SZPI: V dalším kuřecím masu z Ukrajiny byly bakterie salmonely

Na další případ kuřecího masa původem z Ukrajiny, které obsahovalo bakterie salmonely, upozornila dnes Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Tentokrát šlo o maso, které chlazené i mražené prodávalo Makro. S prodejcem proto inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Marek Bartík.

Jde o maso, které je zdraví nebezpečné, protože bakterie vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Proto inspekce spotřebitelům důrazně doporučuje, aby šarže daného kuřecího masa vůbec nejedli.

Za nebezpečné označila inspekce balení s názvem Kuřecí řízky čerstvé, které pocházejí od výrobce WE Trade ze Slovenska, avšak chov a porážka se uskutečnily podle etikety na Ukrajině. Jde o šarži s datem spotřeby do 31. srpna, ale je možné, že někteří mohou mít maso ještě zmražené. Bakterie totiž mráz nijak nepoškodí.

V případě mraženého masa šlo o zboží s názvem Qualiko kuře bez drobů, hluboce zmrazené a datum minimální trvanlivosti bylo do 20. prosince 2024. Výrobcem je firma Branch Pererobniy Compleks. Makro muselo okamžitě šarži stáhnout z prodeje.

Inspekce také okamžitě umístila zjištění nevyhovujících potravin do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF). Na podobné případy z Ukrajiny upozornila inspekce v posledních třech měsících několikrát.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy