Zasedání BRICS? Potvrzuje se významná ekonomická role Číny. Západ nestíhá

Letošní zasedání společenství BRICS je významné tím, že poprvé hodnotí svoji spolupráci v rozšířeném složení 10 zemí s tím, že navíc plánuje ještě další rozšíření. Ukazuje se ekonomický růst podpořený velkými projekty, které se týkají nejen Asie, Afriky a Jižní Ameriky, pomáhají všem zemím BRICSu v jejich ekonomickém rozvoji.

V souvislosti se zasedáním došlo k významnému setkání ruského prezidenta Vladimira Putina a nově zvoleného iránského prezidenta Masúda Pezeškjána, které bude pokračovat jejich bilaterální schůzkou a bude se týkat nejen ekonomické spolupráce, ale i spolupráce v oblasti bezpečnosti.

Zasedání se bude jistě týkat dalšího rozšiřování spolupráce a plateb v národních měnách, zachování suverenity jednotlivých členských států a podpory vzájemně výhodné ekonomické a bezpečnostní spolupráce. Není náhodou, že v tuto dobu probíhá zasedání Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS). Jako významný motor spolupráce je opět hodnocena iniciativa Čínské lidové republiky Nová hedvábná stezka a mimo jiné zasedání probíhá na této stezce v turkmenském Ašchabadu. Ukazuje se, že tento projekt přenesl většinu ekonomických aktivit z území Evropy a Severní Ameriky, nebo chcete-li Západu, na území Euroasie, Ameriky a Afriky. Potvrzuje se významná role ekonomiky Číny, která pomáhá dalším zemím v organizaci nové dělby práce ve světě.

Určitě bude hodnocen i významný přínos nových členů, jako jsou Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Růst významu Egypta v celé Africe je již za necelý rok působení v BRICSu patrný. Přepokládám, že projekty podobné Nové hedvábné stezce na území nových členů budou součástí závěrečného dokumentu a většina ekonomů očekává rozšiřování společenství BRICS o další země, které se již hlásí do tohoto ekonomického kolosu v desítkách.

Na zhodnocení tohoto setkání s ohledem na jeho přínos je třeba si počkat, až bude zveřejněn závěrečný dokument, ale již nyní je jasné, kde je soustředěna ekonomická síla současného světa Určitě to není G7 a G8.

Vojtěch Filip, předseda představenstva Česko-čínské smíšené obchodní a průmyslové komory

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy