S živočišnou výrobou to jde v Česku od desíti k pěti, ubývá i zemědělská půda

Výměra zemědělské půdy u nás se od začátku tisíciletí zmenšila. Ubylo také chovatelů hospodářských zvířat a roste počet zemědělců zabývajících se pouze rostlinnou výrobou. Vyplývá to z předběžných výsledků integrovaného šetření v zemědělství z podzimu 2023, které na svém webu představil Český statistický úřad.

»Subjekty zabývající se výhradně rostlinnou výrobou dnes tvoří polovinu z celkového počtu zemědělských podniků. Dalších 49 % se věnuje smíšené rostlinné a živočišné výrobě, zbylé jedno procento tvoří chovatelé hospodářských zvířat bez zemědělské půdy. Přitom ještě v roce 2000 chovaly hospodářská zvířata tři čtvrtiny zemědělců,« uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Stavy skotu, prasat i drůbeže podle statistiků klesají od devadesátých let minulého století, přičemž současně dochází ke koncentraci chovů. Mezi lety 2000 až 2023 se zvýšil průměrný počet skotu na jeden subjekt o 42,8 procenta na 110 kusů, prasat o 154,4 % na 511 ks a drůbeže o 251,1 % na 5,9 tis. ks.

Zemědělci zvyšují podíl vlastní půdy na úkor připachtované

Loni zemědělci hospodařili na více než 3,5 milionu hektarů, což odpovídá téměř polovině rozlohy ČR. Oproti roku 2000 je to ale o 121 000 ha méně.

Podíl vlastní půdy, na které zemědělské subjekty hospodaří, se z osmi procent v roce 2000 zvýšil na loňských 28,2 %. Vyšší je tento podíl u podniků fyzických osob, avšak tempo růstu tohoto podílu je rychlejší u podniků právnických osob, sdělili statistici. Naopak podle nich klesá podíl zemědělských podniků, které hospodaří na připachtované půdě, z 92 % v roce 2000 na loňských necelých 72 procent.

Zemědělských subjektů s výměrou menší než 50 hektarů je téměř 24 tis., tj. 72,7 % z celkového počtu, ale obhospodařují pouze 8,3 % zemědělské a 5,1 % orné půdy. Subjektů s výměrou jeden tisíc a více hektarů je jen 832, tj. 2,5 % z celkového počtu, ale obhospodařují 45,1 % zemědělské a 52,3 % orné půdy. V subjektech s výměrou jeden tisíc a více hektarů je také chováno 75,8 % dojených krav a 44,1 % ostatního skotu. Nejvíce drůbeže (69,2 %) a prasat (52,8 %) chovají podniky bez zemědělské půdy, případně s výměrou menší než 10 ha.

Pokročilé technologie využívají především větší podniky

Stále více zemědělců využívá pokročilé technologie. Podíl jejich využití je přímo úměrný velikosti subjektu. »Z největších farem, tedy s velikostí od dvou tisíc hektarů obhospodařované zemědělské půdy, jich více než třetina využívá zařízení pro přesný monitoring plodin, čtvrtina pak zařízení na odběr vzorků půdy a téměř šedesát procent zařízení umožňující variabilní změnu během prováděné činnosti v rostlinné výrobě,« doplnil Marek Rojíček, předseda ČSÚ. V živočišné výrobě téměř tři čtvrtiny největších subjektů podle statistiků používají zařízení na drcení a míchání krmiv, více než třetina automatické krmné systémy, necelé dvě třetiny zařízení pro monitoring zdravotního stavu a welfare zvířat a polovina zařízení pro automatickou regulaci klimatu ve stájích.

(ici)

ILUSTRAČNÍ FOTO – Josef Šenfeld

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. Od socialismu ke kapitalismu je zvrácená doba tzv.blahobytu na cizí účet tzn.cizí kapitál platí blbečky voliče skrze zahraniční investice k ničení zdravého rozumu. Jen tak dál a blbeckové budou sedět na mokré židly.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy