Podle odborníků vytyčuje čínská koncepce pro umělou inteligenci vyváženou cestu pro inovace i regulaci

Nedávno oznámené čínské předběžné nařízení o službách generativní umělé inteligence ukazuje, že tato země razí při regulaci tohoto odvětví jedinečnou cestu, která kontrastuje s opatřeními EU zaměřenými na rizika, jako je směrnice o odpovědnosti za umělou inteligenci a návrhy právních předpisů o umělé inteligenci.

O tento názor se podělil Sü Ke, výkonný ředitel Výzkumného centra pro digitální ekonomiku a právní inovace na Univerzitě mezinárodního obchodu a ekonomie, v článku zveřejněném na oficiálním kanálu WeChat čínského úřadu pro dohled nad internetem Cyberspace Administration of China (CAC).

Ve čtvrtek CAC spolu s Národní komisí pro rozvoj a reformy, ministerstvem vědy a technologií a čtyřmi dalšími resorty oznámila prozatímní právní předpisy, jejichž cílem je najít rovnováhu mezi inovacemi a bezpečností. Nařízení, které má vstoupit v platnost 15. srpna, nařizuje transparentnost obsahu vytvářeného umělou inteligencí a respektování práv jednotlivců.

Klíčovým prvkem nařízení je rozlišení mezi »službami« a »technologiemi« UI, upozornil Sü. Tím, že se čínské předpisy zaměřují na služby, se snaží řídit spíše to, jak je UI aplikována a používána, než to, jak je vyvíjena. Tento přístup umožňuje pokračovat v inovacích a experimentech v oblasti vývoje technologií UI a vyhnout se potenciálnímu dusivému účinku nadměrné regulace. Tento krok tak zajišťuje ucelenější a na scénáře zaměřené řízení UI, uvedl Sü.

Tento názor podpořil ve svém článku i Čang Žen, vedoucí inženýr Národního centra pro správu počítačových sítí a informační bezpečnosti, který zdůraznil, že čínská regulace vykazuje vyvážený přístup k regulaci umělé inteligence.

Tím, že nařízení nařizuje registr algoritmů, hodnocení bezpečnosti a systém hlášení stížností, jasně definuje právní odpovědnost, uvedl Čang.

Tento přístup podtrhuje odhodlání Číny podporovat inovace a zároveň chránit soukromí a bezpečnost a slouží jako robustní ochranný rámec, který zajišťuje, že snaha o inovace respektuje bezpečnost a soukromí jednotlivců i společnosti, uvedl Čang.

V souvislosti s tím generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk na základě rozhovorů, které vedl během své návštěvy před několika týdny, údajně uvedl, že věří, že Čína má zájem podílet se na mezinárodním regulačním rámci pro umělou inteligenci. »Čína má rozhodně zájem spolupracovat na mezinárodním rámci pro regulaci umělé inteligence,« uvedl Musk podle agentury Reuters.

(pr)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy