Těstoviny bez masa? Neohrnujte nos, i ty mohou být skvělé!

Hotových těstovin je na trhu hodně, připravit si je doma v kuchyni je jednoduché. Stačí držet se návodu na obalu. Ale proč nezkusit některý z domácích receptů. Mohou příjemně osvěžit vaše chuťové buňky.

Taštičky s tvarůžky

Olomoucké tvarůžky jsou cenově dostupné, i když v této krizové době logicky také podražily. Nejdříve z hrnku polohrubé mouky (200 g), dvou vajec a soli vypracujte tužší nudlové těsto. Z něj vytvořte malé taštičky a naplňte je kousky olomouckých tvarůžků. Okraje pevně stiskněte a taštičky nechte do druhého dne odpočinout v chladničce. Poté je ve slané vodě vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Mezitím jemně pokrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte čerstvé houby (hříbky jsou nejlepší, ale kde je teď sehnat), například žampiony nebo hlívu ústřičnou, hrubě nakrájené, osolte, mírně opepřete, přidejte i trochu drceného kmínu, a duste do změknutí hub. Zalijte hrnkem smetany na vaření, v níž předem rozmíchejte lžičku hladké mouky a za stálého míchání krátce povařte. Uvařené taštičky dejte na talíře a omáčkou přelijte. Ozdobte jednotlivé porce jemně usekanou petrželovou natí.

Taštičky s mákem

Jsou sladké a dobré! Hrnek polohrubé mouky smíchejte s půl hrnkem horkého mléka a trochou soli, a vypracujte tužší těsto. To nechte zakryté zhruba 30 minut odpočinout. Polovinu těsta rozválejte na pomoučněném válu na asi tři milimetry silnou placku, na ni dejte po lžičce kopečky nádivky asi na prst od sebe. I druhou polovinu těsta rozválejte a přiklopte již připravený spodní díl. Kolem nádivky pečlivě přitlačte a poté rádýlkem vykrajujte čtverečky. Ty pak vařte v mírně osolené vodě pět až sedm minut, než vyplavou na hladinu. Vyberte je drátěnou naběračkou a dejte na talíře. Polijte je rozpuštěným máslem a posypte cukrem a strouhaným tvrdým tvarohem.

Na makovou nádivku třeba mletý mák, který povařte s mlékem (na dva díly máku jeden díl mléka), nezapomeňte stále míchat.  Když se mléko vyvaří stáhněte mák z ohně a nechte vychladnout. Přidejte podle chuti moučkový cukr, trochu skořice a strouhané citronové kůry.

Těstoviny s rajčaty a strouhaným sýrem

Sáček těstovin (kolínka, mušle, vrtulky apod.) uvařte podle návodu. Na oleji zpěňte pokrájenou cibuli, hrnek pokrájených žampionů, a sklenici sušených rajčat, která pokrájejte. Rajčata mohou být čerstvá, ovšem oloupaná a nakrájená. Přidejte překrojenou feferonku, lehce osolte a opepřete, duste do změknutí, nakonec přidejte jemně pokrájený česnek (podle chuti). Hotové těstoviny dejte do mísy, přelijte je omáčkou a posypte nastrouhaným sýrem.

Těstoviny se sýrem

Těstoviny se sýrem každý zná, ale zkuste si je připravit vlastnoručně připravených, tedy nekupovaných těstovin. Ze tří hrnků polohrubé mouky, čtyř vajec, hrnku vody, vrchovaté lžičky soli a špetky muškátového oříšku v míse vypracujte těsto, a to tak dlouho, dokud se v něm nezačnou tvořit bublinky. Malou část těsta dejte na vlhké prkénko a nožem odkrajujte tenké nudličky přímo do vroucí vody. Jakmile vyplavou vyndejte je sítkem, opláchněte v teplé vodě, nechte okapat a dejte do vyhřáté mísy. Tak to zpracujte všechno těsto, udržujte v teple.

Tři větší cibule nakrájejte na kolečka a osmažte na oleji a másle do zlatova. Nastrouhejte sýr (ementál je nejlepší) a každou právě uvařenou porci nudliček lehce sýrem posypte. Těstoviny vrstvěte na sebe. Poslední porci zakryjte osmaženou cibulí. Krátce zapečte (prohřejte) v troubě a podávejte.

Třikrát široké nudle a pokaždé jinak

Základem je sáček kupovaných širokých nudlí, uvařených podle návodu.

Poprvé… Uvařené nudle smíchejte s hrnkem strouhaného sýra a rozložte je rovnoměrně na pečící lehce omaštěný plech (nebo na pečící papír). Dalším plechem nebo prkénkem je přitiskněte a v chladu nechte ztuhnout. Poté, nejlépe druhý den, nakrájejte nudle na menší čtverce či obdélníky, a obalte je v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a na oleji osmažte do zlatova. Podávejte se špenátem. 

Podruhé… Uvařené široké nudle ještě horké smíchejte v míse s předem připravenou pastou z hrnku strouhaného tvrdého sýra, hrnku nivy, několika stroužků prolisovaného česneku, lžíce másla a několika pokrájených listů bazalky.

Potřetí… Uvařené nudle udržujte v teple. Jednu vetší červenou papriku očistěte a nakrájejte na kostičky, poduste ji na lžíci másla a zasypte lžící hladké mouky. Za stálého míchání nechte pěnit. Poté podlijte hrnkem rajčatové šťávy, čtyřmi lžícemi šlehačky, nechte přejít krátce varem. Ochuťte solí, lžičkou mleté chilli papriky a trochou mletého pepře, a přidejte nakrájené naložené žampióny a několik naložených okurek, též na plátky nakrájených. Prohřejte na mírném ohni, a omáčkou zalijte uvařené nudle. Nic pro děti, ale jinak velmi dobré!

Špagety

Špagety nesmí chybět. Zkuste je s ořechy. Svazek bazalky rozmixujte společně se čtyřmi stroužky česneku, lžičkou soli a třemi lžícemi olivového oleje. Hrubě pokrájené vlašské ořechy krátce osmažte na suché hluboké pánvi, přidejte rozmixované suroviny, půl hrnku strouhaného sýra, několik lžic horké vody a vše promíchejte s uvařenými špagetami.

Anebo se špenátem. Na oleji zpěňte drobně nakrájenou menší cibuli, přidejte rozmrazený, nejlépe listový špenát, osolte a opepřete. Poduste, přidejte dvě rozkvedlaná vejce, prolisovaný česnek (podle chuti) dvě tři lžíce zakysané smetany, jen lehce prohřejte, nevařte. Uvařené špagety dejte na talíř, zakryjte je špenátem a hojně posypte strouhaným sýrem.

Těstovinový salát

A na závěr něco opravdu jen pro chuť! Ideální jsou mušličky, kolínka a tvarově podobné těstoviny. Uvařte je podle návodu výrobce. Po scezení je nechte vychladnout. Bílou část středně velkého pórku nakrájejte na kolečka, propláchněte pod tekoucí vodou, a krátce povařte v malém množství osolené vody. Nechte na sítu okapat. Z hrnku majonézy, jedné či dvou lžic vinného octa, lžičky mletého bílého pepře (přidat můžete i sušený dobromysl) připravte zálivku do které v míse vmíchejte hrnek drobně nakrájených naložených žampionů a těstoviny, nechte v chladu rozležet. S rajčaty jako ozdobou tento salát nemá chybu!

Jiří Janouškovec

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy