Projev prezidenta Si Ťin-pchinga jako vize dalšího rozvoje BRICS

Vystoupení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na 16. summitu BRICS bylo druhé nejzásadnější po hodnocení uplynulé části roku, který už byl ve znamení rozšířeného formátu ekonomické spolupráce. Z jeho projevu je potřeba vyzdvihnout nejméně tyto myšlenky:

Zaprvé – směřování k mírovému a udržitelnému rozvoji, který znamená principiálně dát přednost diplomatickému řešení sporů, ke kterému Čína pravidelně přispívá na mezinárodní scéně, a to od bilaterálních vztahů až po rozhodování v Radě bezpečnosti OSN.

Za druhý nejvýznamnější bod jeho vystoupení považuji důraz na technologický rozvoj a inovace, který Čína nejen zajišťuje při rozvoji svého průmyslového potenciálu, ale sdílí ho s i ostatními státy BRISC a se svými dalšími partnery. Nabídka otevřít školy inovací a spolupráce v technologiích je velkorysá, protože dnes je ČLR státem, který má ročně nejvyšší počet přihlášených a registrovaných patentů. Přestihla nejen USA a Evropu, nýbrž e je skutečným technologickým lídrem celého světa.

A zatřetí? Myšlenka, kterou chci zmínit a podpořit, je nabídka dalších velkých projektů obdobných Nové hedvábné stezce, jež se může dotknout i států, které na ní zatím nejsou, s čímž souvisí zapojení do technologického rozvoje i na ostatních kontinentech. Podstatné tedy je, že Čína byla a je schopna postupovat vstřícně jak vůči jednotlivým členům společenství BRISC, tak vůči těm, kteří jsou zatím přizvání ke spolupráci a ještě se členy nestali. Nejde o žádné bezhlavé rozšiřování BRISC, ale o podstatný vývoj dvoustranných a vícestranných vztahů. Spolupráce v rámci BRISC má být nejen dobrovolná, ale zejména v jednotlivých státech také akceptovatelná. Čína se tak chce vyhnout sporům, které momentálně doutnají v Evropské unii.

V projevu také zazněly nepřímo odkazy na spolupráci v dalších nadnárodních organizacích, jako je Šanghajská skupina pro spolupráci, nebo spolupráce bilaterální a vícestranné, což posiluje příští integraci, k níž určitě zakládající členové BRISC dojdou, až bude vyrozuměno ze strany Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky při hodnocení současné situace.

Projev prezidenta Si Ťin-pchinga je tak skutečnou vizí dalšího rozvoje tohoto nejsilnějšího světového ekonomického subjektu.

Vojtěch Filip, předseda představenstva Česko-čínské smíšené obchodní a průmyslové komory

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy