Vláda schválila příspěvek na dítě. Je to předvolební tah, navíc chaotický a nesmyslný, vyslechla si kritiku

Rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého by mohly začít ve druhé polovině letních prázdnin dostávat 5000 korun na děti, kterým nebude 1. srpna ještě 18 let. Návrh zákona o vyplacení jednorázového příspěvku dnes schválila vláda. Opozice už ohlásila, že bude navrhovat změny. Levicové strany kritizují, že jde o ryze předvolební tah, který neřeší podstatu problému, jímž je rekordní inflace.

Vláda sice vyhlásila, že normou, kterou bude projednávat Sněmovna, chce zmírnit dopady zdražování na rodiny, ovšem kritici upozorňují, že částka je zcela nedostačující. »Mně se ten příspěvek 5000 korun, který mají dostat některé rodiny až v srpnu, jeví jako nedostatečný. Na druhou stranu je lepší, než nic. Zdá se mi, že je to velmi nerealistický pohled na to, v jaké jsou lidi situaci,« řekla pro iportaL24.cz vedoucí společné kandidátky ČSSD a Zelených pro podzimní volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy Anna Šabatová. »Když to vezmu u rodiny s dvěma dětmi, tak to je nějakých 800 Kč na měsíc, a to nejsou žádné zázračné částky. Pokud jde o elektřinu, plyn, pohonné hmoty, tak ty nárůsty cen jsou o desítky procent, stejně tak u cen potravin,« připojil na dotaz serveru iportaL24.cz bývalý premiér a potenciální kandidát na prezidenta republiky Jiří Paroubek.

Podobně smýšlí i předseda ČSSD Michal Šmarda. »To brutální zdražování, ke kterému dochází v průběhu celého roku – energie pro běžnou rodinu může znamenat až 10 000 korun, teplo 10 – 15 000 korun, jídlo až 30 000 korun – to už jsme někde za 50 000 korun. A vláda se rozhodla to některým rodinám kompenzovat částkou ve výši 10 procent? Řešení to není! Řešení by bylo, kdyby vláda udělala to, co ČSSD navrhuje už od března letošního roku – stažení elektrické energie z produkce ČEZu z burzy, zastropování její ceny a prodej přímo českým podnikům, snížení DPH z potravin a společné evropské nákupy plynu tak, aby se dosáhlo snížení jeho ceny. Nebudeme protestovat proti vyplacení předvolebního dárku, ale jak jsem popsal, je to nedostatečné a neřeší to problém,« připojil pro iportaL24.cz Šmarda.

Bývalý předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip souhlasí s tím, že jde o nedostatečnou kompenzaci, navíc zcela nesystémovou. »KSČM v době skutečné krize, v době nouzového stavu a vážných opatření týkajících se pandemie, podpořila příspěvek, který byl nad rámec inflace a byl skutečně pro ty, kterým to pomohlo. Toto je ale naopak zcela nesystémový krok, který není adresný ani nedorovnává míru ztrát z inflace, kterou zavinila vláda. A vláda se nemůže vymlouvat na koronavirus ani na Ukrajinu. Je totiž zcela na jejím posouzení, zda vyzbrojovat cizí armádu, a tím přilévat olej do ohně, a nebo postupovat moudře jako sousední Rakousko, Maďarsko nebo jako Švýcarsko,« konstatoval pro iportaL24.cz Filip.

ANO: Je to příklad chaosu

Na vyplacení 5000 korun na dítě se vláda shodla 27. dubna. Návrh zákona začala projednávat minulý týden. Kvůli vážným výhradám některých resortů a legislativců debatu přerušila. Dnes schválila novou verzi. Proti původní předloze se v ní výrazně rozšiřuje výčet příjmů, které se do milionové hranice mají započítat. Upravuje se i proces. Dávku mohou dostat také cizinci. Naopak z normy vypadla možnost, že by vláda mohla vyplacení jednorázového příspěvku zopakovat. »Tím, že je to jednorázový příspěvek, není to dostačující. Kdyby to bylo pravidelné, mohlo by to pomoci, ale v situaci, kdy náklady rostou mnohonásobně rychleji, než mzdy, je to velký problém upozornila Šabatová.

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka s ohledem na průtahy při schvalování normy upozornil, že příprava výplaty této dávky je příkladem chaosu. »Vláda chce příspěvek vyplatit populisticky až před podzimními volbami, zatímco občanům narůstají účty za energie už nyní,« připojil Juchelka s dodatkem, že vyplatit příspěvek všem rodinám bez ohledu na příjmy by nebylo tak drahé, zatímco náklady na adresnou pomoc podle něj budou vysoké.

Do příjmu se započítávají i nájmy

Podle nové verze zákona příspěvek bude pro dítě, kterému 1. srpna nebude ještě 18 let. Stát dávku vyplatí i na děti, které se od srpna do konce roku teprve narodí. Rodiny, které teď v červnu pobírají dětské přídavky, by peníze měly dostat v srpnu. Ostatní rodiče budou o příspěvek žádat. Podpora by jim pak měla dorazit do konce dalšího měsíce po rozhodnutí o přiznání.

Nárok na 5000 korun od státu má dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku. Rodiče musí s dítětem žít a hradit náklady. Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ji mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích.

Do milionového příjmu se započítává nejen výdělek ze zaměstnání a podnikání. V nové verzi se zahrnují i nájmy a ostatní příjmy, které se v Česku daní. Mezi ně patří třeba příjem z autorských práv, výživného, příjmů z prodeje nemovitostí, cenných papírů i jiných věcí či z převodu firmy. Týkat by se to mělo také výsluh, náhrad mzdy či platu, pojistného plnění, odměn, odchodného, důchodů, nemocenské, podpory v nezaměstnanosti, dávek či rodičovské. Zohledňovat se nebudou případné výhry. V potaz se mají brát částky, které byly loni vyplacené či zaúčtované. Živnostníkům s paušálem se má započítat jako příjem nejméně polovina celostátní průměrné mzdy.

Vymáhání bude mít na starosti celní úřad

Na podání žádosti budou mít rodiče rok. Žádat budou moci elektronicky přes on-line aplikaci, nebo osobně v takzvaných Czech Pointech na radnicích a poštách či v pobočkách úřadu práce. Kromě jmen, rodných čísel a bydliště dětí a rodičů se má podle návrhu dokládat čestné prohlášení o příjmech. Pravdivost a správnost mají ověřit úřady práce. Neoprávněně získanou dávku budou lidé muset vrátit. Vymáhání by měl mít na starosti celní úřad.

V Česku jsou dva miliony dětí do 18 let. Podle ministerstva z průzkumů statistiků vyplývá, že 22 procent domácností s dětmi do 18 let má příjem pod milionovou hranicí. Resort spočítal, že by tedy na dávku mělo mít nárok 1,56 milionu dětí. V dubnu přídavky dostalo 264 500 dětí.

Výdaje mají činit 7,8 miliardy Kč. V částce nejsou náklady na zpracování a úředníky. Zhruba 30 milionů korun má pak stát vytvoření aplikace. Resort uvádí, že peníze najde ve svém rozpočtu.

Zbyšek Kupský, Petr Kojzar

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy