Čína podporuje zelená a nízkouhlíková odvětví s cílem optimalizovat rozložení průmyslu

Jeden z pracovníků demonstrační zóny vodíkové energie předstoupil před posluchače a vysvětlil elektrochemické reakce, které probíhají mezi vodíkem a kyslíkem v motorech s vodíkovými palivovými články, a zdůraznil, že tento proces produkuje vodu, elektřinu a teplo bez vzniku znečišťujících látek nebo emisí uhlíku.

Zhruba před třemi lety byla tato pekingská mezinárodní demonstrační zóna vodíkové energie Daxing o rozloze 20 hektarů starou továrnou jednoho z výrobců automobilových součástek.

Dnes zde díky transformaci, modernizaci a optimalizaci průmyslového uspořádání vodíkové energetiky vzniklo nové centrum pro vysoce kvalitní rozvoj. Tato lokalita přilákala řadu společností zabývajících se výzkumem, vývojem, testováním a výrobou v oblasti vodíkové energetiky a vytvořila tak kompletní průmyslový řetězec pro motory s vodíkovými palivovými články.

Během zimních olympijských a paralympijských her v Pekingu v roce 2022 byla vozidla s vodíkovými palivovými články široce využívána v soutěžních zónách Pekingu, Jen-čchingu a Čang-ťia-kou. Do provozu bylo uvedeno více než 1200 vozidel s vodíkovými palivovými články, která najezdila celkem více než 3,2 milionu kilometrů a snížila emise uhlíku o přibližně 2600 tun.

Rychlý rozvoj Daxingské mezinárodní demonstrační zóny vodíkové energie je příkladem čínského úsilí o podporu zeleného a nízkouhlíkového průmyslu a optimalizaci průmyslového uspořádání.

V uplynulém desetiletí Čína důsledně zintenzivnila úsilí o podporu vysoce kvalitního a ekologického rozvoje. Podle bílé knihy s názvem »Zelený rozvoj Číny v nové éře« představovala v roce 2021 čínská high-tech výroba 15,1 % přidané hodnoty průmyslových podniků nad určenou velikost (s hlavním obchodním obratem 20 milionů jüanů a více), což znamená nárůst o 5,7 procentního bodu oproti roku 2012.
Kromě toho je Čína největším výrobcem zařízení na výrobu čisté energie na světě. V roce 2021 přesáhla hodnota produkce průmyslu úspor energie a ochrany životního prostředí osm bilionů jüanů.

V posledních letech země integrovala zelený rozvoj do všech článků průmyslových, zemědělských a servisních řetězců. Ve snaze o úsporu energie, snížení emisí a zvýšení účinnosti Čína důrazně podporuje inovace v oblasti technologií a standardů. Díky těmto snahám se tradiční průmyslová odvětví transformovala tak, aby se stala šetrnějšími k životnímu prostředí ve všech směrech.

V okrese Che-lan v severozápadní čínské autonomní oblasti Ning-sia Chuej se nachází mnoho mokřadů a jezer. V posledních letech okres dosáhl významného pokroku při zmírňování problému znečištění spodních vod způsobeného tradičními způsoby chovu díky inovativním chovatelským technologiím a postupům. Díky tomuto úsilí se v Che-lanu podařilo vyprodukovat více vysoce kvalitních a ekologicky udržitelných vodních produktů.

»S pomocí odborníků neustále podporujeme technologie pro akvakulturu,« uvedl Š‘ Wej, vedoucí inženýr střediska pro propagaci technologií pro akvakulturu v Jin-čchüanu, hlavním městě Ning-sia.

Dodal, že odborníci zavedli »ekologický rybolov na pevnině«, což je systém ekologického spojení pěstování  rýže a chovu ryb. Vody bohaté na živiny, jako je dusík a fosfor, se použijí k zavlažování rýžových polí. Poté, co ji systém pěstování rýže plně absorbuje a využije, může být vyčištěná voda použita jako vysoce kvalitní zdroj vody pro akvakulturu.

»Tento režim nejenže řeší problém zhoršování kvality vody způsobené zbytkovými krmivy a exkrementy z akvakultury, ale také snižuje objem hnojiv a léčiv používaných při pěstování rýže, čímž účinně snižuje znečištění ze zemědělských mimoprodukčních zdrojů a zasolování půdy a realizuje režim využití rybolovu k hnojení polí a naopak využití polí k čištění vody,« uvedl Š‘.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy