Cihlu po cihle: Xi Jinping řídí spolupráci BRICS

Xi Jinping, který dlouhodobě podporuje spolupráci BRICS, jednou přirovnal jeho tehdejších pět členů k pěti prstům jedné ruky: Když jsou natažené, jsou krátké a dlouhé, ale když se sevřou v pěst, tvoří mocnou sílu. Nyní tato ruka zesílila a zvětšila se, protože loni došlo k rozšíření členství, a podstata Siovy metafory tak získává ještě větší význam.

V době, kdy svět kráčí novým obdobím turbulencí a transformací, je vůdce největší rozvojové země připraven pomocí řídit BRICS, přední skupinu Globálního jihu, aby hrála větší roli při budování lepší společné budoucnosti pro lidstvo.

Zlatá hodnota

BRICS, což je zkratka pro Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku, se v čínštině doslova překládá jako »zlaté cihly«, což naznačuje optimismus ohledně jeho velkého potenciálu a zářné budoucnosti.

Tento optimistický pohled výrazně ovlivnil Xiův přístup k této skupině. Trvale umisťuje BRICS vysoko na agendu čínské zahraniční politiky. Jeho první vystoupení na multilaterální scéně jako hlavy čínského státu bylo na summitu BRICS v roce 2013 v jihoafrickém Durbanu a během prvních dvou let svého prezidentství navštívil všechny ostatní čtyři země BRICS.

»Čína vedená prezidentem Si Ťin-pchingem významně přispěla k úspěchu BRICS,« uvedl Bunn Nagara, seniorní výzkumník v oblasti Číny v Malajsii.

Letecký snímek pořízený 28. září 2021 ukazuje budovu ústředí Nové rozvojové banky (NDB) ve východočínské Šanghaji. (Xinhua/Fang Zhe)

Díky společnému úsilí členů zlatá hodnota BRICS neustále roste. Podle údajů Světové banky podíl BRICS na globálním HDP vzrostl z 18 % v roce 2010 na přibližně 26 % v roce 2021, přičemž každým rokem během tohoto období narůstal.

Mezi faktory, které podporují tento pozoruhodný růst, patří silná orientace na reálné výsledky. »BRICS není debatní klub, ale úderná síla, která věci dotahuje do konce,« zdůraznil jednou Xi.

V souladu s tímto duchem byla vždy základem mechanismu BRICS praktická spolupráce, jejímž dobrým příkladem je vznik Nové rozvojové banky (NDB). Tato multilaterální instituce se sídlem v Šanghaji schválila do konce roku 2023 celkem 105 projektů ve všech členských zemích v hodnotě přibližně 35 miliard amerických dolarů.

S ohledem na měnící se potřeby rozvoje BRICS Si na summitu v roce 2017 v čínském přímořském městě Xiamen společně s ostatními členy formálně zahrnul kulturní a mezilidské výměny mezi motory spolupráce BRICS, aby dále posílil pouto mezi těmito národy a upevnil základy interakce BRICS.

Spolupráce BRICS, poháněná třemi motory – politickým a bezpečnostním, ekonomickým a finančním, stejně jako kulturním a mezilidským výměnám – zaznamenala ještě výraznější pokrok a rostoucí podporu obyvatelstva.

Unikátní hodnota spolupráce BRICS přesahuje ekonomické pojmy a tento mechanismus je inovací v oblasti mezinárodní spolupráce, která ostře kontrastuje s některými protekcionistickými, exkluzivními politickými, vojenskými nebo ekonomickými aliancemi na Západě, uvedl Wang Lei, ředitel Centra pro výzkum spolupráce BRICS na Pekingské normální univerzitě.

Mladí Číňané a Rusové vystupují na pódiu v Moskvě, Rusko, 22. září 2024. Každoročního zahájení „UPanda Cinema“ a filmové a kulturní výměny BRICS se účastní více než 900 zástupců mediálních organizací, filmových institucí a mládežnických skupin zemí BRICS. (Xinhua/Bai Xueqi)

Podle Xiových slov spolupráce BRICS přesahuje starý model politických a vojenských aliancí, starý způsob myšlení rozdělování podle ideologií i zastaralé představy o tom, že »vyhrajete vy, já prohraji« a »vítěz bere vše.«

Zlatý úspěch, jak poznamenali mnozí pozorovatelé, nejenže plně vyvrátil různé pochmurné předpovědi, jako že BRICS je jen »pestrou skupinou,« ale také výrazně zvýšil jeho přitažlivost pro zbytek světa.

Větší BRICS

Dne 24. srpna ráno loňského roku vypuklo v Sandtonském konferenčním centru v Johannesburgu potlesk po oznámení historického rozšíření BRICS. Xi na tiskové konferenci uvedl, že to ukazuje »odhodlání zemí BRICS a rozvojových zemí spojit se«.

Od vzniku mechanismu BRICS zůstávají otevřenost a inkluzivita trvalým závazkem jeho členů. Xi opakovaně zdůrazňoval, že země BRICS se nescházejí v uzavřeném klubu nebo exkluzivním kruhu. »Jeden strom nemůže vytvořit les,« řekl už při svém debutu na summitu BRICS v Durbanu v roce 2013. O rok později na summitu ve Fortaleze v Brazílii navrhl »ducha BRICS« otevřenosti, inkluzivity a oboustranně výhodné spolupráce.

S takovým otevřeným přístupem skupina vyvinula tradici zvát lídry jiných zemí na své summity. Na setkání v roce 2017 v Xiamenu, starobylém přístavním městě, které se stalo dynamickým centrem čínské politiky otevřenosti a reforem, Xi navázal na tuto praxi a představil program »BRICS Plus«, který podporuje větší účast dalších rozvíjejících se trhů a rozvojových zemí.

Ve skutečnosti právě toto jihočínské město Xiamen bylo místem, kde Xi v roce 1985 nastoupil jako zástupce starosty ve věku 32 let. Nyní zde pod Xiho iniciativou zakořenila inovační základna pro partnerství BRICS v nové průmyslové revoluci.

Návštěvník si prohlíží model vlaku metra Xiamen na výstavě BRICS Nová průmyslová revoluce 2024 v Xiamenu v jihovýchodní čínské provincii Fujian, 10. září 2024. (Xinhua/Lin Shanchuan)

V průběhu let, kdy svět procházel hlubokými změnami v takové míře, jakou jsme v historii jen málokdy zažili, se čínský prezident neochvějně zasazoval o otevřenost a spolupráci. »Za nových okolností je pro země BRICS o to důležitější, aby usilovaly o rozvoj s otevřenými dveřmi a posilovaly spolupráci s otevřenou náručí,« řekl Xi na 14. summitu BRICS v roce 2022.

O rok později se v Johannesburgu na summitu BRICS sešlo více než 60 zemí. Toto setkání »není cvičením, které by žádalo země, aby se postavily na jednu stranu, ani cvičením, které by vytvářelo blokovou konfrontaci,« uvedl Xi. »Je to spíše snaha o rozšíření architektury míru a rozvoje.«

Kromě zemí, které se 1. ledna 2024 staly novými plnoprávnými členy, podalo oficiální žádost o vstup do BRICS také více než 30 zemí, zatímco mnoho dalších rozvojových zemí usiluje o hlubší spolupráci s touto skupinou.

»Existuje důvod, proč se tyto země rozhodly vstoupit do BRICS,« řekl Mekhri Aliev, ředitel správní rady inovační základny BRICS v Xiamenu. »Protože vidí budoucnost, vidí potenciál a příležitosti v rámci BRICS.«

Větší hlas

Tři měsíce po rozhodnutí o rozšíření svolalo BRICS mimořádný společný summit k situaci v Gaze, kterého se zúčastnili lídři pozvaných členů a generální tajemník OSN António Guterres. Tento summit byl pro tuto skupinu prvním svého druhu. Jak řekl Xi Jinping, schůzka představuje »dobrý začátek« pro intenzivnější spolupráci BRICS po jeho rozšíření.

Čínský prezident Xi Jinping přednáší 21. listopadu 2023 na mimořádném společném zasedání vedoucích představitelů zemí BRICS a pozvaných členů BRICS projev o situaci na Blízkém východě se zvláštním zřetelem na Gazu. (Xinhua/Huang Jingwen)

Komentuje-li tento summit, Al Jazeera uvedla, že přední země globálního Jihu hledají »větší hlas v globálním řádu, kterému dominuje Západ.« Steven Gruzd, analytik Jihoafrického institutu pro mezinárodní záležitosti, uvedl: »To odráží rostoucí asertivitu a sebevědomí skupiny BRICS, která již nečeká na Západ.«

BRICS je důležitou silou při formování mezinárodního prostředí. Podpora spravedlivějšího a rovnějšího mezinárodního řádu je trvalým tématem Xiových projevů o spolupráci BRICS.

Efektivní koordinace mezi členy BRICS a dalšími zeměmi globálního Jihu »přidává další cihly do architektury globální správy,« uvedl Wang Lei, čínský odborník z Pekingské normální univerzity.

Nová rozvojová banka (NDB) je příkladem tohoto úsilí. »Založení banky slouží jako prospěšný doplněk a zlepšení stávajícího finančního systému,« řekl Xi, »což může povzbudit hlubší zamyšlení a aktivnější reformy globálního finančního systému.«

Během schůzky s Dilmou Rousseffovou, bývalou brazilskou prezidentkou a současnou šéfkou NDB, v Pekingu v roce 2023, Si vyzval NDB, aby pomohla s modernizací více rozvojových zemí. Rousseffová sdílí Xiovu vizi. »Je to vize, podle které nechceme, aby BRICS hovořilo jen za několik zemí. Chceme, aby většina zemí byla součástí BRICS,« řekla agentuře Xinhua.

Jak Xi poznamenal, posílení globální správy je správnou volbou, pokud mezinárodní společenství hodlá sdílet rozvojové příležitosti a čelit globálním výzvám.

Vesničan myje nádobí u vodovodu ve vesnici Gora v Bhópálu, hlavním městě indického státu Madhjapradéš, 22. června 2022. Projekt zásobování venkova vodou financuje Nová rozvojová banka. (Xinhua)

»Ekonomicky, nezápadní národy — s BRICS v čele — tlačí svět do nové reality: Nově se rodícího ekonomického, sociálního a měnového statusu quo, který narušuje to, co svět považoval za normální po téměř osm desetiletí,« poznamenal Jeff D. Opdyke, globální investiční odborník.

Podle Guana Zhaoyua, výzkumného pracovníka Eurasijského studijního institutu na Čínské lidové univerzitě, spolupráce BRICS »není proti západu ani zaměřena na svrhnutí stávajícího globálního řádu, ale spíše konstruktivně reformuje jeho nespravedlivé aspekty, aby poskytla více příležitostí rozvojovému světu.«

Xi trvá na tom, že rozvoj je nezcizitelným právem všech zemí, nikoli výsadou několika. V rámci jeho velkolepé vize budování komunity se sdílenou budoucností pro lidstvo Čína spolupracuje s ostatními rozvojovými zeměmi na prosazování jejich vlastní modernizace.

Čína bude vždy součástí globálního Jihu a rozvojového světa, řekl Xi při různých příležitostech.

»Prezident Si vyslal velmi jasný vzkaz: Čína se sjednotí s dalšími rozvíjejícími se trhy a rozvojovými zeměmi v procesu globální modernizace a zajistí, že nikdo nezůstane pozadu,« řekl Guan.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy