Hlíva ústřičná aneb Houbový elixír mládí

Letos je hub snad až přemíra, dají se prý sbírat i z auta, jak naznačují vandalové líní na krok, a proto ničící lesní cesty a klid lesa svými povozy. Pravda ale je, že letos jsme nasbírali (pěšky, jak jinak) spoustu kvalitních hub poblíž pěšin, aniž bychom museli hlouběji do lesa. Až houbařská sezóna skončí, navrhujeme vám zkusit skutečný houbový elixír mládí podle tradiční čínské medicíny.

Ano, řeč je o hlívě ústřičné, která probouzí životní sílu, čistí krev a utužuje zdraví. Kromě jiných prospěšných látek vědci v této dřevokazné houbě objevili také glukan beta, jeden z imunostimulátorů, jenž v lidském těle účinně podporuje obranyschopnost. Má schopnost snižovat hladinu cholesterolu, traduje se, že dokáže člověka zbavit bradavic virového původu. Lze ji sbírat v listnatých lesích od jara do podzimu, z pěstíren je můžete koupit celoročně. Balíček kolem 450 g pořídíte do padesáti korun, prodává se i na farmářských trzích, kterých je stále více, chtělo by se říci – jako hub po dešti. U pěstovaných hub nesmí chybět datum sklizně a doba použitelnosti, která je zhruba pět dní.

Hlíva je stravitelnější než všechny ostatní houby, dá se z ní připravit klasická smaženice, smetanová omáčka (místa masa použijte hlívu), ale též například »držková« polévka.

Zkuste hrubě pokrájené kloboučky hlívy chvilku marinovat ve vinném octu (stačí jen dvě tři lžíce) a poté lehce opéci na másle či na slunečnicovém oleji maximálně tři až pět minut. Podávejte s nasucho opečenými tousty. Ostatně i všechny ostatní tepelné úpravy hlívy by měly být rychlé.

Poznámka: Hlíva se chová při tepelné úpravě podobně jako játra. Proto pokrmy z ní připravené solte až těsně před dokončením. Koření používejte jen opatrně. Hlíva má vlastní kořeněnou chuť. Pokud pokrmy z ní připravené neobsahují mouku a vejce, lze je znovu ohřívat.

Nožky (třeně) hlívy jsou skvělé pro přípravu klasických houbových omáček v kombinaci s masem. Tak třeba guláš. Na jeho přípravu  potřebujete 400 g vepřové plece, balíček hlívy, 2 větší cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, koření (paprika, kmín, pepř, majoránka), 3 stroužky česneku, hladká mouka, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1500 ml zeleninového nebo masového vývaru, sůl. Maso nakrájejte na malé kostky a zprudka je orestujte na rozpáleném oleji. Přidejte hrubě nakrájenou cibuli, papriku, mírně podlijte vývarem a duste do změknutí masa, podle potřeby mírně (!) podlévejte. Vmíchejte česnek, zaprašte hladkou moukou, promíchejte, přidejte protlak, pokrájené nožky hlívy, krátce poduste a zalijte zbytkem vývaru. Povařte, přidejte drcený kmín a mletý pepř, pár minut před dokončením přidejte pokrájené kloboučky hlívy. Guláš můžete zahustit, na závěr přidejte majoránku. Podávejte s knedlíkem.

(jan)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy