Politici dělají z České republiky zemi bez budoucnosti, říká Jana Bobošíková

Janu Bobošíkovou veřejnost prvně zaznamenala jako onu »zlou náměstkyni« generálního ředitele České televize Jiřího Hodače. Díky svému působení v ČT však má právo kritizovat veřejnoprávní médium víc než kdokoli jiný. Říkává, že ji politici nemilují, a to je dobře. I proto jí sluší role kritické novinářky a komentátorky. V rozhovoru pro iportaL24.cz prohlásila, že »svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou«, a dodala, že svobodný člověk nežije ve strachu. S ohledem na útoky, které na hlavu Jany Bobošíkové směřují, se však zdá, že s naší demokracií nebude vše úplně v pořádku…

Když jsem si přečetl o veškerých útocích na vás, tak jsem dospěl k závěru, že jste ještě lepší, než jsem si myslel. Ale pojďme ke konkrétním otázkám. Co rozhodlo o tom, že si Jana Bobošíková udělá svůj YouTube kanál s názvem Aby bylo jasno?

Aby bylo jasno je společný projekt Ing. Hany Lipovské, PhD., a můj, který má jediný cíl – pravdivě informovat. Je to náš příspěvek ke svobodě, demokracii a k pluralitě názorů, bez které demokracie uvadá. ABJ není dnes jen YouTube kanál, ale je to celý portál www.abybylojasno.cz s videi, s podcasty a s texty. Zaměřujeme se na hosty a na témata, o kterých se záměrně mlčí nebo lže.

Jen tak z profesního zájmu bych se rád zeptal, jak vzniká dramaturgie vašeho pořadu. Děláte vše takzvaně ve své vlastní režii, anebo jste obklopená profesionálním týmem?

Vše děláme ve vlastní režii. Dramaturgie vzniká průběžně. Pokud jde o technické zázemí, pronajímáme si audiovizuální studio a postprodukci u profesionálů.

Ve svých komentářích a pořadech kriticky hodnotíte Českou televizi. Protože velmi dobře znáte vnitřní struktury a fungování veřejnoprávního média, poprosím vás o pár slov na toto téma.

Česká televize neplní svou roli. Není objektivní, ani profesionální, ani nestranná. Nemá smysl to více rozebírat. Je zřejmé, že kdyby ČT pracovala dobře, pak by náš projekt ABJ neměl žádné diváky. Takto jich má statisíce. A často nám lidé píší, že informace a rozhovory, které poskytujeme my v ABJ, by očekávali právě z České televize.

Proč mám pocit, že o manipulaci v mediální sféře Jana Bobošíková ví opravdu hodně? Sama jste se nejednou stala objetí politických útoků a mediální manipulace. Jedná se o náhodu, nebo je to sofistikovaná a dobře naplánovaná záležitost? A jak to zvládáte?

Po tzv. televizní krizi se ničení mého jména stalo neformálně organizovanou záležitostí, později při mém politickém působení už některé útoky vypadaly sofistikovaně. A jak to zvládám? Deset milionů zhlédnutí pořadu Aby bylo jasno je nejlepší odpověď. Nejen moje, ale i Hany Lipovské, na kterou se také pořádal hon.

Na svých stránkách, které mě – nevím proč – vždy varují, že jsou pro mne jako uživatele nebezpečné, máte vlastní motto: »Věřím ve svobodu – a ve svobodu vždy větší a větší.« Jak byste tedy definovala svobodu jako takovou?

Svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou. Jsem přesvědčená, že svobodný člověk, který nežije ve strachu, se může daleko lépe rozvíjet, žít kvalitní život a být svému okolí daleko užitečnější než člověk, svázaný totalitní státní politikou, cenzurou, autocenzurou nebo »demokratickou« politickou korektností.

S tím jistě souvisí, že jste v roce 2019 založila Institut svobody a demokracie. Co je jeho obsahem a cílem?

Mottem Institutu svobody a demokracie, který jsme s Hanou Lipovskou založily v roce 2019, je, že svoboda se nedá koupit, odpovědnost se nedá zdědit a demokracie se nedá nařídit. Cílem ISDe je právě šíření myšlenek svobody a demokracie. Pokud se o ně každodenně nepečuje, uvadají a země chřadne. To se nyní děje v České republice i v Evropské unii. Vzhledem k tomu, že politická, bezpečnostní i ekonomická situace se zhoršuje, zamýšlíme se v Institutu svobody a demokracie nad tím, co udělat »den poté« tak, aby se naše země znovu stala svobodnou, bezpečnou a prosperující.

Pojďme k politickým souvislostem. Kdo podle vás zavinil současnou rekordní inflaci a co nás ještě v tomto směru čeká?

Pokud jde o inflaci, zasloužila se o ni zejména Babišova vláda, kterou ale část »demokratické« opozice, jak si pětikoalice před volbami říkala, v utrácení mohutně podporovala. Rusko-ukrajinský konflikt samozřejmě přilil olej do ohně. Ale pětikoalice nešetří, svou politikou inflaci ještě dál roztáčí a nedělá nic proto, aby si Rusko a Ukrajina sedly k jednacímu stolu.

Přitom předsedáme EU a Fialova vláda by mohla konat. Ale nekoná. Jen chystá spolu s Bruselem takovou mediální strategii, aby udržela válku co nejdéle v pozornosti lidí. Chce zabránit tomu, aby se mezi občany nerozšířila už patrná únava z války na Ukrajině. To neříkám já, ale unijní diplomaté. Prostě politici nechtějí konec války a nechtějí, aby lidé měli na prvním místě obludné a nemístné zdražení. Řešením inflace je ukončení konfliktu na Ukrajině, šetření ve výdajích na stát, zejména na státní aparát a transformace ekonomiky. Nic takového ovšem nevidím.

Pokud tato vláda zůstane u moci, a vypadá to, že ano, očekávám prudký pokles životní úrovně, propad školství a zdravotnictví a občanskou apatii. A také odchod mnoha, zejména mladých lidí, z České republiky. Politici dělají z ČR zemi bez budoucnosti a z EU sociálně přecitlivělý chudnoucí skanzen.

Jaký je váš osobní postoj k ukrajinské krizi?

Jsem z ní nešťastná. A mám za zlé všem, kteří mohou tlačit na diplomatické řešení, že to nedělají. A že naopak přilévají olej do ohně.

Proč myslíte, že u nás vládne taková bezskrupulózní rusofobie a antičínská politika? Zdá se mi logické, že obyčejný a rozumný člověk nechce žádné konfrontace velmocí, ze kterých vznikají válečné konflikty.

Rusofobii a antičínskou politiku pozoruji zejména u pětikoalice, která má koneckonců ve svém vládním prohlášení přehodnocení vztahů s Ruskem a Čínou. Nemyslím si, že většina občanů v naší zemi smýšlí stejně jako například ministryně Černochová nebo premiér Fiala.

Pokud se rozhlédneme po zahraničí, lze říci, že v rusofobii a antičínské politice patří naši současní představitelé mezi premianty. Pokud se domnívají, že tím jednají v zájmu všeho lidu, jak slibují při převzetí poslaneckých mandátů, tak já si to nemyslím.

Blíží se komunální a senátní volby. Jaký vztah máte k horní komoře parlamentu?

Senát dlouhodobě považuji za zbytečný. A ten současný za škodlivý a destruktivní pro svobodu, demokracii a budoucnost.

Prozraďte, jaké vy, jako žena – komentátorka, politička, podnikatelka a manažerka – máte své osobní přání. A co byste na závěr popřála našim občanům a naší společnosti, která dnes prožívá společenskou, politickou, sociální, ekonomickou, ale i kulturní krizi?

Přeji si, aby se do našich myslí vrátil klid, víra a pokora. A občanům přeji, aby měli v srdci odvahu, lásku, víru a naději. A svobodu od strachu.

Roman Blaško

Související články

3 KOMENTÁŘŮ

    • To je ale pitomost, Marcelo. Prectete si nejdřív jeji nazory, zamyslete se (hlavou, a nikoli jinými organy), a pal suďte. Dekuji.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy