Průmysl i stavebnictví v srpnu ještě mírně nad vodou, zahraniční obchod dál tonul

Průmyslová výroba vzrostla v srpnu podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu meziročně o 7,2 procenta. Zdánlivě vysoký růst je ale jen optický, spočívá totiž ve velmi nízké srovnávací základně z minulého roku z důvodu útlumu v automobilovém průmyslu, který loni v srpnu ochromil nedostatek dílů. Stavební produkce se zvýšila o 1,4 %, meziměsíčně ale klesla o 0,4 %. Bilance zahraničního obchodu pak skončila opět se schodkem, tentokrát ve výši 28,2 miliardy korun. Ani výstupy srpnové statistiky tak nevzbuzují žádný optimismus a tuzemská ekonomika vzhledem k dalšímu růstu cen vstupů a omezené poptávce, zejména zahraniční, zjevně směřuje, i když zatím zvolna, k recesi.

Připomeňme, že v červenci zaznamenal průmysl růst jen o 0,8 %, stavebnictví kleslo o 2,7 %, a bilance skončila se schodkem, 22,8 mld. Kč.

Pokles produkce v energeticky náročných odvětvích

»Vyšší tempo růstu průmyslové produkce v srpnu bylo ovlivněno zejména nízkou srovnávací základnou ve výrobě motorových vozidel. Pokud bychom od tohoto vlivu odhlédli, průmyslová produkce by podobně jako v minulých měsících vzrostla meziročně pouze mírně,« uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Produkce ve výrobě motorových vozidel, přívěsů a návěsů vzrostla meziročně téměř o polovinu, když se minulý rok naopak o více než čtvrtinu propadla.

»Napříč průmyslovými odvětvími je vývoj různorodý. Ve výrobě strojů a zařízení a výrobě elektrických zařízení se zvýšení poptávky projevuje již delší dobu. Pokles produkce naopak zaznamenáváme v některých energeticky náročných odvětvích, například ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství,« sdělila Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v srpnu ve sledovaných odvětvích vzrostla meziročně o 18,7 %. Zatímco nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 14,9 %, tuzemské nové zakázky stouply o 26,7 %. Vysoký růst hodnoty nových zakázek byl ale podle statistiků rovněž ovlivněn loňskou velmi nízkou srovnávací základnou zejména v odvětví výroby motorových vozidel.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v srpnu snížil meziročně o 0,1 %.

Ubylo velkých investičních akcí

»Stavební produkce v srpnu po pěti měsících meziměsíčně vzrostla o 1,4 % a růst se odehrával v obou segmentech. Meziročně se udržela na loňské, poměrně slušné úrovni a klesla pouze o 0,4 %. Růst stavební produkce dále tlumí vysoké ceny stavebních prací i materiálů,« řekl Matějka. Produkce v pozemním stavitelství, což je především výstavba budov, se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšila o 0,1 %. Inženýrské stavitelství, které zahrnuje budování infrastruktury, zejména dopravní, pak zaznamenalo pokles o 1,4 %.

Stavební úřady vydaly v srpnu 7425 stavebních povolení, meziročně o 9,1 % méně. »Orientační hodnota stavebních povolení dosáhla 38 miliard korun a meziročně klesla o 6,3 %. Loni v srpnu bylo ale povoleno větší množství velkých staveb. Po jejich odečtu by orientační hodnota meziročně rostla o 15 % a růst by si zachovala i po zohlednění cenového vývoje,« vysvětlila Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby.

Počet zahájených bytů klesl meziročně o 12 % na 4025 bytů. Počet dokončených bytů vzrostl o 60,9 % na 3639 bytů.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se zvýšil meziročně o 0,2 %.

Sedmý měsíc ve schodku

Bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách skončila v srpnu podle předběžných údajů ČSÚ se schodkem 28,2 mld. Kč, který byl meziročně o 0,4 mld. Kč větší. Schodkový zahraniční obchod má ČR již více než půl roku.

Celkové saldo nepříznivě ovlivnil především meziročně o 15,9 mld. Kč větší deficit v obchodu s ropou a zemním plynem v důsledku růstu cen na světových trzích. Dále se o 3,9 mld. Kč prohloubil schodek v obchodu s chemickými látkami a přípravky a o 2,2 mld. Kč v obchodu s elektrickými zařízeními.

Příznivý vliv na celkové saldo měl naopak zejména vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly (o 12,4 mld. Kč) a elektřinou (o 10,8 mld. Kč). Deficit obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji se zmenšil o 3,8 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie se v srpnu zlepšila meziročně o 30,9 mld. Kč, avšak deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 31,2 mld. Kč.

Vývoz se zvýšil meziročně o 27,9 % na 360,6 mld. Kč a dovoz stoupl o 25,5 % na 388,8 mld. Kč. »Po více než roce měl vývoz zboží meziročně rychlejší tempo růstu než dovoz. Přesto to nestačilo k tomu, aby obchodní bilance skončila kladným výsledkem. Loni v srpnu byla totiž hodnota vývozu nejnižší ze všech měsíců v roce,« řekla k tomu Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

V lednu až srpnu letošního roku vykázala obchodní bilance schodek 127,7 mld. Kč, zatímco ve stejném období minulého roku skončila s přebytkem 36,7 mld. Kč. Vývoz se zvýšil od začátku roku meziročně o 11,9 % a dovoz vzrostl o 18,5 %.

Ivan Cinka

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy