USA vytvořily molekulu, která co nejrychleji odstraňuje chřipku z plic

Američtí vědci vytvořili krátkou molekulu, která se dokáže napojit na jeden z proteinů chřipkového viru a označit jeho částice tak, že jsou aktivně napadány protilátkami a imunitními buňkami. Tento lék tisíckrát předčil stávající antivirové látky jako způsob, jak vyčistit virové částice z plic, napsali vědci v článku zveřejněném ve vědeckém časopise PNAS.

»Vytvořili jsme krátkou molekulu zanDR, která se dokáže navázat na virový enzym neuraminidázu a inhibovat jej jak na povrchu virových částic, tak uvnitř infikovaných buněk. Jedna dávka tohoto léku ochránila před smrtí všechny myši infikované smrtelnou dávkou částic chřipkového viru a zároveň byla tisíckrát lepší než stávající léky v kvalitě čištění plic od patogenu,« napsali vědci.

Tento lék proti chřipce vyvinul tým amerických molekulárních biologů pod vedením profesora Philipa Lowea z Pardue University (USA). Jedná se o krátkou molekulu podobnou strukturou zamanaviru, stávajícímu léku proti chřipce. Stejně jako tato látka se i molekula zanDR dokáže vázat na obal virových částic, ale nejenže inhibuje činnost neuraminidázy, ale také nutí imunitní systém aktivněji napadat virus.

Za tímto účelem vědci upravili zamanavir tak, že k němu připojili molekuly dvou organických látek, aromatického uhlovodíku dinitrofenylu a cukru ramnózy. Obě tyto látky jsou lidskému tělu cizí, a proto jejich vstup do krevního oběhu obvykle vyvolává silnou imunitní reakci. Ta vede k tvorbě protilátek, které aktivně napadají všechny struktury, v nichž jsou rhamnóza a dinitrofenyl zabudovány.

Vědci testovali působení této sloučeniny v pokusech na myších, do jejichž těla byly vneseny molekuly lidských protilátek proti rhamnose a dinitrofenylu a také smrtelná koncentrace částic chřipkového viru. Následná pozorování ukázala, že nový lék zachránil život všem myším, zatímco čtyři stávající léky proti chřipce včetně samotného zamanaviru ochránily před smrtí 20 až 60 procent hlodavců.

Příznivý účinek zanDR, jak biologové později zjistili, byl způsoben tím, že lék den po jeho zavedení do nosu hlodavců zcela vyčistil jejich plíce od všech částic chřipkového viru, jejichž počet byl o tři a více řádů nižší než u jiných antivirotik. Takové výsledky pokusů hovoří ve prospěch vysoké perspektivy využití této látky jako léku proti chřipce, shrnul profesor Lowe.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy