Z práce přímo do rakve, tak hodnotí vládní důchodovou reformu opozice

Sporná důchodová reforma opět zaměstnává poslance. Předlohu dnes projednávají ve druhém čtení a stejně jako při jejím projednávání v prvním kole se budou normou zabývat zřejmě i několik dní. Opozice totiž s vládní reformou nesouhlasí a jejímu schválení chce zabránit za každou cenu. Projednávání se tak nese ve stylu dlouhých vystoupení poslanců z obou opozičních hnutí.

Dlouhé projevy zástupců hnutí ANO a SPD očekávají i koaliční poslanci, proto předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda hned v úvodu jednání navrhl, a koalice to odhlasovala, aby dnes poslanci jednali a také hlasovali i po devatenácté a jednadvacáté hodině. »Dá se očekávat, že ten bod bude trochu delší,« zdůvodnil svůj návrh Benda.

Že se nemýlí, vzápětí potvrdil předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který se k řečnickému pultíku postavil jako první. Uvedl, že tak postupuje z pověření předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové. »Hlásím, Alenka mě pověřila obstruovat, takže budu mluvit dlouho,« uvedl. Odkázal se přitom na výrok, který podle něj pronesl předseda vlády a ODS Petr Fiala. »Pan premiér říkal, že obstrukce jsou legitimní nástroj demokracie,« prohlásil Babiš.

Obstrukční postup opozice zdůvodnil tím, že cílem vládní předlohy je okrást důchodce. »Chceme zabránit dalšímu okradení důchodců, protože to není žádná reforma,« uvedl expremiér. Současná pětikoaliční vláda podle něj nemá důchodce ráda, protože většina z nich volí hnutí ANO. »Tato vláda nemá ráda důchodce, začala je okrádat okamžitě po nástupu,« uvedl. Předložená reforma je podle něj o tom, že lidé mají více pracovat za méně peněz. »Budeme tady mluvit, abychom zabránili dalšímu okradení důchodců,« slíbil Babiš.

Dá se tedy očekávat, že jeho projev bude mít několik hodin. Následně jsou připraveni vystoupit všichni opoziční zástupci s přednostním právem, poté přijdou na řadu řadoví poslanci.

Zabránit zrůdnému návrhu Fialovy pětikoalice

Také od nich lze očekávat dlouhá vystoupení. Avizovali to už na včerejších tiskových konferencích. »Budeme dělat všechno pro to, v rámci opozičních možností, abychom zabránili tomuto absolutně zrůdnému návrhu Fialovy pětikoalice,« řekl novinářům předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Vládě vyčetl, že chce neomezeně zvyšovat věk odchodu do důchodu a dále snižovat důchody. »Vláda chce systém z práce přímo do rakve, to je neskutečné zvěrstvo a neskutečná prasárna ze strany vlády,« prohlásil Okamura.

Ve druhém čtení budou moci poslanci předkládat k novele pozměňovací návrhy. Obě hnutí již avizovala, že jich má připravených celou řadu. »Je to naprostá asociálnost,« uvedla na adresu vládní předlohy. místopředsedkyně sociálního výboru Lucie Šafránková (SPD). Kromě návrhu na zamítnutí novely je připravena předložit dalších devět pozměňovacích návrhů. »Jejich cílem je napravit vůči současným i budoucím důchodcům dlouhodobě vrcholně nespravedlivý postup Fialovy vlády, která jim nejprve sebrala část mimořádné valorizace, potom jim zpřísnila podmínky předčasných důchodů a snížila jejich výši,« uvedla Šafránková. Navrhovat bude mimo jiné zrušení plánovaného mechanismu neomezeného zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let věku a zachování současného způsobu výpočtu starobních důchodů, což by zabránilo jejich snižování. Hnutí chce také zachovat vyplácení výchovného v současné výši. V případě předčasných důchodů bude navrhovat, aby lidé, kteří odpracovali 45 let, měli přiznaný důchod v plné výši bez jakéhokoli krácení. V neposlední řadě chce také zrušit zákaz valorizace zásluhové částky předčasných důchodů prosazený Fialovou vládou.

Důchody nejsou sociální dávkou

Stejný počet pozměňovacích návrhů bude předkládat také místopředseda Sněmovny Aleš Juchelka (ANO). Kromě jiného chce vrátit zpátky výpočet pro řádné i mimořádné valorizace penzí. V jejich případě jde podle Juchelky o pojistku proti vysoké inflaci, kterou současná vláda retroaktivně změnila na sociální dávku. »Důchody nejsou žádnou sociální dávkou, je to nároková věc pro všechny, kteří pracují,« uvedl. Hnutí ANO trvá také na zastropování věku odchodu do důchodu na 65 letech.

Sněmovní sociální výbor doporučil dolní komoře začátkem září schválit vládní reformu penzí s pomalejším zvyšováním důchodového věku nad 65 let, a to o měsíc ročně místo původně navrhovaných dvou měsíců.

Penzijní reforma obsahuje celkem desítku opatření. Patří k nim stanovení minimální penze na pětinu průměrné mzdy, dřívější důchody za práci v rizikovém prostředí i omezení takzvaného výchovného.

Navrhované změny by podle vlády měly přispět k udržitelnosti důchodového systému, který loni skončil v dosud nejvyšším schodku 72,8 miliardy korun. Je to kolem jednoho procenta hrubého domácího produktu. Podle dřívějších údajů ministerstva práce a sociálních věcí by za pár desetiletí roční schodek mohl odpovídat až pěti procentům HDP, v současných hodnotách by to bylo kolem 350 miliard korun.

(jad)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy