Home Pel mel Věda a příroda Čínští vědci se vydali na 13. vědeckou expedici do Severního ledového oceánu

Čínští vědci se vydali na 13. vědeckou expedici do Severního ledového oceánu

0
Čínští vědci se vydali na 13. vědeckou expedici do Severního ledového oceánu
Letecký snímek pořízený 12. července 2023 ukazuje loď Süe-lung 2, jak kotví v přístavu ve východočínské Šanghaji. Čínští vědci se ve středu vydali na 13. vědeckou expedici do Severního ledového oceánu na palubě Süe-lung 2, prvního polárního ledoborce postaveného na domácí půdě, který vyplul ze Šanghaje. FOTO - Xinhua/Zhang Jiansong

Čínští vědci se ve středu vydali na 13. vědeckou expedici do Severního ledového oceánu na palubě prvního domácího polárního ledoborce Süe-lung 2, který vyplul ze Šanghaje.

Expedice, kterou organizuje ministerstvo přírodních zdrojů, má provádět výzkum geologických a geofyzikálních vlastností středooceánského hřbetu, průzkum atmosféry, mořského ledu, mořského a podpovrchového životního prostředí a také průzkum biomů a znečištění.

Projekt zvýší schopnosti Číny v oblasti ochrany životního prostředí Severního ledového oceánu a hodnocení znečištění moří a umožní získat klíčové informace a údaje potřebné pro související výzkum, jako je třeba studie zaměřená na vývoj dynamiky středooceánského hřbetu.

Kromě toho bude skupina spolupracovat s vědci ze zemí včetně Ruska a Thajska na souvisejících výzkumech s cílem podpořit mezinárodní spolupráci při arktických vědeckých expedicích.

Očekává se, že se expediční tým vrátí do Šanghaje po cestě dlouhé 15 500 námořních mil koncem září.

(Xinhua)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here