Si Ťin-pching: Je třeba posílit strategickou komunikaci a spolupráci

Musíme, prosazovat dialog k překlenutí rozdílů, spolupracovat s cílem překonat konkurenci, respektovat hlavní zájmy a obavy druhé strany a pevně podporovat rozvoj a revitalizaci, uvedl čínský prezident Si Ťin-pching prostřednictvím videa na 23. schůzi vůdců členských zemí Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS)

»Je třeba posílit strategickou komunikaci a spolupráci. Měli bychom vycházet z celkových a dlouhodobých zájmů regionu, nezávisle formulovat zahraniční politiky a pevně uchopit budoucnost a osud rozvoje a pokroku našich zemí do vlastních rukou,« uvedl Si. Podle něj je pak společnou odpovědností dosáhnout dlouhodobého míru a stability v regionu. »Čína je připravena spolupracovat se všemi stranami na provádění Iniciativy globální bezpečnosti, přistoupit k řešení rozdílů a rozporů mezi zeměmi prostřednictvím dialogu a konzultací, podporovat politické řešení mezinárodních a regionálních záležitostí a posílit regionální bezpečnostní bariéru,« dodal Si.

Prezident poukázal také na to, že podpora hospodářského růstu je společným úkolem regionálních zemí. »Čína je ochotna spolupracovat se všemi stranami na realizaci Iniciativy globálního rozvoje, dodržovat správný směr ekonomické globalizace, postavit se proti protekcionismu, jednostranným sankcím a konceptu zevšeobecňování národní bezpečnosti, postavit se proti praxi ‚budování zdí a bariér‘ a ‚oddělení a přerušování řetězců‘, a snažit se zvětšit ‚koláč‘ vzájemně prospěšné spolupráce, aby výsledky rozvoje prospívaly lidem všech zemí stále spravedlivěji,« konstatoval.

Dále pak čínský prezident poukázal na posílení propojení mezi kvalitní společnou výstavbou Pásma a stezky a národními rozvojovými strategiemi a iniciativami regionální spolupráce, prohloubení liberalizace a usnadnění obchodu a investic, urychlení výstavby přístavní infrastruktury a regionálních mezinárodních logistických kanálů, a zajištění stability a hladkosti regionálního průmyslového dodavatelského řetězce. Letos je přitom již 10. výročí iniciativy Pásmo a stezka. Čína pak podle něj uspořádá 3. Fórum mezinárodní spolupráce v rámci Pásma a stezky. »Všechny strany jsou vítány k účasti na aktivitách fóra a spolupráci na vydláždění této cesty štěstí pro svět,« uvedl a poukázal na to, že harmonický rozvoj různých civilizací je krásnou vizí pro lidi zemí v regionu. »Vítáme všechny strany, aby spolupracovaly na realizaci Iniciativy globální civilizace, podporovaly inkluzivní koexistenci různých civilizací a podporovaly vzájemné porozumění a afinitu mezi lidmi ze všech zemí,« dodal.

»Spravedlnost a nestrannost jsou důsledným úsilím regionálních zemí. Měli bychom prosazovat společné hodnoty celého lidstva, pevně podporovat mezinárodní systém s jádrem v OSN a mezinárodní řád založený na mezinárodním zákoně, postavit se proti hegemonismu a mocenské politice, podporovat globální správu spravedlivějším a rozumnějším směrem, a podporovat modernizaci lidské společnosti ve společném úsilí o neustálé prosazování spravedlivých práv, příležitostí a pravidel,« konstatoval Si a zdůraznil, že je třeba mít na paměti původní poslání – dodržovat jednotu a spolupráci a vkládat více jistoty a pozitivní energie do udržování světového míru a rozvoje.

Na tomto setkání Šanghajské organizace pro spolupráci byl jako členský stát přijat Írán a bylo podepsáno memorandum o porozumění o povinnostech Běloruska pro vstup do organizace. Si v tomto duchu Íránu a Bělorusku vyjádřil blahopřání. »Jsme ochotni využít nových úspěchů čínské cesty k modernizaci k poskytnutí nových rozvojových příležitostí pro všechny země světa, včetně zemí ŠOS, a podpořit budování lepšího světa. ŠOS se řídí současným trendem doby a je v souladu se směrem lidského pokroku a s naším společným úsilím se bude rozhodně nadále rozvíjet a růst,« uzavřel Si.

(pr)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy