S rostoucím významem pěstování plodin schopných přizpůsobit se změnám klimatu identifikovali čínští vědci v průlomové studii nový přístup, který výrazně zvyšuje produktivitu plodin tváří v tvář vysokým teplotám.
Očekává se, že zvýšení globální teploty o 2 stupně Celsia výrazně zvýší průměrné ztráty plodin o 3 až 13 procent, což zdůrazňuje naléhavou potřebu odrůd odolnějších vůči teplu pro řešení budoucích výzev potravinové bezpečnosti.
Vědci z Institutu genetiky a vývojové biologie při Čínské akademii věd použili inovativní nástroj pro úpravu genů, aby vložili prvek tepelného šoku do genu rajčat nazvaného LIN5. Tato modifikace zvyšuje expresi genu při tepelném stresu a snižuje nedostatek cukru v plodech při vysokých teplotách.
Testy provedené v různých obdobích a lokalitách, včetně skleníků a otevřených polí, ukázaly, že tato strategie zvýšila výnosy rajčat o 14 až 47 procent za normálních podmínek a o 26 až 33 procent při tepelném stresu, čímž zabránila 56 až 100 procentům ztrát výnosů způsobených horkem, uvádí studie nedávno publikovaná v časopise Cell.
Dále experimenty týmu s rýží naznačily, že tato metoda genetického inženýrství může zvýšit produkci rýže o 7 až 13 procent za normálních podmínek a o 25 procent při tepelném stresu, přičemž zmírní 41 procent ztrát výnosů způsobených vysokými teplotami.
Tyto experimenty účinně zvýšily klimatickou odolnost plodin a zahájily novou éru návrhu klimaticky odolných, vysoce výnosných a stabilních plodin, uvedli vědci.
Pařížská dohoda z roku 2015 stanovila cíle omezit globální oteplování na hodnoty výrazně nižší než 2 stupně Celsia nad předindustriální úrovní, s úsilím o jeho omezení na 1,5 stupně Celsia do konce tohoto století.
(Xinhua)