Erdogan: Nechte Turecko vstoupit do EU, chcete-li, aby Švédsko vstoupilo do NATO

Prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí před klíčovým summitem členů aliance prohlásil, že Turecko zváží, zda dá zelenou žádosti Švédska o vstup do NATO výměnou za pokrok ve své vlastní žádosti o vstup do EU, uvedl server Politico.

»Nejprve vydláždíme cestu Turecku do Evropské unie a pak vydláždíme cestu Švédsku, stejně jako jsme vydláždili cestu Finsku,« řekl turecký prezident v pondělním projevu na istanbulském Atatürkově letišti před odletem na summit NATO ve Vilniusu.

Zároveň Erdogan dodal, že »summit využije k tomu, aby zopakoval naši výzvu spojencům, kteří na Turecko uvalují sankce a omezení, aby se od této chyby rychle odvrátili«.

»Věříme, že co nejrychlejší ukončení války spravedlivým a trvalým mírem ještě více usnadní proces členství Ukrajiny v NATO,« pokračoval. Turecký prezident v neděli večer v bilaterálním rozhovoru s americkým prezidentem Joem Bidenem vyzval členské země EU, aby vyslaly »jasný a silný signál« na podporu vstupu Ankary do 27členného bloku.

Německý kancléř Olaf Scholz odmítl Erdoganův požadavek, aby byl vstup Švédska do NATO vázán na členství Turecka v EU.

»To je otázka, která souvisí s jiným problémem, a proto si myslím, že by to nemělo být vnímáno jako související záležitost,« řekl v pondělí v Berlíně.

Turecko získalo status kandidátské země EU v roce 1999, ale od té doby se pokrok zastavil a Brusel upozorňuje, že Ankara v posledních letech otálela s klíčovými reformami soudnictví a pravomocí prezidentského úřadu.

(jb)

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. Turecko nikdy nebude přijato do EU. Kapitalimus v EU , ale i jinde, je založen na půjčování peněz na úrok a dalších složek TRŽNÍHO zisku, tedy na LICHVĚ. Podle Koránu je půjčování peněz na úrok a na další zisk, HŘÍCH. Nemožnost součinnosti obou HODNOTOVÝCH systemů se projevila např. v Rakousku kde je hodně Turků a ti si tam založili banku, která půjčovala peníze bez úroků a dalších poplatků- dost lidí si půjčovalo peníze z té banky, která nechtěla úroky a další poplatky. Lichváři tím přišli o TRŽNÍ BEZPRACNÝ zisk a donutili stát aby tu bezúročnou banku zakázal.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy