byly tentokrát Čechy.
»Zde došlo k citelnému propadu sklizně. Na Moravě byla situace smíšená. V některých lokalitách se úroda udržela na normální úrovni, jinde mráz zničil veškeré plody. Dalším problémem bylo znehodnocení nasazených plodů na stromech. Většina z nich byla poškozena mrazem, což ovlivnilo jejich velikost a vzhled a znemožnilo tak prodej jako stolního ovoce. Plody, které se podařilo sklidit v uspokojivém zdravotním stavu, byly následně určeny k průmyslovému zpracování,« informovala dnes na webu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Petra Hrabčáková.
Sklizeň jabloní činila 36 040 tun, což je 32 procent pětiletého průměru sklizně tohoto hlavního ovocného druhu. »Na výrazném poklesu sklizně jablek se podepsalo teplé jarní počasí následované jarními mrazy, které způsobily poškození květů a plůdků,« uvedla Hrabčáková.
Výrazné poškození podle ní zaznamenaly i hrušně, jejichž úroda činila přibližně 5603 tun, což je 77 % pětiletého průměru sklizně tohoto druhu.
Nejhůře dopadly třešně, kterých se sklidilo 254 tun, což je 17 % pětiletého průměru, a višně, kterých bylo 1342 tun (28 % pětiletého průměru).
Výrazně byly poškozeny i další peckoviny. Meruněk se sklidilo 63 % a broskví 66 % pětiletého průměru. Slivoní se pak urodilo 3270 tun, což bylo 40 % pětiletého průměru. »Oproti jiným rokům s mrazovým poškozením se u teplomilného ovoce situace otočila a sklizeň zachraňovala jižní Morava,« dodala Hrabčáková
(ici)