Čas na mezivládní konzultace? Podle Vondráčka (ANO) vláda nabourává vztahy se Slovenskem

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (nestraník, ex Piráti) se domnívá, že čas na obnovení mezivládních konzultací se slovenskou stranou ještě nenadešel. Klíčové je podle něj rozhodnutí předsedů vlád obou zemí. Nicméně jeho protějšek v dnešním pořadu TV Prima Partie Terezie Tománkové, místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček, označil krok české vlády za hloupé gesto.

»Jen aby si Slováci pak měli chuť s námi sednout,« řekl Vondráček v televizní debatě. »V politice je potřeba respektovat odlišné názory, a ne hned kvůli tomu rušit schůzky,« připojil bývalý předseda Poslanecké sněmovny. Podle něj vláda nabourává vztahy s naším východním sousedem, navíc se u nás rozmáhá aktivistická politika.

Kabinet Petra Fialy (ODS) v březnu rozhodl přerušit vládní konzultace mezi oběma zeměmi s odkazem na rozdílné vnímání a postoje k rusko-ukrajinskému válečnému konfliktu a cesty vedoucí k jeho ukončení. 

Vláda Roberta Fica (SMER-SD) mimo jiné zastavila vojenskou pomoc Ukrajině, kterou Slovensko poskytovalo ze svých státních zásob. Fico dříve opakovaně tvrdil, že ukrajinsko-ruský konflikt nemá vojenské řešení, a kritizoval protiruské sankce.

S kritikou zrušení konzultací již dříve přispěchali mj. opoziční SPD, mimoparlamentní ČSSD, KSČM, PRO či Trikolora. Strana PRO dokonce Ficovi předala v dubnu dopis, ve kterém psala mj.: »Tímto postojem vlastní vlády jsme hluboce zklamáni a považujeme jej za projev servility k těm mocnostem a organizacím, které si nepřejí co nejrychlejší ukončení ozbrojeného válečného konfliktu na Ukrajině a naopak hodlají i nadále zadlužovat svoje občany, své státy i celou EU miliardovými částkami určenými na nákup zbraní pro pokračování války namísto snahy o dosažení míru a zajištění bezpečnostních záruk pro celý region i kontinent.«

(pk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy