Snižovat platby do zdravotnictví je skandální!

Snižovat státní platby do zdravotnictví v době, kdy astronomické zdražování a inflace drtí občany České republiky a s tím i zdravotnická zařízení, může mít katastrofální dopady. Vláda Petra Fialy (ODS) však k varováním odborníků zůstává hluchá a návrh chce projednat na mimořádné schůzi, kterou svolala na úterý.

Předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) loni rozhodla o navýšení plateb za státní pojištěnce od letošního ledna o 200 korun na 1967 Kč za osobu měsíčně. Podle návrhu Fialova kabinetu se částka má od 1. července snížit na 1567 Kč tak, aby průměr za celý rok dosahoval loňské úrovně. Ministerstvo financí očekává, že tím uspoří 14 miliard korun ve státním rozpočtu.

Jak bude projednávání tohoto bodu ve Sněmovně probíhat, lze jen těžko odhadovat. S návrhem nesouhlasí opoziční hnutí ANO ani SPD. To už deklarovalo, že návrh hodlá ve Sněmovně obstruovat. Podle šéfa SPD Tomia Okamury by opatření omezilo již tak špatně dostupnou zdravotní péči.

»Určitě uděláme všechno proto, aby tento návrh nebyl přijat. Zdravotnictví je jeden z nejdůležitějších segmentů a my nemůžeme dovolit, aby nám klesla úroveň zdravotní péče,« potvrdila pro iportaL24.cz místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD). Hnutí podle ní snížení státních plateb nevnímá jako šťastné řešení i vzhledem k počtu uprchlíků z Ukrajiny. »Stávají se státními pojištěnci, při půl milionu uprchlíků to znamená pro pojišťovny asi o 18 procent vyšší výdaje a samozřejmě se to projeví na kvalitě zdravotní péče. Pojišťovny sice mají nějaké rezervy, nicméně při příchodu takového množství uprchlíků nemůžeme predikovat dopředu, jestli ty finanční prostředky budou stačit. Obáváme se, že může dojít k ohrožení kvality zdravotní péče,« míní poslankyně.

Hrozí zvyšování spoluúčasti pacientů

Snížení státních plateb kritizovala také expertka KSČM na zdravotnictví Soňa Marková. »Je skandální, že si vláda dovolí právě v této době snižovat finanční prostředky do zdravotnictví. Bude to mít výrazně negativní dopady na všechny segmenty zdravotní péče a některá zdravotnická zařízení mohou být dokonce existenčně ohrožena. To povede k regulaci péče a ke zvyšování spoluúčasti pacientů,« uvedla Marková pro iportaL24.cz.

Stejně jako řada dalších upozorňuje na to, že zdravotní pojišťovny budou muset zcela vyčerpat všechny rezervy již letos, kdy měl systém veřejného zdravotního pojištění podle schválených rozpočtů pojišťoven hospodařit se schodkem 9,5 mld. Kč. Očekávalo se, že příjmy vzrostou o 6,3 % na 431,2 miliardy a výdaje o 4,6 % na 440,7 mld. Kč. Pojišťovny počítaly s deficitem 14 miliard, který by ze svých rezerv pokryly. Na konci roku by jim na účtech zůstalo devět miliard.

»Další pokles o miliardy už ale zůstatky pokrýt nemohou a část nezaplacených nákladů se přesune do dalšího roku. U cen za péči se při zahájení dohodovacího řízení pro rok 2023 předběžně počítalo se zachováním těch letošních. Pokud se však nepodaří dosáhnout nárůstu plateb státu ani pro rok 2023, bude potřeba ceny naopak snížit,« varuje komunistická expertka. Část poskytovatelů zdravotní péče přitom žádá ještě letos vydání kompenzační vyhlášky, která by jim pokryla inflaci, navýšení cen energií a zajistila odměny pro zdravotníky za nasazení během epidemie.

Políček do tváře zdravotníkům

Návrh kritizuje také ČSSD. Vláda podle ředitele motolské nemocnice a bývalého ministra zdravotnictví za ČSSD Miloslava Ludvíka selhává v řešení domácích problémů. »Je třeba tvrdě trvat na tom, že se prostředky na státní pojištěnce v rozpočtu objeví,« uvedl.

Snížení plateb za státní pojištěnce kritizoval i prezident Miloš Zeman, když vystoupil ve Sněmovně před projednáváním návrhu státního rozpočtu. »Tato úprava státních pojištěnců je příkladem tupého rozpočtového škrtu,« prohlásil.

Důraznou nespokojenost se záměrem vlády vyslovují lékaři. Česká lékařská komora již v březnu v otevřeném dopise vyzvala vládu, aby platbu nesnižovala. Podle prezidenta komory Milana Kubka jde o políček do tváře zdravotníkům, kteří prokázali obrovské nasazení během epidemie covidu. »Pokud dojde ke snížení platby za státního pojištěnce, tak z pohledu státního rozpočtu to bude nepatrné zalátání dírky, ale z pohledu systému veřejného zdravotního pojištění to bude obrovská díra,«uvedl prezident ČLK.

Proti snížení platby se prostřednictvím otevřeného dopisu postavilo také Sdružení ambulantních specialistů. Varuje, že změna postihne především soukromé poskytovatele zdravotní péče.

Zdravotnické obory dokonce vstoupily do stávkové pohotovosti. »Jsme zásadně proti snížení plateb za státní pojištěnce,« uvedla šéfka zdravotnických a sociálních odborů Dagmar Žitníková.

Pacienti budou muset sahat hlouběji do kapes

O snižování plateb za státní pojištěnce vláda ODS, TOP 09, STAN, lidovců a pirátů v programovém prohlášení nic neříká, naopak mluví tam o prosazení jejich pravidelné valorizace. Jak to se splněním tohoto slibu vypadá, se zajímali poslanci v průběhu interpelací. »Valorizace plateb za státní pojištěnce tak, jak je to v souladu s naším programovým prohlášením, bude od prvního možného termínu, což zřejmě každý v této Poslanecké sněmovně ví, že je leden 2023,« odpověděl šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09).

Otázkou podle Markové ale je, z jakého to bude nakonec základu. »Současného nebo toho od 1. 7. 2022 sníženého o 400 Kč za měsíc?« ptá se. To vše se podle ní naprosto nepochopitelně děje v situaci, kdy stát čelí obrovské uprchlické krizi a systém veřejného zdravotního pojištění poskytuje veškerou zdravotní péči statisícům uprchlíků z Ukrajiny, většinou žen a dětí, kteří jsou a zůstanou většinou státními pojištěnci. Nikdo zatím nedokáže odhadnout dopady na dostupnost a kvalitu poskytované zdravotní péče. »Kvůli nekompetentnosti, arogantnosti a asociálnosti vlády tak reálně hrozí pacientům v ČR, že na jejich potřebnou péči nebudou veřejné finanční prostředky a budou muset sahat hlouběji do svých už tak nebývalým zdražováním všeho prázdných kapes,« varuje Marková.

Jana Dubničková

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy