Trump: »Zástupná válka« mezi USA a Ruskem může vést ke třetí světové válce

Bývalý americký prezident Donald Trump se domnívá, že »zástupná válka« mezi Spojenými státy a Ruskem, která byla z části spuštěna obviněními amerického establishmentu údajně spojenými s Moskvou, může vést ke třetí světové válce.

»Místo toho, abychom měli lepší vztahy s Ruskem, na jejichž vybudování jsem pracoval, máme nyní s Ruskem zástupnou válku, částečně podněcovanou přetrvávajícími výpary deliria Russiagate,« dodal. »Ukrajina byla naprosto zdevastována. Bylo zabito nevýslovné množství lidí. A dost možná skončíme ve třetí světové válce,« uvedl Trump v článku napsaném pro prominentní americkou publikaci Newsweek. Exprezident se domnívá, že USA udělaly vše pro to, aby neúmyslně »vehnaly Rusko přímo do náruče Číny« v době, kdy by pro Washington bylo lepší snížit napětí s Ruskem.

Podle Trumpa se obviňování z vazeb na Rusko stalo »nevypočitatelným podvodem, jehož skutečnou obětí se stal americký lid«. »Zkáza, kterou tento podvod Americe způsobil, je téměř nevyčíslitelná. Rozvrátil naši demokracii, ohrozil naši bezpečnost a ohrozil naši svobodu,« řekl Trump.

Americký zvláštní poradce John Durham v květnu potvrdil, že FBI použila »surové, neanalyzované a nepotvrzené zpravodajské informace«, aby po volbách v roce 2016 zahájila úplné vyšetřování Trumpa a Ruska. Zpráva amerického zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, zveřejněná v roce 2019, potvrdila, že mezi Moskvou a volební organizací Donalda Trumpa nedošlo k žádnému spolčení. Sám Trump opakovaně odmítl podezření z nezákonných kontaktů s ruskými představiteli během své první prezidentské volební kampaně. Moskva rovněž opakovaně odmítla zjištění, že se údajně pokusila ovlivnit americké prezidentské volby v roce 2016.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy