Víno z nejsuššího místa světa získalo již dvě ceny

Asi byste nečekali, že v nejsušší poušti světa a k tomu ještě v nadmořské výšce 3600 metrů někdo založil vinice. Tato vinice leží v chilském regionu Antofagasta v oblasti pouště Atacama, a jsou zde i další vinice, ale v nadmořské výšce o několik stovek metrů níže. Dvě z vín místního družstva vinařů, které sdružuje výhradně pěstitele z řad původního obyvatelstva Atakamů, získala loni v Itálii dvě medaile ve světové soutěži extrémních vín, o čemž informoval deník El París.

»Nikdy v životě jsem neviděla, že by se víno pěstovalo v takové nadmořské výšce,« uvedla sedmašedesátiletá Chilanka Cecilia Micaela Cruzová, majitelka půlhektarové vinice v největší výšce v Chile. »Sousedé mi nevěřili, že budu schopná sklízet ovoce. Nyní se za mnou chodí podívat na hrozny a chtějí je ochutnat,« dodala pyšná pěstitelka z vesnici Socaire.

Zbytek hroznů na vinici Los Caracoles po sklizni FOTO – ČTK/elpais.com/Cristobal Venegas

Cruzová stejně jako většina jejích sousedů pěstovala původně kukuřici, fazole a vojtěšku. V roce 2010 se zapojila do programu nazvaného Atacama úrodná zem, který financuje chilská chemická a důlní společnost SQM a který zájemcům o pěstování vinné révy v této oblasti poskytl pomoc finanční i odbornou. Enologové poradili například s odrůdami, inženýři se zavlažovacím systémem.

Za vinicí se rozkládá atacamská poušť     FOTO – vintrail.com

Kde bere vesnice Socaire u atakamské pouště vodu? Vesnici zásobuje vodou roztátý sníh z And, který stéká přírodním kanálem. V sousedních městech má voda, která přitéká také z And, takové množství minerálů a solí, že není vhodná pro pěstování vinné révy.

V roce 2017 se Cruzová připojila k družstvu vinařů domorodých Atakamů, v němž z někdejších padesáti pěstitelů vydrželo 18, včetně Cruzové. Ostatní nedokázali pěstovat víno v tak extrémních podmínkách či mu nevěnovali dost času a péče, vysvětlil vinař a enolog sdružení Fabiána Muňoze. Jejich víno zvané podle inckého výrazu pro komunitu Ayllu získalo už několik ocenění.

Sklizeň hroznů     FOTO – vintrail.com

»Extrémní podmínky, jako je skalnatá půda, vysoká nadmořská výška, méně kyslíku, hodně slunce a změny teplot vyžadují mnohem větší úsilí a kontrolu kvality,« řekl Muňoz. Popsal také, že slupka hroznu je silnější a jeho chuť výraznější a intenzivní. Samozřejmostí jsou ekologické postupy, k zavlažování používají elektřinou vyráběnou solárními panely.

Letos měli za cíl sklidit 18 000 kilo hroznů a dosáhli 22 000 kilo. Cílem družstva je v příštím roce navýšit sklizeň o další 2000 kilogramů.

(mac, čtk)

FOTO – vintrail.com

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy