Máme za sebou velikonoční pomlázku. Ačkoli jste se spousty ozdobených vajec jistě zbavili, jsme si jisti, že máte po dnešní koledě v lednici »převajíčkováno«. Co s tím? Jak je zpracovat, abychom nejedli stále ten samý pokrm? Receptů je celá řada, jak vás záhy přesvědíme…
Vaječné topinky
K jejich přípravě vám bude stačit pánev, jedno vejce, čtyři pět krajíčků staršího chleba, trocha soli, mletý pepř, pár lžic oleje či tuku na smažení. Osolené a okořeněné vejce vyšlehejte vidličkou nebo metlou do pěny se lžíci studené vody, protáhněte jím plátek chleba. Hned s ním na pánev s rozpáleným tukem, osmažte z obou stran dozlatova. Z jedné strany můžete topinky posypat zbytkem staršího nastrouhaného sýra a trochou petrželky. Podobně můžete zpracovat i přepůlené či na kolečka nakrájené rohlíky i jiné bílé pečivo. Vždy zprvu rozpalte pánev a teprve potom přidejte olej či tuk.
Míchaná vejce
Míchaná vejce nemají chybu. Stačí pánev, dvě vejce, menší jemně pokrájená cibulka (nemusí být), lžička másla nebo oleje, použít můžete i tuk, který jste stáhli například z kuřecího vývaru, pepř, sůl. Příloha bílé pečivo či krajíc chleba. Na tuku zpěňte cibulku a vmíchejte do ní rozklepnutá vejce. Osolte a opepřete, vejce rozmíchejte. Pokud máte trochu čerstvé petrželové natě, vajíčka jí posypte.
Vaječná omeleta
Tři vejce budou stačit nejméně pro dva strávníky. Rozklepnutá vejce v misce vyšlehejte s trochou mléka nebo studené vody (deci piva či bílého vína je také skvělé), solí a špetkou pepře do pěny. Pokud máte přebytečných pár plátků šunkového salámu anebo šunky (opravdu stačí pár – tedy dva), pokrájejte je na nudličky nebo kostičky. Na pánvi zahřejte lžičku oleje, másla nebo sádla, přidejte salám, krátce zahřejte a přilijte vyšlehaná vejce. Můžete posypat starším strouhaným sýrem »zahálejícím« v chladničce. Zakryjte poklicí a smažte. Omeleta »naběhne«. Ozdobte jemně usekanou petrželkou.
Vaječná omeleta se zeleninou
Pokud vám v chladničce »zahálí« rajčata, kousek papriky a přišla nečekaná návštěva, vřele doporučuji. Na pánvi s tukem (lžíce oleje nebo másla) zpěňte jemně pokrájenou cibuli, přidejte drobně pokrájená, nejlépe oloupaná, rajčata (ponořte je na lžíci na chvilku do vroucí vody a pak loupejte) a na kousky nakrájenou papriku. Pod pokličkou duste do změknutí papriky (asi tři až pět minut). Osolte a jemně opepřete. Na jiné pánvi připravte omeletu, na ni dejte hotovou zeleninovou směs, omeletu přehněte a rozdělte na porce. Podobně můžete připravit i omeletu se salámem, zbytky pečeného kuřete či jiného masa, s dušenými houbami. Přidáte-li na talíř ke každé porci pár vařených brambor, máte hotovou skvělou večeři.
Volské oko
Jednoduchá klasika. Na každého strávníka počítejte s jedním či dvěma vejci. Rozpalte pánev, dejte na ni tuk a rozklepněte vejce. Žloutek nechte v celku. Lehce posolte a opepřete. Prodávají se formičky na volské oko, které udrží vejce v »kulatém stavu«. Počet porcí: podle počtu vajec.
Ztracená vejce na topince
Klasická ztracená vejce se vaří takto. Osolenou vodu s hrnkem octa (asi 250 ml) uveďte do varu. Každé vejce zvlášť rozklepněte do šálku a nízko nad vroucí vodou v kastrolu je vpusťte do vody. Vařte asi tři až čtyři minuty. Poté je opatrně, nejlépe děrovanou naběračkou, vyndejte. Na opečené plátky chleba položte plátek měkkého či šunkového salámu, na něj dejte ztracené vejce, pokapejte kečupem a ozdobte strouhaným sýrem.
Vaječné pomazánky
Tu nejjednodušší připravíte ze čtyř natvrdo vařených (oloupaných, jak jinak) vajec, zhruba dvou lžic másla (lepší řešení) nebo rostlinného tuku, jedné jemně pokrájené menší cibule, lžíce plnotučné hořčice a soli. Dobré je mít k ruce i zelené bylinky. Máslo či tuk utřete do pěny, přidejte jemně usekaná vejce, cibuli (doporučuji ji po nakrájení dát do síta a krátce, opravdu jen pár vteřin, spařit ve vroucí, mírně okyselené vodě a nechat vychladnout), hladkou hořčici a sůl. Pečlivě promíchejte a podávejte na plátcích bílé veky nebo na plátcích chleba. Ozdobte petrželkou nebo jarní cibulkou.
Pomazánka s taveným sýrem vychází ze stejného principu, jen másla či rostlinného tuku stačí lžíce, hořčice jen lžička, použijte však 150 g taveného sýra, přidejte špetku pepře a špetku strouhaného muškátového oříšku. Po zpracování podávejte namazané na pečivu. Pokud máte poblíž hrst mladých kopřiv, krátce je spařte v horké vodě, jemně pokrájejte a vmíchejte do pomazánky.
Vaječná pomazánka s mrkví a křenem potěší znalce dobré chuti. Budete potřebovat čtyři natvrdo uvařená vejce, k tomu hrnek jemně ustrouhané mrkve, vrchovatou lžíci čerstvě strouhaného křenu, malý bílý jogurt, lžičku jemně usekané petrželky, lžičku plnotučné nebo ostřejší francouzské hořčice, promíchejte. Skvělé na suché opečené toasty, jen tence potřené máslem.
Vaječná pomazánka s ředkvičkami, jednoduché a dobré! Promíchejte dvě lžíce majonézy se dvěma lžícemi bílého jogurtu, přidejte lžíci plnotučné hořčice, promíchejte se svazkem očištěných a nastrouhaných ředkviček (200 g stačí), přidejte dvě lžíce jemně nakrájeného šunkového salámu, pět drobně nakrájených vajec vařených natvrdo, lžíci jemně pokrájené pažitky.
Vaječná pomazánka se sardelovou pastou je lahůdka. Utřete dvě lžíce másla se lžící sardelové pasty, postupně zašlehejte balíček Lučiny (asi 200 g), tři lžíce smetany na vaření, tři jemně pokrájená vejce natvrdo, osolte a opepřete.
Vpravdě pikantní je vaječná pomazánka se sardelovými očky. Změklé máslo (tři lžíce) vyšlehejte se lžící plnotučné hořčice do pěny, přidejte na masovém strojku semletou šunku (asi 100 g), tři natvrdo vařená vejce, lžíci sardelových oček, odvážnější labužníci přidají oček mnohem více. Poté vše společně pečlivě vyšlehejte a podávejte na pečených toustech.
Jednoduchá vaječná pomazánka s kečupem. Tři lžíce másla vyšlehejte do pěny, přidejte čtyři jemně nakrájená vejce natvrdo, tři lžíce kečupu, lehce osolte a dobře promíchejte.
Potěší i vaječná pomazánka s brambory. Stačí utřít osminku másla do pěny, přidat jemně pokrájená tři vejce natvrdo, dvě lžíce jemně usekané cibule, dvě lžíce plnotučné hořčice, asi 150 gramů oloupaných, ve slupce vařených nastrouhaných brambor, hrst jemně pokrájené petrželky, mírně osolte a promíchejte.
Vaječný salát
Vaječný salát si určitě zaslouží vaši pozornost. Pokrájejte uvařená vejce na plátky nebo na kostičky. Přidejte směs jemně pokrájené čerstvé (krátce uvařené v osolené a octem ochucené vodě) kořenové zeleniny dva tři ve slupce vařené, oloupané a pokrájené brambory, z velikonočních »přebytků« pak drobně pokrájené uzené maso, osolte a opepřete, promíchejte a spojte majonézou či několika lžícemi bílého jogurtu, lžící plnotučné hořčice a lžičkou citronové šťávy. Do hlubší misky nastrouhejte tvrdý sýr a pro požitkáře připravte stranou jemně usekané chilli papričky. Ať si salát »doplní«.
Plněná vejce
Plněná vejce nemají chybu! Po oloupání vejce podélně rozkrojte, bílky dejte na talíř vyložený listy čerstvého salátu nebo čínského zelí, žloutky před tím lžičkou vyndejte. Utřete je s máslem nebo lépe – s kvalitním taveným sýrem, dochuťte lžičkou plnotučné hořčice, ani trocha majonézy neublíží. Poté naplňte bílky, ozdobte vejce čerstvou petrželkou, kousky červené papriky, jarní cibulky a podávejte. Jen tak nebo s pečivem. Příjemná odpolední obyčejná i sváteční svačina.
Vaječné řízky
Ano, dost bylo pomazánek, jde se na řízky! Stačí k tomu čtyři či šest natvrdo uvařených vajec, která jemně pokrájejte. Přidejte k nim ve vodě namočenou housku, protlačte ji sítem, jedno syrové vejce osolte a opepřete, přidejte hrst jemně pokrájené petrželové nati, jemně usekanou menší cibuli a půl hrnku strouhanky. Dobře rukou propracujte. Tvarujte rukou ploché řízky, obalte je ve strouhance a smažte na oleji dozlatova…
Teplá jídla s vařenými vejci
Teplá jídla s vařenými vejci nikomu neublíží, ba právě naopak, potěší! Pokrájená (totiž ta vejce) použijte do bílých polévek a omáček. Místo masa je vložte do koprové, křenové či jiné bílé smetanové omáčky. Jedno, zda je podáváte s knedlíkem, brambory, rýží či s těstovinami. I ostřejší guláš s pokrájenými vejci vás překvapí nejen chutí, ale i svou barevností. Vařená vejce použijte pro plnění masových a zeleninových závitků (co by byl španělský ptáček bez vejce?). Vařená vejce můžete i smažit v klasickém trojobalu, buď sama o sobě, nebo obalená mletým masem. S bramborovou kaší potěší i děti.
Jiří Janouškovec