Žně v ČR jsou stále na začátku, sklizeno je 3,6 procenta obilovin

V minulých dvou týdnech komplikovalo žně v mnoha krajích deštivé počasí. Sklizeno je zatím přes 47 000 hektarů, což je zhruba 3,6 procenta osetých ploch obilovin s celkovou produkcí více než 265 000 tun. Nejvíce se sklidilo ječmene ozimého, kterého kombajny posekaly přes 32 procent z více než 122 600 hektarů osetých ploch. Některé plodiny, jako je žito nebo oves, zemědělci ještě sklízet nezačali. Na začátku je také sklizeň řepky. Ministerstvo zemědělství (MZe) to dnes uvedlo v prvním letošním žňovém zpravodajství.

Žně podle ministerstva začali zhruba ve stejném termínu jako loni – v 26. týdnu, který letos začal 27. června. »Stav porostů obilovin a řepky byl stejně jako v roce 2021 silně poznamenán dosavadním průběhem počasí, neboť v posledních měsících byl zaznamenán na většině území ČR nadprůměrný úhrn srážek, místně padaly i kroupy,« uvedlo MZe.

Sklizeň byla podle Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) v uplynulých dvou týdnech mírně napřed oproti stejnému období minulého roku. Nejvíce je napřed sklizeň ječmene ozimého, kterého farmáři loni touto dobou sklidili 5,7 procenta osetých ploch. Řepka se začala sklízet pouze ve Středočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji.

Procento sklizených ploch obilovin se výrazně liší podle regionů. Žně nejvíce pokročily v Jihomoravském kraji, kde je sklizeno osm procent ploch. Ve Zlínském kraji zemědělci sklidili 7,4 procenta ploch a v Plzeňském kraji 6,1 procenta. Ve Zlínském kraji je také sklizeno už 78 procent ječmene ozimého.

Podle SZIF je aktuální průměrný výnos obilovin 5,85 tuny na hektar, což je o 0,34 tuny na hektar více, než bylo ve stejném období loňského roku. Odhady výnosů se budou ještě zpřesňovat s postupující sklizní a nelze odhadnout, zda bude hektarový výnos nižší nebo vyšší než loni.

Podle prvního odhadu Českého statistického úřadu k 10. červnu letos zemědělci sklidí 7,161 milionu tun a průměrný výnos bude 5,51 tuny na hektar. Meziročně se odhaduje zhruba o procento nižší produkce obilovin. Podle ČSÚ bude letos meziročně zhruba o čtyři procenta vyšší produkce řepky. Očekává se, že jí zemědělci sklidí více než 1,065 milionu tun.

»Z aktuálního odhadu sklizně lze usuzovat, že půjde o další průměrnou sklizeň základních obilovin, která však svým množstvím dostatečně pokrývá kvantitativní požadavky domácí potřeby, jež se v dlouhodobém průměru pohybuje ve výši 5,1 až 5,7 milionu tun,« uvedlo ministerstvo.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy