Česká republika má prvního Národního sommeliera

Prvním Národním sommelierem České republiky je Klára Kollárová. Funkci vytvořilo Národní vinařské centrum, úkolem národního sommeliera bude vzdělávání vinařů a pomoc s prezentacemi jejich vín doma i v zahraničí. Informovalo o tom Národní vinařské centrum.

»Moravská a česká vína jsou díky specifickým půdním a klimatickým podmínkám a originálním přístupům našich vinařů ve vinařském světě samostatnou kategorií. A jako taková jak na národní, tak na mezinárodní úrovni potřebují naprosto profesionální prezentaci. To byl také hlavní důvod, proč v rámci Národního vinařského centra vznikla pozice národního sommeliera,« uvedlo centrum.

Kollárová bude ve své funkci pracovat s vinaři i degustátory, ale i s odbornou a laickou veřejností. Připravuje sérii seminářů a srovnávacích degustací. »Chci především pracovat na pozdvižení všeobecné úrovně vnímání vína a kultury vína v České republice. Lidé by měli být o moravských vínech ještě informovanější a naše vína by je měla bavit, čímž také přirozeně porostou jejich nároky na kvalitu konzumovaných vín,« uvedla Kollárová. Pracovat chce i na prezentaci vín z Česka u odborné veřejnosti v zahraničí a pomoci do Česka přivést zahraniční milovníky vína.

Klára Kollárová vystudovala Fakultu humanitních studií a kulturologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Do roku 2022 byla hlavní sommelierkou a spolumajitelkou vinných barů Vinograf. Dlouhodobě působila v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise.

(mac, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy