Seznamte se s novým skrytým pokladem Zoo Ostrava

Zoo Ostrava získala v říjnu dvě samice kriticky ohroženého lemura širokonosého a v dohledné době dorazí i samec z Británie. Díky němu se snad podaří založit chovnou skupinu. Zoologická zahrada a botanický park Ostrava se právě ochraně lemurů dlouhodobě věnuje a to jak zapojením do záchranných chovů v lidské péči, tak i přímou podporou ochranářských aktivit na Madagaskaru. Lemurům pomáhají i všichni návštěvníci ostravské zoo, a to prostřednictvím programu »Tři koruny ze vstupu«. V současné době zoo chová 10 druhů těchto madagaskarských poloopic.

Novým druhem lemura v Zoo Ostrava je lemur širokonosý (Prolemur simus). Je největším druhem ze skupiny takzvaných »bambusových« lemurů, jejichž hlavní složkou potravy je právě bambus.

Jejich málo výživná strava se z 98 procent skládá z listů, čerstvých výhonků a dřeně bambusů, na jehož rozžvýkání mají specializované stoličky. Nepatrnou část jejich jídelníčku pak tvoří různé květy a plody, a pro doplnění potřebných minerálů požírají hlínu.

Zoologové zatím nevědí, jak se organismus lemurů širokonosých vyrovnává s velkým příjmem kyanidů obsažených právě v čerstvých výhoncích bambusu, který je pro lemury výživnější než staré výhonky a listy, které ale obsahují méně kyanidů.

Jejich typickým znakem jsou bílé chomáčky srsti na uších a tupý kratší čenich. Ale nedejte se mýlit, protože lemuři širokonosí dokáží svými silnými čelistmi v období sucha třepit silné a tvrdé bambusové stonky a požírat jejich měkkou dužinu.

Ve volné přírodě jsou aktivní především za úsvitu a za soumraku, občas se ale krmí přes den nebo v noci.

Dříve se tento druh vyskytoval na poměrně velkém území Madagaskaru, ale zejména kvůli rozsáhlému odlesňování a vypalování bambusových houštin, kde právě lemuři širokonosí žijí se jejich oblast rozšíření zmenšila na pouhém jednom až čtyři procenta původního areálu na Madagaskaru. Početnost divoké populace se odhaduje na 500 až 1 500 jedinců. V mezinárodním Červeném seznamu (IUCN) je řazen v kategorii kriticky ohrožený (Critically endangered), právě kvůli neustále se zmenšujícímu prostoru bambusových houštin, které jsou přeměňovány hlavně na zemědělskou půdu.

Lemur širokonosý není vzácný jen v jeho původní domovině, ale také v lidské péči. »V rámci Evropského ex situ programu je chováno pouhých 32 jedinců v 8 institucích. Chovatelské úspěchy zaznamenává zoo v Kolíně nad Rýnem, ze které jsme přivezli dvě samice. Další úspěšnou zoo je zoo v britském Burfordu, odkud bychom měli v nejbližší době dovézt i samce, ale vzhledem k Brexitu a obtížím, které jsou s tím spojené, se jedná o poměrně náročný transport,« popsala situaci ostravská zooložka Pavla Slavíčková. Návštěvníci ostravské zoo nový druh ohroženého primáta ale neuvidí. »Jedná se o velmi citlivý druh, proto je prozatím tento potravní specialista umístěn v chovatelském zázemí. Doufáme, že se nám podaří úspěšně sestavit chovnou skupinu a následně se pak dočkáme i přírůstků,« dodala Slavíčková.

Zoo Ostrava je dlouholetým chovatelem lemurů. V současné době chová 10 druhů těchto madagaskarských poloopic. Je zapojena nejen do mezinárodních záchovných programů v lidské péči, ale věnuje se i ochraně křehké biodiverzity přímo na Madagaskaru. Od roku 2005 je členem Asociace pro výzkum a ochranu lemurů (AEECL). Od roku 2016 jsou do podpory záchranného projektu Sahamalaza zapojeni i všichni její návštěvníci prostřednictvím programu Tři koruny ze vstupu.

V Zoo Ostrava je v současné době chováno deset druhů lemurů:

Lemury běločelé (Eulemur albifrons) chová ostravská zoo od roku 2006.

Lemury šedohlavé (Eulemur cinereiceps) chová ostravská zoo od roku 2018.

Lemur Sclaterův (Eulemur flavifrons) je v ostravké zoo chován od roku 2004.

Lemury tmavé (Eulemur macaco) chová Zoo Ostrava od roku 2001.

Lemur mongoz (Eulemur mongoz) je chovaný v ostravské zoo od roku 2011.

Lemury červenobřiché (Eulemur rubriventer) chová zoo ostrava od roku 2004.

Lemuřy kata (Lemur catta) jsou chováni v ostravské zoo od roku 1986.

Vari červený (Varecia rubra) je v Zoo Ostrava chován od roku 2001.

Vari černobílé (Varecia variegata) chová Zoo Ostrava od roku 1991.

Lemuři širokonosí (Prolemur simus) jsou v ostravské zoo od letočního roku.

V letech 2006–2019 zde byl chován ještě lemur korunkatý (Eulemur coronatus).

Vice než polovina druhů se v zoo úspěšně rozmnožovala nebo stále rozmnožuje. K nejvzácnějším odchovům patří odchovy lemurů Sclaterových, mongoze, červenobřichých a korunkatých. Celkem již bylo v ostravské zoo chováno 207 jedinců jedenácti druhů lemurů. Devět z těchto druhů můžete vidět v Zoo Ostrava dodnes.

(mac)

FOTO – Zoo Ostrava/Enrico Gombala, Facebook/Zoo Ostrava – oficiální stránky a archiv Zoo Ostrava, commons.wikimedia.org/CC BY-SA 4.0 DEED/Charles J. Sharp a William Stephens a Micha Baum a Julian Mr.Lemur, commons.wikimedia.org/CC0 1.0 DEED/Mathias Appel, commons.wikimedia.org/CC BY-SA 3.0 DEED/Cédric Girard-Buttoz a Sannse

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy