Velikonoční recepty mohou mít řadu podob. Některé jsou tradiční, jiné nikoli. A jiné sice z tradice vycházejí, ale povědomí o nich se bohužel všeobecně rozplynulo. I proto by vás naše dnešní předsváteční kuchařské povídání mohlo potěšit…
Velikonoční sekaná
Sekaná je svým způsobem též nádivka, o jejichž přípravě jsme již psali zde. Jak na ni? Uvařte doměkka asi 750 g uzeného masa, po vychladnutí je pokrájejte na stejně velké kostičky, stejně tak naložte s osmi až deseti rohlíky. Do půl hrnku vlažného vývaru se špetkou cukru přidejte rozdrobené kvasnice (asi 40 g), přidejte dvě lžíce pšeničné krupice, rozmíchejte a nechte vzejít. Pokrájené rohlíky přelijte vývarem z masa. Přidejte do těstíčka vejce (osm až deset), nejméně hrst spařených a pokrájených listů kopřivy, tři větší prolisované stroužky česneku, rohlíky a maso, propracujte rukou, dosolte a opepřete. Dejte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče, nechte ještě 20 minut kynout. Potom pečte asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě (180 °C). Můžete podávat teplé i studené, jen tak nebo s vařeným bramborem.
Velikonoční pečená kachna
Aktuálně sice nejsou kachny v obchodech zrovna nejlevnější, zato jde vesměs o mladé kusy vážící kolem 2000 g, což je ideální hmotnost. Očištěnou kachnu zevnitř i zvenčí osolte, posypte kmínem, svažte a vložte ji do pekáče (v něm rozpusťte lžící sádla) prsíčky dolů. Dejte do horké trouby a pečte. Občas polévejte vypečenou šťávou, podle potřeby mírně podlévejte poctivým masovým vývarem.
Když je na hřbetě dostatečně opečená, obraťte ji prsíčky nahoru a zprudka dopečte. Občas prsíčka potřete rozpuštěným máslem. Pečení kachny trvá zhruba hodinu. Po dopečení položte kachnu na prkénko a podélně ji rozpolte tak, aby na jedné půlce zůstala celá páteřní kost. Tu pak odsekněte. Poté rozdělte půlky na jednotlivé porce. Na oválné míse spojte jednotlivé porce k sobě, ozdobte listy hlávkového salátu a rajčaty, a přelijte ji výpekem, z něhož předem stáhněte přebytečný tuk. Podávejte s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, případně i s opečenými brambory, nezapomeňte na dušené zelí. Nechutná vám zelí? Dejte přednost zeleninovému salátu.
Velikonoční řízky
Začněme krájením vepřového masa. Kýtu nebo panenku krájejte na plátky, vždy napříč k vláknu. Na kuřecí řízky raději použijte maso ze stehen, je šťavnatější než kuřecí prsa. Vepřové maso, a také řízky z kuřecích prsou, budou křehčí a šťavnatější, když je na několik hodin necháte marinovat v kyselém mléce nebo v jogurtu. Po vyjmutí maso otřete, naklepejte, nejlépe v mikrotenovém sáčku, aby se šťáva z masa nerozstřikovala po pracovní ploše. Kuřecí prsa i stehenní řízky stačí naklepat klouby ruky. Naklepaný řízek by měl být silný asi 50 mm. Osolte, obalte v klasickém trojobalu a smažte dozlatova v dostatečně silné vrstvě tuku.
Velikonoční roláda
Velikonoční roláda je jednoduchá a přesto (ne-li právě proto) zajímavá. Kuřecí steaky naklepejte a osolte. Vymažte formu na tzv. biskupský chlebíček, a vyložte ji plátky anglické slaniny. Na ně rozložte plátky kuřecího masa, a pak tenké plátky kvalitní, nejlépe maďarské klobásy (Čabajky? Proč ne?). Zbytek formy vyplňte mletým masem (směs vepřového a hovězího masa půl na půl), maso do formy zatlačte! Uzavřete formu plátky anglické slaniny. Pečte při 200 °C zhruba 60 minut. S vařeným bramborem nepřekonatelné!
Hovězí pečeně
Hovězí pečeně o Velikonocích potěší… Asi 700 g očištěného zadního hovězího masa prošpikujte kousky slaniny, osolte je, opepřete, přidejte lžičku sušeného drceného tymiánu a stejné množství v ruce mnuté bazalky. Přidejte bobkový list a lžičku drceného rozmarýnu. Maso zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc uležet v chladničce. Druhý den na jemně pokrájených kostičkách slaniny orestujte drobně nakrájenou cibuli, vložte maso a nechte je ze všech stran opéci, aby se zatáhlo. Mírně podlijte vodou a pod poklicí je pečte v troubě do změknutí. Občas podlijte černým pivem, případně vodou, pokud je to třeba. Když je maso téměř měkké posypte je nastrouhaným tvrdým chlebem a přelijte černým pivem (tři decka stačí). Maso vyndejte, nakrájejte, šťávu propasírujte. Podávejte s bramborovým knedlíkem a maso přelijte šťávou. Lahůdka!
(jan)