Hygienické limity nesplnila více než polovina vzorků zmrzliny, obsahovaly enterobakterie

Více než polovina vzorků zmrzlin odebraných ve středních Čechách nesplnila hygienické normy. Do konce května hygienici odebrali 108 vzorků, 60 nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které mohou citlivým lidem způsobit závažné zažívací obtíže, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

»V případě nevyhovujících výsledků odběrů zmrzlin byla nařízena sanitace strojů pro výrobu točené zmrzliny, případně pozastavení výroby do předložení vyhovujícího laboratorního výsledku,« uvedla Šalamunová. Hygienici uložili i pokuty, jejich výše je ale podle Šalamunové stále předmětem správního řízení, takže jejich výši v této chvíli nemohou zveřejnit. Pokaždé, když v provozovně hygienici shledají pochybení, přijdou na opakovanou kontrolu a prověří, zda provozovatel byla jimi uložená nápravná opatření udělal.

Mezi odebranými vzorky byla kopečková i točená zmrzlina. »Nejčastější příčinou nevyhovující kvality zmrzlin bývá špatná nebo nepravidelně prováděná sanitace zmrzlinového přístroje nebo, v případě zmrzliny kopečkové, nedostatečná čistota kleští používaných k nabírání zmrzliny – ty by se po každém nabrání zmrzliny měly opláchnout v čisté vodě a otřít,« doplnila mluvčí hygieniků.

Podle ní je také důležité, aby obsluha nosila ideálně jednorázovou rukavici a brala jedlý kornoutek při vydávání porce zmrzliny ne do rukou, ale do ubrousku a peníze přijímala jinou rukou, než vydává zmrzlinu.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy