Nakažených koronavirem přibývá. V pondělí bylo více než 2000 testů pozitivních

V pondělí odhalily laboratoře v Česku 2031 případů covidu, tedy zhruba o třetinu více než před týdnem. Počet lidí, kteří s koronavirem leží v nemocnici, se zvýšil nad 300. Pacientů v těžkém stavu ale nepřibývá. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Na 100 000 obyvatel připadá za posledních sedm dní 64 nakažených, takzvané incidenční číslo je tak nejvyšší od první poloviny května.

Denní přírůstky případů začaly být v mezitýdenním srovnání vyšší počátkem června. Také zájem o testy se v poslední době postupně zvyšuje. V pondělí se nechalo testovat téměř 9000 lidí, přibližně o 2200 více než před týdnem. Pozitivita se zvýšila u dvou ze tří typů testů. U nejčastějších diagnostických testů lidí, kteří vykazují příznaky nemoci, bylo v pondělí pozitivních téměř 30 procent z testovaných. Před týdnem to bylo méně než 27 procent.

Opatření nejsou v plánu

Za nárůstem počtu případů z poslední doby jsou nakažlivější submutace BA.4 a BA.5 koronavirové varianty omikron, které ale podle zkušeností z jiných evropských zemí mají mírný průběh. Podle ministerstva zdravotnictví bude nakažených přibývat ještě několik týdnů. Neplánuje ale opatření proti šíření nákazy, protože se neplní nemocnice a zejména jednotky intenzivní péče. V těžkém stavu je nyní v nemocnicích 12 lidí, což je o tři méně než před týdnem.

Nejvyšší incidenční číslo je momentálně v Praze. Za uplynulý týden připadá na 100 000 Pražanů 137 nakažených. Naopak relativně nejlepší situace je v Olomouckém kraji, kde za posledních sedm dní připadá na 100 000 obyvatel 33 případů nákazy.

Očkovat proti covidu se v pondělí nechalo 1089 lidí, o 200 více než před týdnem. Největší zájem byl tradičně o třetí posilující dávku, dostalo ji 946 lidí. Dokončené očkování má v Česku téměř 6,9 milionu lidí, na přeočkování zatím dorazilo přes 4,2 milionu z nich.

Čtvrté očkování

Čtvrté očkovaní proti covidu doporučují vakcinologové lidem nad 60 let nebo pro osoby od 12 let s oslabenou imunitou, případně zdravotníky, kteří s takovými pacienty pracují. Vhodné je také pro klienty a pracovníky pobytových zařízení sociální péče. Doporučení publikovala Česká vakcinologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně na svém webu. Podle ministerstva zdravotnictví by mělo být přeočkování možné v polovině srpna.

Od začátku epidemie v březnu 2020 potvrdily laboratoře přes 3,9 milionu případů covidu, k tomu ministerstvo eviduje téměř 271 000 podezření na opakovanou nákazu. S koronavirem dosud zemřelo 40 334 lidí. Za poslední týden je úmrtí zatím sedm.

(jb, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy