Němečtí podnikatelé mají »blbou náladu«, s ekonomikou to jde z kopce

Podnikatelská nálada v Německu se v srpnu proti červenci ještě zhoršila a byla na nejslabší úrovni za poslední dva roky. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu prestižního mnichovského ekonomického institutu Ifo. Spolkový statistický úřad současně dnes ve své předběžné zprávě oznámil, že německá ekonomika vykázala ve druhém kvartálu mezičtvrtletí růst pouze o 0,1 procenta.

»Nálada v německé ekonomice je špatná. Index podnikatelské nálady Ifo v srpnu klesl na 88,5 bodu z červencových 88,7 bodu,« uvedl ve své zprávě institut. »Výhled na příští měsíce zůstal takřka beze změny jednoznačně pesimistický. Nejistota mezi podniky zůstává vysoká. Ve třetím čtvrtletí se očekává pokles hospodářského výkonu,« dodal

Ještě v červnu se index podnikatelské nálady držel na hodnotě 92,2 bodu, v červenci pak zaznamenal výrazný pokles, a to na 88,7 bodu. V srpnu se jeho hodnota ještě o 0,2 bodu snížila. Index je tak na nejnižší úrovni od června 2020.

Na německé hospodářství ještě doléhají následky pandemie nemoci covid-19 a k tomu se přidávají dopady války na Ukrajině, vysoké ceny energií a pohonných hmot a nejistota ohledně dodávek zemního plynu.

Společně s indexem podnikatelské nálady klesl také index očekávání, který je jednou z určujících hodnot podnikatelské nálady. V srpnu se index očekávání snížil na 80,3 bodu, což bylo o 0,1 bodu méně než v červenci. V červnu byla hodnota tohoto ukazatele o 5,2 bodu vyšší. I to vypovídá o přetrvávající skepsi německých podnikatelů.

Mezi stagflací a technickou inflací

Spolkový statistický úřad dnes v předběžné zprávě oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa vykázal ve 2. čtvrtletí proti předchozím třem měsícům růst pouze o 0,1 %. V 1. kvartálu vzrostlo německé hospodářství mezičtvrtletně o 0,8 %. V meziročním srovnání se HDP ve 2. čtvrtletí zvýšil po cenovém očištění o 1,8 %, v případě cenového i kalendářního očištění pak činil růst 1,7 %.

Německou ekonomiku ve 2. kvartálu podpořily zejména soukromé a vládní výdaje. I přes prudké zdražování využili spotřebitelé uvolnění takřka všech karanténních omezení k tomu, aby více cestovali a více využívali obnovenou větší dostupnost služeb. Výdaje soukromých spotřebitelů byly o 0,8 % vyšší než v 1. čtvrtletí. Stát pak zvýšil výdaje na svou spotřebu o 2,3 %.

Státní rozvojová banka KfW nicméně uvedla, že Německo se nyní pohybuje mezi stagflací a technickou recesí a že v roce 2023 by se výkon ekonomiky mohl propadnout o 0,3 %. Stagflace je v ekonomice situace, kterou charakterizuje vysoká inflace, stagnace poptávky a případně i vysoká nezaměstnanost.

(ici)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy