Slavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové pesto.
Stovky návštěvníků zavítaly do podhůří Jeseníků na Pojez fest. Nálož lahůdek vychutnali lidé tentokrát v Karlově Studánce. Gril rozpálil například Patrik Bauer z Řeznictví u Bobra nebo Petr Bajer z Fully Belly. K degustaci skvělého jídla a pití zahrála skupina Buty nebo Rock & Roll Band Marcela Woodmana. Vystoupili i stand up komici Karel Hynek a Pavel Tomeš. Další akcí bude zářijový Pojez fest na Ostravici!
Do letošního ročníku soutěže o značku nelepší pochoutky se v MSK přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Ocenění podepsaná ministrem zemědělství předali ředitel odboru kanceláře ministra Josef Čech a regionální koordinátorka Celostátní sítě pro venkov Vanda Myšáková. Zájemci mohli ochutnat a zakoupit nově oceněné výrobky přímo na místě.
Značku Regionální potravina MSK pro rok 2022 získaly tyto výrobky:
Kategorie | Výrobek | Výrobce |
Masné výrobky tepelně opracované | PEČENÁ ŽEBÍRKA SE ZELENÝM PEPŘEM | GURMÁN SEDLNICE |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | VYSOČINA | MASOMA KLEMENSOVÁ |
Sýry včetně tvarohu | POLOTVRDÝ ZRAJÍCÍ SÝR KRAVSKÝ | PETR STAŇO |
Mléčné výrobky ostatní | KOZÍ JOGURT SLANÝ KARAMEL | MICHAELA HLUBKOVÁ |
Pekařské výrobky včetně těstovin | ŠKVARKOVÉ BOCHÁNKY S TVARŮŽKY PIKANT | JOSEF BENČ |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | MECHOVÝ DORT | 1. JINAČÍ |
Alkoholické a nealkoholické nápoje | CIDER MEDOVÝ | MEDOO SILESIA |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | ČESNEKOVÉ PESTO | KAREL VEVERKA |
Ostatní | SORBET ŠVESTKOVÝ SE SLIVOVICÍ | TOMÁŠ ROMANOVSKÝ |
»Za celý náš tým můžu říct, že jsme za ocenění moc rádi. Zdůraznění kvality ve spojení s regionem dnes dává ještě větší smysl než dříve, když celým světem hýbou témata jako potravinová soběstačnost. Současná krize nás vrací nohama zpět na zem a myslím, že lidé si začínají znovu uvědomovat, jak důležitá je schopnost domácí produkce kvalitních potravin,« konstatoval Lukáš Hlubek, který spolu s manželkou získal ocenění za kozí jogurt se slaným karamelem.
V čem jsou výrobky s logem Regionální potravina na obalu výjimečné?
Kvalita, místní suroviny, tradiční receptura a výborná chuť. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti.
Díky krátkým distribučním cestám od výrobce ke spotřebiteli jsou tyto produkty čerstvější, mají lepší chuť i vůni. Potraviny dovezené ze zahraničí musí strávit dlouhou dobu na cestách. To neprospívá jejich čerstvosti a chuti a doprava ze vzdálených míst navíc zatěžuje životní prostředí.
Oceněné Regionální potraviny splňují ty nejpřísnější evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. Domácí producenti jsou oproti dovozcům více vystaveni tlaku na kvalitu jak ze strany spotřebitelů, kteří jsou s nimi v bližším kontaktu, tak ze strany kontrolních inspekcí.
Výrobky oceněné značkou Regionální potravina prokazují jedinečnost v porovnání s běžnou produkcí dostupnou na trhu. Ať už se jedná o tradiční recepturu typickou pro daný kraj, originální výrobní postup nebo využití specifické regionální suroviny.
Soutěž probíhala opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 411 produktů od 314 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
(zmk)