Komunisté budou volit vedení. Ustojí Konečná své křeslo? Proti ní jdou Skála i Krajča

0
67
Josef Skála a Kateřina Konečná FOTO - Facebook K. Konečné

O vedení KSČM se budou za dva týdny v Brně ucházet současná předsedkyně Kateřina Konečná, její rival z minulé volby Josef Skála a místopředseda Milan Krajča. Nominace dnes projednalo široké vedení strany, informoval ČTK exposlanec Jiří Dolejš.

Mandáty budou chtít obhájit všichni místopředsedové, které zvolil mimořádný sjezd v říjnu. Na něm z čela komunistů odešel dlouholetý předseda Vojtěch Filip potom, co strana propadla ve sněmovních volbách a po 30 letech její zástupci opustili dolní parlamentní komoru. Během uplynulých měsíců mělo vedení KSČM stabilizovat hospodaření strany a zájemci o vedení strany formulovat své vize.

Konečná v říjnu oslovila spolustraníky s plánem rekonstrukce levice v Česku a úspor ve straně. Její směřování symbolizuje i nedělní účast europoslankyně na tradičních oslavách 1. máje. Nezúčastní se samostatné akce pražské organizace komunistů na Střeleckém ostrově, kde má vystoupit Skála jako kandidát pro prezidentské volby, nýbrž shromáždění levicových stran na náměstí Míru. Vedle ní na akci vystoupí například předseda Alternativy zdola Karel Růžička, místopředsedkyně ČSSD Daniela Ostrá či členka strany Levice Martina Veverková.

Dvoudenní sjezd komunistů ukončí 14. a 15. května cyklus kongresů, které strany odsouvaly kvůli opatřením v době epidemie covidu. Komunisté jeho termín posouvali dva roky. Jako jediný půjde do volby prvního místopředsedy Petr Šimůnek. Znovu budou kandidovat místopředsedové a exposlanci Leo Luzar a Marie Pěnčíková. Nominace získali také Dolejš, Ludvík Šulda z Olomouckého kraje či pražský komunista Ivan Hrůza.

(čtk)

[ays_poll id=4]

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here